2012. nov 07.

F1 Sergio Péreznek még fel kell nőnie a McLarenhez

írta: FormaNet
F1 Sergio Péreznek még fel kell nőnie a McLarenhez

Martin Whitmarsh szerint Segio Pérezre nagy nyomás fog hárulni, mikor megérkezik a wokingi alakulathoz. A brit istálló irányítója úgy véli, ilyen mértékű eredménykényszer kizárólag saját csapata és a Ferrari pilótáit terheli. A mexikói versenyzőnek alkalmazkodnia kell a helyzethez, és jól kell kezelnie a nehézségeket. Whitmars nem biztos benne, hogy a fiatal pilóta teljesen tudatában van annak, hogy milyen mértékű nyomással kell szembenéznie a következő évben. A 2013-ban érkező új pilótán kívül a McLaren vezetője arról is beszélt, hogy még hosszú éveken át nem kívánnak megválni a Mercedes által biztosított erőforrásoktól, és alaptalanok a Honda motorokról szóló spekulációk.

lewis hamilton - sergio perez.PNG  

Mióta a Vodafone McLaren Mercedes és Sergio Pérez jövő évi „házassága” hivatalosan is napvilágot látott (még a Japán Nagydíj előtt), azóta a mexikói pilóta nem szerzett pontot a szériában, ami néhány McLaren szurkolót aggodalommal tölthet el a jövőre tekintve. A 22 esztendős fiatal tehetséggel kapcsolatban a wokingiak csapatfőnöke, Martin Whitmarsh a Daily Mailnek adott interjúban elismerte, hogy 2013-ban egy igazán ismeretlen terület lép mind a csapat, mind pedig a Saubertől érkező Pérez.

„Teljesen más világban fogja találni magát a McLarennél. Mikor a következő évben, Ausztráliában meg fog érkezni hozzánk, sokkal több nyomás fog a vállára helyeződni, és ehhez fel kell tudnia nőni” – kezdte ecsetelni Sergio Pérez kihívásait Whitmars, aki jól tudja, hogy egy McLarenes pilótával szemben mindig hatalmas elvárásokat támasztanak, amely csak a Ferrari és saját istállójánál tapasztalható meg. Közel sem biztos, hogy felkészült erre a fiatal mexikói pilóta.

„Ha mi nem kvalifikáljuk magunkat az első két sorba, és nem harcolunk a győzelemért, akkor a Ferrarihoz hasonlóan, olyan nyomás nehezedik ránk, mint a többi Formula-1-es csapatra sosem. Amikor a Red Bull nem volt versenyképes, akkor senki sem halmozta rájuk ezt a terhet, szóval a McLaren pilótáira plusz nyomás helyeződik. Talán azt hiszi (Sergio Pérez), hogy érti, és tisztában van ezzel, de aligha hiszem” – figyelmeztetett a szakember.

Ettől függetlenül Whitmarsh azt is hangsúlyozta, hogy a nyomás ellenére, teljesen bízik a következő évi pilótapárosban, ahogy eddig bízott Lewis Hamiltonban és Jenson Buttonban. A csapatfőnök szerint Button és Pérez a legjobb 2013-as felállás a McLaren számára.

„Mi egy világmárka vagyunk. Nekünk történetesen két brit versenyzőnk van ebben a pillanatban, de ha a jövőbe tekintünk, akkor két brit pilótánk volt, a két legjobb versenyző, akiket ide tudtam hozni, és most lesz egy brit és egy mexikói pilótánk, mert ők ketten a legjobbak, akiket le tudtam igazolni a következő szezonra. És most itt állunk jelen pillanatban” – fejezte be mondandóját a következő évi pilótapárosról Whitmarsh.

000 facebook_banner.jpg

A wokingi csapatfőnök tagadta azon pletykákat, hogy alakulata a jövőben motorszállítót szeretne váltani, hiszen nagyon jól működik a McLaren és a Mercedes közös munkája, emellett csodálatos eredményeket értek el az együtt töltött évek alatt. Ezen kijelentés alapján teljesen kizárható, hogy létrejön a McLaren Honda spekuláció.

„Még jó pár évig McLaren Mercedesként fogunk versenyezni. Ez egy nagyon jó együttműködés, és nagyon jól tudunk együtt dolgozni. 18 éve vagyunk együtt, és még jó néhány éven át így fog folytatódni. Azt gondolom, egy nagyon jó üzletet folytatunk velük, de azt hiszem, még ennél is fontosabb, hogy jó a kapcsolatunk” – tette egyértelművé Martin Whitmarsh.

FormaNet, Kiss Róbert

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren martin whitmarsh formula-1 sergio perez