2012. nov 07.

F1 A McLaren pilótái kicsit besokaltak

írta: FormaNet
F1 A McLaren pilótái kicsit besokaltak

A top csapatok közül kétség kívül idén a McLaren Mercedes ment keresztül a legnagyobb hullámvölgyeken, olyannyira, hogy a már évek óta a csapatnál lévő pilótapáros, Jenson Button és Lewis Hamilton is értetlenül áll a dolgok előtt. Button nem tagadja, a McLarennél töltött eddigi három szezonjából a mostani a legrosszabb, míg Hamilton az autó megbízhatatlanságát okolja, hogy egy ideje már nincs harcban a világbajnoki címért.

Jenson-Button-Lewis-Hamilton.jpg  

Két versennyel a szezon vége előtt a McLaren Mercedes a konstruktőrök között 22 egységnyi távolságra került a második helyen álló Ferraritól, míg versenyzői csak az ötödik-hatodik helyet foglalják el az egyéni pontversenyben.

Az elmúlt hétvégén Lewis Hamilton értékes pontokkal gyarapíthatta volna a csapat számláját, miután F1-es karrierének 25. pole-ját szerezte meg, majd a versenyen kényelmesen vezetett mindaddig, amíg műszaki probléma miatt félre nem kellett állnia. A brit bajnoknak legutóbb Szingapúrban is technikai hiba miatt kellett lemondania a győzelmi esélyekről, így nem csoda, hogy némi csalódottság beszél belőle.

„Az elmúlt öt versenyen kétszer is így jártam. Mindemellett India kivételével, mindig volt valami probléma ezeken a hétvégéken. Szingapúrban a sebességváltó hiba, Szuzukában a hátsó stabilizátor problémája még az időmérő előtt, majd a versenyen is, Koreában szintén ezzel volt gondunk, utána India elég jó volt, aztán jött ez (abu dzbai kiesés). Szóval négy igen nehéz hétvégénk volt.”

„Idén hétszer indultam pole pozícióból, de még csak háromszor nyertem. A többi futamon műszaki problémáink, vagy elrontott boxkiállások voltak, és így tovább. Ha az autóm olyan megbízható lenne, mint Sebastian (Vettel) vagy Fernando (Alonso) autója, akkor még most is harcban lennék velük. De erős csapatunk van, és képesek vagyunk visszatérni.”

Jenson Button Abu Dzabiban csak a hatodik helyre tudta kvalifikálni magát, majd Sebastian Vettel kizárásának köszönhetően az ötödik rajtkockából kezdhette meg az 55 körös futamot, ahol végül lecsúszott a dobogóról. Csapattársához hasonlóan, Button is csalódottságának adott hangot, sőt kijelentette, az idei autó közel sem tetszik neki annyira, mint az előző kettő.

„Ez az autó nem fekszik nekem annyira, mint az ezelőtti két McLaren. Amióta itt vagyok, ez a legrosszabb év. Elég trükkös volt vezetni még akkor is, amikor jó hétvégénk volt. Az utóbbi időkben minden hétvégén sok problémával találtuk szemben magunkat. Muszáj ennek véget vetnünk, mert ez így nem mehet tovább.”

„Meglehetősen szokatlanul működik most az autó. Időnként valóban jól működik Lewisnál, és van, hogy nálam is, de a következetesség egyszerűen hiányzik belőle.”

Tavaly két versennyel a szezon vége előtt Button a bajnokság második helyén állt 240 ponttal, míg első mclarenes évében 18 nagydíjat követően 199 pontja volt. Jelenleg 153 ponttal büszkélkedhet, így nem meglepő, hogy a legrosszabb évének értékelte a 2012-est.

000 facebook_banner.jpg

Jövő héten Texasban a Red Bull minden bizonnyal újra világbajnok lesz, míg a pilóták versenyében már matematikai esélye is csak Vettelnek és Alonsónak van. A wokingiak bajnokai maximum már csak azért hajthatnak, hogy a csapatversenyben megszerezzék az „ezüstérmet”, ami 22 pontos hátrányban nem lehetetlen, de nem is lesz egyszerű feladat.

„A jövő év remélhetőleg jobb lesz, de jelenleg még hátra van két futam, ahol szeretnénk legyőzni a Ferrarit a konstruktőrök versenyében. 22 ponttal vagyunk lemaradva, ami elég nagy, ezért a hátralévő két hétvégén minél több pontra van szükségünk” - tűzte ki az egyértelmű célt Button.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren lewis hamilton jenson button formula-1