2012. okt 21.

F1 Ma 5 éve történt - Räikkönen világbajnok lett (Videókkal)

írta: FormaNet
F1 Ma 5 éve történt - Räikkönen világbajnok lett (Videókkal)

A Lotus F1 team indiai futamelőzetesében a minap Kimi Räikkönen talán nem véletlenül emlékezett a 2007-es idényre, amikor a bajnokság harmadik helyezettjeként érkezett szezonzáró Brazil Nagydíjra, és végül világbajnokként távozhatott. Ma éppen öt éve, hogy mindez megtörtént.

kimi raikkonen - 2007 brazil gp.jpg  

A 2007-es bajnokság legnagyobb változásai voltak, hogy hosszú évek után ismét csak egy gumiszállító maradt a szériában, miután a Bridgestone riválisának, a Michelinnek 2006 végén lejárt a szerződése, és a francia márka nem hosszabbított. Mindemellett költségcsökkentési megfontolásokból a motorfejlesztéseket a 2006-os szuzukai futam után befagyasztották. A szezon 17 nagydíjból állt, március 18-án Melbourne-ben kezdődött és október 21-én Interlagosban ért véget.

Pilótafronton is történt néhány jelentős változás, hiszen Michael Schumacher visszavonulása után Kimi Räikkönen vette át a német legenda helyét a Ferrarinál, a 2006-os világbajnok, Fernando Alonso pedig elhagyta a Renault-t, és a McLarenhez vitte az 1-es számot. Amíg a finn a már rutinos, második ferraris versenyszezonját kezdő Felipe Massa mellett bizonyíthatott, addig Alonso egy újonc csapattársat kapott, Lewis Hamilton személyében. Ez utóbbi párosítás meglehetősen nagy melléfogásnak bizonyult Ron Dennis csapatától, hiszen a két tehetség egész éven át tartó rivalizálása végül nem maradt büntetlenül. Mindemellett a Ferrari és a McLaren főszereplésével a Formula-1 történelmének egyik legnagyobb botránya bontakozott ki a 2007-es évben, amikor a maranellóiaktól egy 780 oldalas dokumentum került át wokingba. A kémbotrányban elmarasztalt McLaren végül 100 millió dolláros pénzbírságot kapott, és a konstruktőri bajnokságból is kizárták a csapatot.

A versenyzőket azonban nem érintette a büntetés, sőt a szezon utolsó versenyére a világbajnoki cím legnagyobb esélyeseként utazhattak.  Lewis Hamilton 107 ponttal vezette a tabellát, mögötte kétszeres világbajnok csapattársa négy egységgel volt elmaradva, míg a harmadik helyen álló Räikkönen hét pontos hátrányban volt az újonc Hamiltonhoz képest. Ők hárman maradtak csak versenyben, hiszen a negyedik helyen álló Massa 86 pontjával már kiesett a játékból, azaz a trióból a legkevesebb eséllyel Räikkönen vághatott neki a versenyhétvégének.  

A régi pontrendszer (10,8,6,5,4,3,2,1) tükrében igen nehéz dolga volt a finnek, hiszen egy futamgyőzelem még kevés lett volna a trófeához. A legegyszerűbb számításban ehhez az kellett, hogy Kimi nyerjen, miközben Hamilton az ötödik pozíciónál hátrébb végez, Alonso pedig legfeljebb egy harmadik helyet szerez.

Az időmérő végeredménye is a bajnoki éllovas kezére játszott, és bár a pole-t a hazai pályán versenyző Massa szerezte meg, mellőle azonban Hamilton indulhatott, míg Räikkönennek és Alonsónak a harmadik-negyedik rajtkocka jutott.

A vasárnapi rajt azonban máris kissé átrendezte az erőviszonyokat: Massa magabiztosan tartotta első helyét, miközben finn csapattársa lerajtolta mclarenes riválisát, sőt Alonso is megelőzte a brit újoncot. Az elrontott rajt után Hamilton kálváriája ráadásul tovább folytatódott. Miközben próbált a harmadik helyért küzdeni, lecsúszott az ideális ívről, majd kisodródott, és a nyolcadik helyen találta magát. A hatodik helyig sikerült felzárkózni, amikor a 7. körben az autója hirtelen lelassult, és ennek következtében egészen a 18. helyre csúszott vissza.

Mivel Räikkönen a második helyen haladt, Alonso pedig harmadik volt, így egy ideig a spanyolnak állt a zászló, persze csak elméletben, hiszen az olaszok egy boxkiállásnál remekül és könnyedén  megoldották a két pilótájuk közötti helycserét. A 71 körös futam 50. körében már Raikkönen állt az élen, és innentől kezdve csak az volt a kérdés, hogy Hamilton hova tud felzárkózni. Az utolsó néhány körben a brit a hetedik helyen száguldott, innen azonban már nem volt esélye további két pozíciót fogni. Még egy hatodik helyezés is csak pontegyenlőségre lett volna elegendő számára, de eggyel több futamgyőzelmével még ebben az esetben is Kimi lett volna a szezon világbajnoka.

A finn pilóta tehát első ferraris idényében világbajnoki címet ünnepelhetett, mögötte a két mclarenes egyetlen egy egységgel elmaradva, 109-109 ponttal a második, harmadik helyen zárt Hamilton és Alonso sorrendben. A Ferrari összesen 204 pontot gyűjtött az idényben, és mivel a McLarent (218 pont) kizárták, így a csapat 15. konstruktőri címét ünnepelhette.


szólj hozzá: F1 2007 Brazília- SAMIC video

A sok botrány után, még a szezonzárót követően is tartogatott némi izgalmat a 2007-es év, hiszen a brazil futam leintését követően még hosszú órákon át veszélyben forgott Räikkönen vb címe, miután kiderült, hogy a BMW Sauber és a Williams autóiban az üzemanyag hőmérséklete nem felelt meg az előírásoknak. Mivel a BMW két pilótája, Robert Kubica és Nick Heidfeld, valamint a williamses Nico Rosberg is Hamilton előtt végzett az utolsó versenyen, így egy esetleges kizárást következtében Hamilton lett volna a világbajnok. Az FIA hosszú tanácskozás után végül úgy határozott, hogy nem szab ki büntetést a fent említett két alakulatra, így a Ferrari mindkét trófeát megszerezte.  

000 facebook_banner.jpg

A 2007-es szezon összefoglalója: 

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 2007 kimi raikkonen formula-1 f1 történelem