2012. okt 19.

F1 A csapatok jövőre nem kérnek a gumi-sokkból

írta: FormaNet
F1 A csapatok jövőre nem kérnek a gumi-sokkból

Bár a 2012-es szezon eleje rendkívüli izgalmakat hozott, elsősorban a Pirelli új abroncsainak köszönhetően, hiszen az első hét versenyen hét különböző futamgyőztest láthattunk, ettől függetlenül a Formula-1-es csapatok azt szeretnék, ha a jövő évben a széria kizárólagos gumiszállítója nem „sokkolná” őket olyan abroncsokkal, amikkel ebben az évben szembesültek. Az olasz márka már többször is hangoztatta, hogy kész együttműködni az alakulatokkal, és most egy-, a már jövő évre tervezett abroncsok tesztprogramjának adatait tette hozzáférhetővé az istállók számára.

pirelli.JPG  

A Pirelli 2013-ra is tervez némi módosítást a gumikon, hogy továbbra is biztosítsa a versenyek izgalmát, ám mindeközben azt is felülvizsgálja, hogy a Formula-1-es mezőnyt jövőre már ne érjék olyan váratlanul az esetleges változások. Ehhez azonban szükség van a csapatok mérnökeire, akik elismerték, hogy idén nem reagáltak jól a változásokra, ezért a jövőben sokkal komolyabban részt kívánnak venni a Pirelli munkájában.

McLaren technikai igazgatója, Paddy Lowe az Autosportnak elismerte, hogy év elején meglehetősen sokkoló volt az új slick gumik viselkedése.

„Természetesen egy kissé minden csapatot sokkolt a rendszer, de tanultunk belőle. A tavalyihoz képest mindenki számára elég nagy meglepetés volt az idei év, de az előzetesen kapott adatokból nem igazán láthattuk, hogy ez fog történni.”

„Az adatok elárulnak bizonyos tényeket, például a súlyra és az alakra vonatkozóan, amiket fel lehet használni a fejlesztésekben, de olyan dolgokról nem igazán van adatunk, mint a keverékek viselkedése, vagy élettartama. Ezekre a dolgokra csak a használat közben jövünk rá. Ezen keményebben fogunk most már dolgozni”- nyilatkozta a wokingiak technikai igazgatója.

A Williams műveleti főmérnöke, Mark Gillan elmondta, egyelőre nincsenek még részletes információik a 2013-as abroncsokról, de az idei szezonból okulva a jövőben biztos, hogy nagyobb figyelmet szentelnek ennek a területnek.

"Még mindig nem kaptunk meg minden információt arról, hogy lesz a következő évben, de határozottan nagyobb figyelmet fogunk erre fordítani.”

Arra  a kérdésre, hogy előzőleg vajon a csapatok alábecsülték a 2012-es változásokat, a williamses szakember a következőket felelte: „Meglehet. Nem hiszem, hogy bárki – beleértve minket is – gondolta volna, hogy így alakul majd ez a szezon, ami lehetővé tette az izgalmas versenyzést.”

000 facebook_banner.jpg

Bár a Pirelli kissé vonakodik attól, hogy részletes adatokkal szolgálja ki a csapatokat, de némi engedményre azért hajlandó ezzel kapcsolatban. A gyártó motorsport igazgatója, Paul Hembery elmondta, hogy egy központi szerveren mindenki elérhet bizonyos, fontos információkat.

„Már most elkezdtük informálni a csapatokat. A vizsgálatokról adatokat szolgáltatunk, hogy segítsük őket bizonyos modellek lefuttatásában. Az adatokat egy központi szerverre tettük fel, így mindenki hozzáférhet ugyanabban az időben, azaz senki nem részesül előnyben. Néhány változtatást végrehajtunk az abroncsokon, ami különösen az aerodinamikára lesz hatással” – árulta el a szakember.

 

Szöveg és fotó: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 pirelli formula-1