2012. okt 27.

F1 Vettel idei ötödik pole-ját szerezte meg Indiában

írta: FormaNet
F1 Vettel idei ötödik pole-ját szerezte meg Indiában

Red Bull, McLaren, Ferrari sorrendben kezdődhet vasárnap a második Indiai nagydíj, miután Sebastian Vettelt továbbra sem tudták megfogni a riválisok. A csapattárs, Mark Webber bő egy tizedmásodperccel elmaradva tudta tartani a tempót a regnáló bajnokkal, míg a McLarenek nagyjából három tizeddel kaptak ki, a Ferrarik pedig fél másodperccel. 

vettel - india.jpg  

Az indiai hétvége szabadedzésein senki nem tudta megtörni Sebastian Vettel dominanciáját, és mindez az időmérő edzésen sem sikerült az ellenfeleknek. Vettel idei ötödik, összességében pedig 35. f1-es pole-ját szerezte meg Újdelhiben.

Q1

A Force India skót pilótája, Paul di Resta 1:28.786-os idővel nyitotta meg az Indiai Nagydíj kvalifikációját, egy-két percen belül azonban a nagyok már 1:26-hoz közeli időkkel rukkoltak elő. Szokás szerint mindenki a keményebb Pirelliken kezdett, de mivel akár 1 másodperc is lehet a különbség a hétvégére szállított lágy és kemény gumik között, így sokaknál már az első 20 percben előkerültek az opciós abroncsok.

A Williamsek a szabadedzéseken is jónak bizonyultak a kemény gumikon, így nem volt meglepő, hogy Bruno Senna és Pastor Maldonado az elsők között ment be 1:27 alá. A venezuelai egy kis ideig az élen állt, majd érkezett Sebastian Vettel, és közel három tizedet vert Maldonadóra, és  1:26.621-gyel átvette a vezetést. Közben Felipe Massa is biztató körön volt, ám a 15-ös kanyarba túl tempósan érkezett, aminek következtében kipördült.

Az élen álló red bullos további két és fél tizedmásodpercet javított, mögé pedig Hamilton, Räikkönen, Webber trió sorolt be.  A közép- és kiscsapatokon kívül a Mercedes is kénytelen volt elvenni a lágyabb abroncsokat, amivel Nico Rosberg az utolsó percekben még felugrott Vettel mögé, illetve Maldonado át is ugrotta a Red Bull pilótáját. Scumacher viszont nem tudott javítani, és éppen csak továbbjutott a 16. helyen.

Kiesők sorrendje: Jean-Eric Vergne, Vitalij Petrov, Heikki Kovalainen, Timo Glock, Pedro de la Rosa, Narain Karthikeyan, Charels Pic.

q1- india.jpg

Q2

A kvalifikáció második szakaszát mindenki a sárga jelölésű lágy gumikkal kezdte meg. A Red Bullok nem sokat kérdeztek, már a középső etap elején 1:25-ös köridőkkel adták fel a leckét a versenytársaknak. Kisebb meglepetésre Nico Rosberg harmadik helyre ugrott fel Alonso és Hamilton elé, bár a német hátránya bő fél másodperc volt Vettelhez képest. Az utolsó percekben az RB8-asok már bent pihentek a garázsban, közben a McLarenek tovább javítottak, és Button, Hamilton sorrendben hátrébb tessékelték Rosberget. Alonso az ötödik helyen jutott tovább, miközben brazil csapattársa éppen, hogy befért a legjobb tízbe. Schumacher továbbra sem tudta megközelíteni márkatársa tempóját, végül csak a 14. rajtkockát szerezte meg. A Lotusok közül csak Räikkönen jutott be a Q3-ba, mivel Grosjean hibázott az utolsó gyorskörén. A  felsoroltakon kívül még egy Williams és egy Sauber képviselteti magát a hajrában, Maldonadóval illetve Pérezzel. Az utolsó pillanatban Button még összerakott egy nagy kört, és három századra megközelítette az addig érinthetetlen Vettelt.

Kiesők sorrendje: Romain Grosjean, Nico Hülkenberg, Bruno Senna, Michael Schumacher, Daniel Ricciardo, Paul di Resta, Kobajasi Kamui.

q2- india.jpg

Q3

Az utlsó 10 perc első felében három versenyző, Webber, Alonso és Hamilton iratkozott fel a tabellára, és bár Vettel is megkezdte gyorskörét, de egy kicsúszást követően elvette lábát a gázról. Második nekifutásra azonban rögtön túlszárnyalta ausztrál csapattársát, és 1:25. 283-mal átvette az első helyet. A top10-ből egyedül Rosberg maradt bent a garázsban, a többiek pozíciókért küzdöttek gumi spórolás helyett. Nem nagy meglepetésre, senkinek nem sikerült űberelnie a Red Bullokat, és valójában csak a második helytől lefelé volt kérdéses a sorrend. Végül a két McLaren tudta leginkább megközelíteni az RB8-asokat, míg a Ferrarik az ötödik-hatodik rajtkockát szerezték meg, a további sorrend Räikkönen, Pérez Maldonado és Rosberg volt.

000 facebook_banner.jpg

Az időmérő végeredménye

q3-időmérő.PNG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 red bull időmérő sebastian vettel indiai nagydíj Formula-1