2012. nov 03.

F1 Hamilton az élen, Vettel szinte mindvégig a garázsban maradt a 3. szabadedzésen

írta: FormaNet
F1 Hamilton az élen, Vettel szinte mindvégig a garázsban maradt a 3. szabadedzésen

Továbbra is a McLarenek és a Red Bullok a leggyorsabbak Abu Dzabiban, bár ez utóbbi csapatot csak Mark Webber képviselte a 60 perces szabadedzésen. Sebastian Vettel fékprobléma miatt szinte a teljes programot kihagyta, végül mindössze két mért körre volt ideje, de egy harmadik helyhez ennyi is elég volt. 

lewis hamilton szingapúr.jpg  

Ahogy legutóbb az indiai versenyhétvégén, a Red Bull legnagyobb riválisai, a McLaren és a Ferrari most is leginkább a remek versenytempóban reménykednek, a pénteki napon ugyanis ismét kiderült, hogy egy körön nem lesz könnyű befogni az RB8-asokat. Pénteken a címvédőhöz legközelebb most is a McLaren került, de a Ferrari is gőzerővel dolgozott azon, hogy javítson az időmérős sebességen. A hétvége első napjához hasonlóan, a maranellóiak ma is megszegték az éjjeli munkatilalomra vonatkozó szabályt, ami egy szezonban négy alkalommal büntetlenül figyelme kívül hagyható. A Ferrari tehát már kettőt gyorsan fel is használt a lehetőségeiből. Egyelőre azonban nem látszik kifizetődőnek a munka, mivel Alonso végül csak a nyolcadik, Massa pedig a 11. legjobb kört rakta össze. Nem úgy a McLaren, akik mindvégig uralták a versenyhétvége utolsó edzését, bár ehhez hozzátartozik az is, hogy a legnagyobb rivális, Vettel műszaki probléma miatt kimaradt a játékból. 

A Pirelli erre a hétvégére a lágy és a közepes keverékeket szállította a csapatoknak, és a tegnapi adatokból a márka motorsport igazgatója azt jósolja, hogy itt is lesznek olyanok, akik megkockáztatják az egykiállásos stratégiát, a gumik tartóssága ugyanis nagyon jónak bizonyult. A két vegyület között nagyjából 4-8 tizedmásodperc különbség van.

Az installációs köröket követően minden csapat elvégezte a szokásos ellenőrzést telemetriai adatokon, majd a 12. percben elsőként Kobajasi Kamui törte meg a csendet, és 1:49.123 másodperces köridővel nyitotta meg a sort. Ezután már villámgyorsan benépesült a pálya, és az edzés felénél már csak Jenson Button, Fernando Alonso és a két Red Bull hiányzott.  Ekkor Lewis Hamilton 1:42.851-gyel állt az élen, őt követte Pastor Maldonado és Michael Schumacher, de már bő egy másodperces lemaradásban.

Ezt a rést természetesen hamarosan elkezdték betömni a riválisok. Előbb Webber, majd Button sorolt be az időközben tovább javító brit mögé, miközben Vettel továbbra is kényszerszünetet tartott, és a garázsban az első kerekeknél szétkapott kocsijában várakozott munkára készen. A csapat szerelői fékproblémán dolgoztak. A bajnokság éllovasa végül az utolsó öt percben hajtott csak pályára. A csapatnak nem indul fényesen a hétvégéje, hiszen eddig mindkét nap sok időt vesztettek műszaki probléma miatt. Pénteken délután Webber volt kénytelen idő előtt befejezni a munkát.

Negyed órával a leintés előtt kerültek elő az opciós abroncsok, legelőször Romain Grosjean futott vele, és fel is ugrott a harmadik helyre a két McLaren mögé, de még ezekkel a gumikkal sem tudott 1:43 alá beférkőzni. A Lotus egyébként pénteken tesztelte, és jónak találta az új kipufogót, ennek ellenére mindkét autó a régivel folytatja a versenyhétvégét.

Az utolsó 10 percre maradt még egy roham, amikor már mindenki lágy gumikon hajtott ki, így a sorrend még valamennyit változott, bár nem az élen. Hamilton nem sokat javított lágy gumikon, de még így is közel három tizedmásodperccel volt gyorsabb csapattársánál. A harmadik helyre az utolsó pillanatokban érkező Vettel ugrott fel, mögötte pedig csapattársa, Webber végzett. 

A két Lotus a 6. és 9. helyen került be a legjobb tízbe, a Ferrarik azonban csak a 8. és a 11. helyre elegendő időt autózták. A nyolcadik helyen álló Alonso egy másodperccel volt lassabb Hamiltonnál. 

000 facebook_banner.jpg

Harmadik szabadedzés eredménye: 

3. szabadedzés - abu dzabi.PNG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 lewis hamilton szabadedzés abu dzabi formula-1