2012. nov 05.

F1 Horner szerint Vettel élete egyik legjobb versenyét futotta Abu Dzabiban

írta: FormaNet
F1 Horner szerint Vettel élete egyik legjobb versenyét futotta Abu Dzabiban

Sebastian Vettel Abu Dzabiban mutatott versenyzésével minden kétséget kizáróan bebizonyította, hogy nem csak az élről képes nagy eredményeket elérni, és ha előzni kell, akkor sem jön zavarba. A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint a regnáló bajnok eddigi F1-es pályafutása egyik legkiválóbb vezetését mutatta be a Yas Marina pályán, amikor is a boxutcából, hatalmas hátránnyal indulva végül a harmadik helyre hozta be RB8-asát.

Vettel Button Abu Dzabi.jpg

Vettelt az időmérőt követően a versenyigazgatóság vizsgálta, miután a csapat még a pályán, a levezető körben leállíttatta vele autóját. A stewardok megállapították, hogy nincs meg a megfelelő mennyiségű, egy liternyi üzemanyag az autóban, mely előírás szerint a mintavételezéshez szükséges, így kizárták az időmérő edzésről. A német bajnok így a megszerzett harmadik rajtkocka helyett a rajtrács végéről indulhatott. A csapat azonban kihozta az autót a park ferméből, hogy megvizsgálják, miért nem találtak elegendő üzemanyagot a mintavételhez, így Vettel végül a boxutcából kezdhette meg a versenyt. A csapat számára a boxutcából történő rajtolás lehetőséget adott arra, hogy változtassanak az autó beállításain, az időmérőhöz képest.

A verseny elején tovább folytatódott a címvédő balszerencse-sorozata, és egy sérült első szárny miatt kezdhetett mindent előröl. A leintést követően még Christian Horner csapatfőnök is elismerte, hogy álmodni sem mertek ilyen eredményről, és hozzátette, a világbajnoki pontverseny éllovasának teljesítménye minden elismerést megérdemel.

„Azt hiszem, ez az egyik legjobb (versenye) volt pályafutása során. Valóban úgy ment a boxutcából egészen a dobogóig, hogy az fenomenális volt. Szombaton amikor elhagytuk a pályát, azzal néztünk szembe, hogy a boxutcából rajtolunk, mert tudtuk, hogy néhány dolgon változtatni akarunk, és azt gondoltuk,ha sikerülne felkapaszkodni a top 10-be, talán meglehetne a kilencedik, vagy a nyolcadik hely, hiszen itt egyáltalán nem könnyű előzni.”

„A verseny előtt elmentem megnézni Sebet, aki akkor azt mondta, látni fogom a dobogón. Abszolút meg volt győződve arról, hogy jó versenye lesz, és jó eredményre lesz képes.”

A verseny középső szakaszában felmerült annak a lehetősége, hogy Vettel az első szett lágy gumin menjen végig, miután a közepes keveréken rajtolt, Horner azonban elmondta, hogy ez túl nagy kockázatot jelentett volna, mert a futam végére komoly problémák jelentkezhettek volna a kopott abroncsok miatt.

„Megvitattuk a dolgot, és kihívást jelentett a számunkra, de azokon az abroncsokon negyven valahány kört kellett volna megtennie. Az első szett abroncsokon is láttunk kopást, így nem szerettük volna, hogy egyszer csak elfogyjanak a gumik.”

„Tehát amikor tiszta lett a pálya Romain (Grosjean) mögött, logikus döntés volt kihívni a boxba, és úgy éreztük, így sikerülhet üldözőbe venni Alonsót és Buttont” – nyilatkozta a Red Bull csapatfőnöke.

000 facebook_banner.jpg

Vettel  vasárnapi teljesítményével megfelelő cáfolatot adott a kétkedők azon állítására, hogy csak az élről rajtolva tud komoly eredményeket elérni, és hogy nem tud előzni, hiszen annak ellenére, hogy a két biztonsági autós szakasz segítette (mivel az némileg összébb hozta az autókat), a 24. helyről a harmadik helyre érve nem a biztonsági autó vezette keresztül a mezőnyön.  

FormaNet, Varga Viktória    

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma1 red bull formula1 sebastian vettel abu dzabi nagydíj