2012. okt 27.

F1 Továbbra is Vettel az úr Indiában - 3. szabadedzés

írta: FormaNet
F1 Továbbra is Vettel az úr Indiában - 3. szabadedzés

Sebastian Vettel mindhárom szabadedzést behúzta eddig, így magabiztosan várhatja az Indiai Nagydíj kvalifikációját. A Red Bullok mellett jelenleg a McLarenek tűnnek a legversenyképesebbnek, de a második helyen záró Jenson Button is két tizedmásodpercet kapott Vetteltől, míg a negyedik legjobb időt autózó Lewis Hamilton három tizeddel maradt el. 

red bull - vettel - india.jpg  

A pénteki nap minden csapat számára meglehetősen termékeny volt, hiszen alig akadt olyan pilóta, aki hosszabb szünetet lett volna kénytelen beiktatni valamilyen technikai probléma miatt. Az év közben szint nem is használ indiai pálya azonban a pénteki nap elején még nagyon poros volt, így a nap leggyorsabb pilótája, Sebastian Vettel szerint a mai nap akár teljesen más fordulatot vehet. A hétvége első napján mindenesetre a Red Bull dominált, és a német nagyjából fél másodperccel volt gyorsabb legnagyobb riválisától, Fernando Alonsótól.  A spanyolnál lehet, hogy ez a különbség tette be a kaput, ugyanis több lap is arról számolt be, hogy az indiai paddockban Alonso élesen kritizálta csapatát az elmaradt teljesítménynövekedés miatt. Egyelőre úgy tűnik, szombatra sem sikerült előhúzni valamit a kalapból, hiszen az egy órás edzésen végül egy 7. és egy 11. hely jutott a pilótáknak. 

Az installációs köröket követően nagyjából 10 perc telt el, mire újra megélénkült a forgalom. A két Lotus nyitotta a sort, közülük Kimi Räikkönen 1:30-as köre volt az első mért kör. A finn természetesen tovább javított, és pillanatokon belül már 1:27-re szorította le az etalont, de csak addig bérelhette ki a legjobb helyet, míg a Red Bullok meg nem érkeztek.

Mark Webber elsőre egy 1.26-os köridőt rakott össze, csapattársának, Vettelnek ez második nekifutásra sikerült, de akkor túlszárnyalta az ausztrált, majd saját idejét tovább javítva, félidőnél már 1:25.892-vel állt az élen. Ekkor Vettel, Hamilton, Webber és Button volt az első négy sorrendje, miközben a Ferrarik még a boxban ácsorogtak. Alonso és Massa sak az utolsó fél órában csatlakozott a mezőnyhöz. Pénteken új első szárnyat tesztelt a csapat, ami mindkét autón helyet kapott a hétvége további részére is.

Mielőtt a lágy gumik akcióba léptek, az élen állók sorrendje annyiban változott, hogy Raikkönen Webber elé ugrott fel a negyedik helyre. Elsőként Nico Hülkenberg kapta meg az opciós gumikat, amikkel (ahogy azt a Pirelli is megjósolta) egy másodpercet javított addigi saját legjobbján. Az utolsó tíz percre már mindenki abroncsot váltott, de Vettel (még kemény gumikon megfutott) idejét senki nem tudta túlszárnyalni.

A címvédő azonban tovább javított, végül 1.25.842-vel maradt az élen. Vettel mögött Button két tizedes hátrányban a második legjobb köridőt autózta, majd a harmadik-negyedik hely a csapattársaké lett, Webber és Hamilton sorrendben. 

A 60 perces szabadedzés alapján a két Lotus is benne lehet a top10-ben, Raikkönen az ötödik, míg a meglehetősen sokat csúszkáló Grosjean a 10. legjobb köridőt rakta össze. A Ferrarinál és a Mercedesnél ugyanezt már nem mondhatják el, hiszen csak Alonso és Schumacher fért be a legjobb 10 közé, miközben Massa a 11., Rosberg pedig csak a 15. lett. A nagy csapatokon kívül egy Williams és egy Force India zárt a top10-ben: Bruno Senna a hatodik-, Nico Hülkenberg a nyolcadik leggyorsabb kört autózta. 

Továbbra is sok csúszkálás történt, többek között Grosjean nem boldogult az autójával, de kicsúszott Hülkenberg, Rosberg és Schumacher  is, Webber pedig éppen a boxutca bejárata előtt pördült meg, majd azzal a lendülettel be is hajtott szerelőihez.

000 facebook_banner.jpg

 Harmadik szabadedzés eredménye

3. szabadedzés - india.PNG

Formanet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 szabadedzés sebastian vettel formula-1 indiai nagydíj