2012. nov 05.

F1 Hogyan látják Vettel szerencséjét a rivális csapatok vezetői

írta: FormaNet
F1 Hogyan látják Vettel szerencséjét a rivális csapatok vezetői

Semmi kétség afelől, hogy Sebastian Vettel Abu Dzabiban hibátlan versenyt futott, de saját bevallása szerint is kezére játszott a biztonsági autó abban, hogy a boxutcából rajtolva végül felérhetett a dobogóra. A németnek ugyan több tekintetben is szerencsés versenye volt, ugyanakkor az egész hétvégét tekintve bizony a balszerencse sem kerülte el csapatát. Így gondolják ezt a riválisok is. A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh szerint a futamon Vettelnek dolgozott a biztonsági autós fázis, míg a Ferrari vezetője, Stefano Domenicali a német szerencséje mellett azért nem felejtette el megemlíteni a szombati kellemetlen incidenst, ami miatt a címvédő igen nehéz helyzetből várhatta a vasárnapi rajtot.

vettel - abu dzabi.jpg  

Bár a Red Bull kétszeres bajnokának kétszer is meg kellett birkóznia a felzárkózással az abu dzabi versenyen, ennek ellenére most többen is hangoztatják, hogy Vettelnek szerencséje volt, mert mindig a megfelelő időben érkezett pályára a Safety Car. Többek között Lewis Hamilton is megemlítette a versenyt követően, hogy "Sebastian valószínűleg a mezőny legszerencsésebb embere.” Így gondolja ezt a brit bajnok csapatának vezetője, Martin Whitmarsh is, aki szerint ez az eredmény nem csak Seb vezetői képességeit tükrözi.

Az Autosport azon kérdésre, hogy meglepődött-e, hogy Vettel képes volt legyőzni csapatát (azaz Buttont), a szakember így válaszolt:  „Igen, de azt hiszem eléggé szerencsés volt a biztonsági autónak, és a roncsderbinek köszönhetően. Így nem kellett annyi gyorsabb autót megelőznie, mint amit normál esetben kellett volna, hiszen néhányan kiestek előle. Nem hinném, hogy bárki számított volna ennyi biztonsági autós fázisra, de nekik nagyon jól jött, és nagyszerűen profitáltak belőle. Így vagy úgy, azt hiszem elég szerencsés volt ezen hétvégén” - vélekedett Whitmarsh.

A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali már kicsit árnyaltabban fogalmazott, és szerinte Vettel szerencséje leginkább attól függ, hogy éppen melyik oldalról nézzük a dolgokat, hiszen például az üzemanyag kálvária miatti büntetés nem éppen szerencsés dolog.

„Nagy versenyt futott, és ugyanúgy nyomta, mint ahogy normál esetben szokta. Volt olyan pillanat, amikor szerencsés volt, és volt, hogy szerencsétlen, ez attól függ, honnan nézzük a dolgot. Ez is része a játéknak. Volt olyan, hogy a biztonsági autó éppen a megfelelő pillanatban érkezett számára, de ez olyasmi, amit nem lehet befolyásolni. Képes volt arra, hogy a legutolsó helyről felérjen a harmadikra, szóval ez egy tökéletes verseny volt számára” – mondta el véleményét a maranellóiak csapatfőnöke, és hozzátette, hogy Vettel eseménydús hétvégéje is elég bizonyíték volt arra, hogy a szezon végéig még bármi megtörténhet, így Fernando Alonso 10 pontos hátránya nem feltétlenül aggasztó.

000 facebook_banner.jpg

„Tíz pont sok, de az is lehet, hogy semmi. Mindez attól függ, hogy hogyan alakul a verseny. Itt is láthattuk, hogy mi minden történt, és egészen az utolsó pillanatig még bármi megeshet. Ezek olyan dolgok, amiket nem tudunk befolyásolni, de bármi is történik, mi ott leszünk.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 abu dzabi sebastian vettel martin whitmarsh formula-1 stefano domenicali