2012. okt 26.

F1 Vettel kezdett a legjobban Indiában

írta: FormaNet
F1 Vettel kezdett a legjobban Indiában

A tavaly Indiai Nagydíj futamgyőztese, Sebastian Vettel továbbra is top formában kezdte meg az idény 17. nagydíját, és az első szabadedzésen három tizedet vert a mclarenes riválisra, Jenson Buttonra, míg a bajnokság második helyezettje, Fernando Alonso a harmadik legjobb köridőt autózta, de már több, mint négy tizedes hátrányban zárt a regnáló bajnokhoz képest.  

sebastian vettel - india.jpg  

A Pirelli a lágy és a közepes keverékekkel érkezett a második indiai versenyhétvégére, ahol pénteken ideális időjárási körülmények várták a széria mezőnyét. Az első szabadedzés kezdetekor a levegő hőmérséklete 24, az aszfalté 30 fokos volt.

Három versenyző hagyta ki az első tréninget, az egyik Bruno Senna, akinek a helyén idén Valtteri Bottas bizonyíthat péntek délelőttönként, továbbá Heikki Kovalainen is pihent, helyette Giedo van der Garde vezethette a Caterhamet, illetve Sergio Pérez, aki megfázása miatt csütörtökön még lázas volt, így a csapat úgy döntött, hogy honfitársa, Esteban Gutiérrez helyettesíti a mexikóit. Pérez elvileg délután már munkába állhat, mint ahogy Senna és Kovalainen is.

Mivel év közben szinte nem is használják a tavaly debütáló indiai pályát, ezért a tapadás hiánya miatt nem volt könnyű dolguk a versenyzőknek. Az ellenőrző körök után jó ideig el is csendesedett a pálya, mindenki kivárt, majd nagyjából fél óra elteltével a jövőre már valószínűleg Sauber színekben versenyző Gutiérez 1:46-os körével kezdte meg az érdemi munkát.

Legkésőbb a Red Bullok hajtottak ki, ekkor már 1:29-es köridők sorakoztak az első helyen álló Jenson Button, és az őt követő Nico Rosberg neve mellett. A harmadik helyen Felipe Massa állt, három tizedre elmaradva a McLarentől.  Az energiaitalosok autói nem sokáig tétlenkedtek, Mark Webber elsőként ment be 1:29 alá, mögé pedig csapattársa, Sebastian Vettel zárkózott fel.

30 perccel a leintés előtt a két Red Bull mögött Fernando Alonso állt, Webberhez képest közel hat tizedmásodperces hátrányban, a spanyolt pedig Michael Schumacher követte. A forgalommal együtt a pályaviszonyok is folyamatosan javultak, így Webber 1:28-as köridejét néhány percen belül többen is elérték. Közben persze az ausztrál is tovább javított, de Hamiltonnak és Alonsónak sikerült túlszárnyalnia a 2-es számú bikás autót.

Hamilton csak néhány percig élvezhette elsőségét, amíg Vettel egy századdal gyorsabb körével eggyel hátrébb nem tessékelte.  Az utolsó percekben a címvédő átszakította az 1:28-as időhatárt is, végül 1:27.619-nél állította meg az órát. Rajta kívül csak Jenson Button ment be 1.28 alá, de a McLaren három tizedmásodperccel elmaradt Vetteltől. A harmadik-negyedik helyen Hamilton és Alonso helyet cserélt. Az egykori csapattársak között mindössze két ezredmásodperc volt a különbség. 

Webber végül az ötödik helyen zárt, mögötte pedig két Mercedes és egy Ferrari sorakozott, Rosberg, Massa és Schumacher sorrendben. A top10 utolsó két helyezettje a Toro Rosso ausztrál versenyzője, Daniel Ricciardo, és a lotusos Kimi Räikkönen volt. A finn már közel 1.7 tizeddel volt lassabb a Red Bull német üdvöskéjénél. 

A csúszós aszfalton többen is kicsúsztak, többek között Gutierrez is szívbajt hozta a boxban lábadozó Pérezre, amikor a 9-es kanyarban kisodródott, és éppen csak elkerülte a falat. 

000 facebook_banner.jpg

Első szabadedzés eredménye: 

1. szabadedzés - india.PNG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 red bull szabadedzés sebastian vettel formula-1 indiai nagydíj