2012. okt 28.

F1 Vettel könnyedén szerezte meg idei ötödik futamgyőzelmét

írta: FormaNet
F1 Vettel könnyedén szerezte meg idei ötödik futamgyőzelmét

Sebastian Vettel meglehetősen sima versenyt futva, zsinórban negyedik futamgyőzelmét ünnepelte, aminek köszönhetően 13 pontra növelte előnyét a világbajnoki pontversenyben Fernando Alonso előtt, aki parádés versenyt futva mentette a menthetőt, és végül egy második helynek örülhetett. Harmadik helyen Mark Webber végzett, így a Red Bull kettős dobogóval szintén tovább növelte előnyét a konstruktőrök között.

redb-vett-kore-2012-3-886x590.jpg  

A rajtnál a két Red Bull könnyedén elment, hátrébb Lewis Hamilton és Jenson Button  csatája, és az ötödik helyről induló Fernando Alonso hatalmas lendülete szolgáltatott látványosságot, ahogy a két McLarent üldözőbe vette. Végül hármójuk közül Hamilton bukott a legtöbbet, így Button és Alonso mögött folytathatta a versenyt. Mögötte Felipe Massa, Kimi Räikkönen, Sergio Pérez, Nico Hülkenberg és Nico Rosberg volt a pontszerzők sorrendje. A rajt legnagyobb vesztese a 15. rajtkockából induló Michael Schumacher lett, aki Jean-Eric Vergne Toro Rossójával koccant össze, és egy jobb hátsó defekt miatt már az első kör után kénytelen volt megejteni egy kerékcserét. A francia pilóta szintén meglátogatta szerelőit.

Az élen álló két Red Bull már a verseny elején meglépett az üldözők elől, a bajnoki címért hajtó  ferraris azonban tovább menetelt, és az egyenesben jobb tempót diktált a mclarennél, így a DRS zónában a 4. körben könnyedén maga mögé utasította Buttont is, ezzel máris dobogós helyen találta magát. A következő körben Hamilton is követte Alonso példáját, és a DRS segítségével helyet cserélt Buttonnal. A 2009-es világbajnoknak a mögötte érkező Massára és Räikkönenre is nagyon figyelnie kellett, sokáig szinte teljesen együtt autóztak, a brazil végül nem bírt előtte haladó ellenfelével, ráadásul a futam utolsó szakaszában spórolnia kellett az üzemanyaggal. 

Kicsit hátrébb a Pérez és Hülkenberg csatázott,de a sauberes kopott gumikon nem tudta sokáig kivédekezni 8. helyét, majd a 14. körben elsőként nyitotta meg a kerékcserék sorát. A mexikói lágy gumikat kapott, de sokáig nem körözhetett velük, mert Schumacherhez hasonlóan összetalálkozott egy Toro Rossóval és ugyanúgy jobb hátsó defektet okozott ezúttal Daniel Ricciardo autójának első szárnya. Pérez a két kerékcsere után a 22. helyre tért vissza az utolsó helyen autózó Schumacher elé, majd egy kör után végleg beparkolt a Sauber garázsába. Schumacher tempója meglepően lassú volt, sőt csapattársa, Nico Rosberg sem tudta megtartani az egy pontot érő 10. helyét, a Mercedes végül nullázott Indiában. A hétszeres bajnokot ráadásul később még kék zászló figyelmen kívül hagyása miatt is vizsgálták. Hamilton volt az, aki panaszkodott, hogy a lekörözésnél Schumacher akadályozta. A német nem kapott büntetést, de végül a leintés előtt beállt a boxba. 

A 20 kör után már nagyjából látszott, hogy mindenki megpróbálja egy kiállással teljesíteni a 60 körös indiai futamot. A dobogós helyeken haladó Vettel, Webber, Alonso trió kellőképpen leszakadt az üldözőktől, de miközben a címvédő már bő nyolc másodperces előnyt autózott ki csapattársához képest, addig Webber a használt abroncsokon lassulni kezdett.

A pontszerzők első feléből a 25. kör végén Button váltott először, majd két körrel később Räikkönen, majd Massa is kereket cserélt, és a boxkiállást követően rövid párharcba keveredtek, amiből végül a ferraris jött ki győztesen. A top3-ból először Alonso állt ki, majd a következő körben Webber is megkapta a kemény Pirelliket, és megkapta a nyakára a minél több pontért hajtó spanyolt is.

Mögöttük maradt a negyedik helyen Hamilton, aki kerékcseréjénél egy új kormányt is kapott. A brit mögött csapattársa, Button, valamint Massa és Räikkönen páros haladt, a top10 hátsó triója pedig Hülkenberg, Grosjean és Rosberg volt.

A defektek sorozata Schumacher és Pérez kálváriájával még nem ért véget, ezúttal a williamses Maldonado esett áldozatul Kobajasi első szárnyának. A venezuelai kisodródott a pályáról, de egy boxkiállást követően folytatni tudta a versenyt. A két pilóta a 11. helyért harcolt, később a versenyirányítást vizsgálta az incidenst, végül szokványos versenybalesetnek minősítette. A futam második kiesője a HRT-s Pedro de la Rosa lett. A spanyol a hátsó egyenesben sodródott ki a pályáról, és a sóderágyban ragadt.

A verseny hajrájában Vettel közel egy másodperces előnnyel vezette a sort, miközben Alonso hosszú körökön keresztül üldözte a 2-es számú Red Bullt. Végül a leintés előtt 12. körrel végre támadási pozícióba került, és a DRS segítségével megelőzte ausztrál riválisát, aki valamelyest védhetetlen volt, hiszen autójában nem működött a KERS. Közben persze Hamilton is értesült Webber problémájáról, így gázra lépett, az 53. körben pedig már a harmadik helyért harcolt.

Az utolsó körök még tartogattak izgalmakat, melyek Vettel autójának szikrázásával kezdődtek. A red Bull alja az egyenesben olykor érintette az aszfaltot, amiről persze a spanyol rivális is tudomást szerzett csapatától, ám a nagy hajtásban valószínűleg már elkoptatta a gumikat olyannyira, hogy végül még a második helye is veszélybe került. Talán az volt a szerencséje, hogy Webber le volt foglalva Hamiltonnal, így végül maradt a második helyen. Hamilton szintén nem boldogult a Red Bullal.

A verseny leggyorsabb körét az ötödik helyen célba érő Button futotta meg. hatodik helyen a benzinspórolásra kényszerülő Massa ért célba, majd a levezető körön le is parkolta kocsiját. A brazil mögött Räikkönen, Hülkenberg, Grosjean és Senna volt a pontszerzők sorrendje. 

Vettel indiai rajt cél győzelmével immár 13 ponttal vezeti a bajnoki tabellát Alonso előtt. Jenson Button matematikailag is kiesett a játékból, így elméletben már csak öt versenyző maradt harcban, de a harmadik helyen álló Räikkönennek nem kevesebb, mint 67 egység a lemaradása Vetteltől. 

A konstruktőri csatában a Red Bull immár 407 pontot számlál, a Ferrari 316, a McLaren 306 egységgel követi a címvédő csapatot. 

000 facebook_banner.jpg

Indiai Nagydíj végeredménye: 

futam - india.PNG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 sebastian vettel formula-1 indiai nagydíj