2012. nov 03.

F1 Hamiltoné a pole Abu Dzabiban

írta: FormaNet
F1 Hamiltoné a pole Abu Dzabiban

Lewis Hamiltonnak sikerült megfognia a Red Bullokat, így pályafutásának 25 pole pozícióját szerezte meg az Abu Dzabi Nagydíj időmérő edzésén. Sebastian Vettel csak a harmadik helyről várhatja a versenyt, míg Fernando Alonso a 7. rajtkockát szerezte meg. Hamilton mellől Mark Webber indul a vasárnapi 55 körös távra. 

lewis hamilton - abu dzabi.jpg  

Ahogy a versenyhétvége eddigi részében, továbbra is ideális, bár kissé szeles időjárási feltételek, és lemenő Nap fogadta a mezőnyt a 2012-es szezon 18. időmérő edzésének kezdetén. a kérdés tulajdonképpen az volt, hogy Lewis Hamiltonnak, vagy Sebastian Vettelnek jön ki jobban a lépés.

Q1

Az első köröket Romain Grosjean és Kobajasi Kamui nyitotta meg, de hamar érkeztek az élmenők is. Komolyabb időket elsőként a williamses Pastor Maldonado, illetve Fernando Alonso autózta, de ezek az 1:42-es köridők hamarosan már nem mentek ritkaságszámba. Miközben egyre több 1:42-es köridő gyűlt a tabellán, megérkezett Lewis Hamilton egy 1:41.497-tel. A brit versenyző példáját elsőként a két Ferrari másolta le, és Alonso, Massa sorrendben a 2-3 helyre léptek előre. Végül Webber ugyan eléjük került, de a különbség már közel sem volt vészes, mindössze hat ezredmásodperc. Vettel  gyorsköre egy hibának köszönhetően csak a nyolcadik helyre volt elég, bár ekkor a középcsapatokból többen már lágy gumikon férkőztek be a top pilóták közé. Hamilton megtartotta top helyét, mögötte Rosberg, Webber, Alonso, Massa, Maldonado, Grosjean, Vettel, Räikkönen és Button volt a legjobb 10 sorrendje. Az utolsó percekben Jean Eric Vergne és Kobajasi Kamui küzdött meg az utolsó továbbjutó helyért, végül a Toro Rosso francia újonca búcsúzott a kiscsapatok versenyzőivel együtt. Vergne körét egy megpördüléssel rontotta.

Kiesők sorrendje: Jean-Eric Vergna, Heikki Kovalainen, Charles Pic, Vitalij Petrov, Timo Glock, Pedro de la Rosa és Narain Karthikeyan.

Q2

Szinte a teljes Q2-es mezőny azonnal pályára hajtott, és ide már a lágy gumik dukáltak. Az élen továbbra sem történt meglepetés, a McLaren és a Red Bull csatájából Hamilton jött ki győztesen, sőt elsőként 1:41 alá szorította a lécet. A 2-es számú Red Bullban ülő Webber tudta legjobban megközelíteni a mclarenes ellenfelet, míg német csapattársa ismét hibázott egyik gyorskörén, így csak harmadikként jutott tovább. A két Red Bull mögött még a Ferrarik és a Lotusok, valamint Jenson Button volt biztonságban a hajrában, az utolsó két továbbjutó helyért azonban megindult a küzdelem. Az utolsó percekben a két Mercedes még kieső helyen volt, végül Rosberg megmenekült, Schumacher azonban csak a 14. rajtkockából kezdheti meg vasárnapi versenyét. A négy legjobb csapat pilótapárosai mellett Rosberg és Maldonado mehetett tovább az utolsó etapra.

Kiesők sorrendje: Nico Hülkenberg, Sergio Pérez, Paul di Resta, Michael Schumacher, Bruno Senna, Kobajasi Kamui, Daniel Ricciardo.

000 facebook_banner.jpg

Q3

A kvalifikáció középső szakasza elég szoros volt, így nagy izgalom volt várható a hajrában. Nem csak a Ferrari zárkózott fel a Red Bullra és a McLarenre, de úgy tűnt, a Lotusok is megtalálták az egykörös tempójukat. A csata folytatódott az utolsó 10 percben is. Az első szakaszban Alonso és a két Lotus küzdött egymással, majd a trióhoz csatlakoztak sorra a többiek is. Hamilton és Vettel elfoglalták immár megszokott helyüket, mögöttük Webber, Alonso, Rosberg, Button, Räikkönen és Grosjean volt a sorrend. Massának és Maldonadónak csak egy-egy gyorskör jutott, a brazil kétszer is hibázott, a venezuelai azonban bravúros teljesítménnyel a harmadik helyre ugrott fel. A hajrában Massa, Maldonado és Rosberg kivételével mindenki kihajtott javítani. Webbernek ez sikerült is, így saját csapattársát megelőzve Hamilton mellől indulhat az első sorból. Vettelnek a második sor jutott, mellőle pedig Maldonado rajtolhat. Alonso hiába küzdött nagyszerűen, végül még Räikkönen és Button is megelőzte. A spanyol majdnem egy másodpercet kapott Hamiltontól. A spanyol mellett Rosberg kapott helyet, míg a top10 utolsó sorát Massa és Grosjean foglalta el. A bajnokság éllovasának levezető körében le kellett állítania az autóját, és később az interjúszobában alatt annyit mondott az estről, hogy a Renault kérésére parkolt le a pálya szélén, nem pedig a kevés üzemanyag miatt. 

Időmérő edzés végeredménye: 

kvalifikáció- abu dzabi.PNG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 lewis hamilton időmérő abu dzabi formula-1