2012. nov 08.

F1 Räikkönen elismerte, a Ferraritól való távozás felért egy felszabadulással

írta: FormaNet
F1 Räikkönen elismerte, a Ferraritól való távozás felért egy felszabadulással

Kimi Räikkönen visszatérése óta néhányszor már célzott arra, hogy a Ferrarival való kapcsolata végződhetett volna jobban is, most azonban elárulta, megkönnyebbülés volt számára, amikor 2009-ben elhagyta a legendás alakulatot. A finn bajnok úgy véli, ha egy csapaton belül nincs jó kapcsolat, az az együttműködés eleve nem is tarthat sokáig.

kimi raikkonen - abu dzabi.jpg  

A 2009-es szezon végén nem kis meglepetést okozott Kimi Räikkönen Formula-1-ből való távozása, hiszen a finnek még egy éves szerződése volt a Ferrarinál, ám a Santander támogatásával Fernando Alonso idő előtt leváltotta a 2007-es világbajnokot. Már akkor is sejteni lehetett, hogy Räikkönen és a Ferrari szétválása nem feltétlen egy barátságos búcsú volt, és bár a Jégember azóta többször hangoztatta, hogy senkivel nincs haragban, de azt sem titkolja, hogy szebben is véget érhetett volna ez a házasság.

A spanyol sportlap, a Marca azon kérdésére, hogy milyen emlékeket őriz a Ferrariról, Räikkönen a következőt felelte: „Jót és rosszat egyaránt. Nyertem egy világbajnoki címet, és volt még néhány jó dolog. Elégedett vagyok azzal a három évvel, amit ott töltöttem. Talán többet is elérhettem volna, de már felesleges erről beszélni. Senki nem hiányzik. Számomra ez a távozás egy felszabadulás volt. Történhettek volna máshogy a dolgok, de ez már a múlté, és nem lehet visszafordítani. Ha nincs jó kapcsolat ott, ahol dolgozol, akkor az a dolog nem tarthat sokáig.”

A 33 esztendős pilóta idén a Lotus F1 team színeiben tért vissza a királykategóriába, és nemrégiben hivatalosan is megerősítést nyert, hogy 2013-ban is a fekete-arany autót fogja vezetni. Räikkönen arról is beszélt, hogy nem pénz miatt döntött a visszatérés mellett.

„Nem pénzért, vagy a móka kedvéért. A sport iránti szerelem, a harc, és a versenytársak vonzottak vissza. Ebben a tekintetben semmi nem hasonlítható az F1-hez”- vélekedett a „Jégember”, aki jelenleg nagyon jól érzi magát az enstone-i alakulatnál, többek között azért, mert itt a politikát háttérbe szorítja a versenyzés és a győzni akarás.  

„Már a kezdetektől fogva jól érzem itt magam. Az emberek itt keményen és nyugodtan dolgoznak. Nyerni szeretnénk, ezért a sport és a technikai dolgok előtérben vannak a politikával szemben.”

Räikkönent az idei év kihívásairól is kérdezte a spanyol sportlap, és a finn nem tagadta, hogy a Pirelli gumik megértése olykor fejtörés okoz, de azt azért nem gondolja, hogy ezen múlna egy világbajnokság.

000 facebook_banner.jpg

„Nem olyan különleges kihívás ( az abroncsok), csak tudnod kell velük dolgozni. Ha csak 5 fokot is változik a hőmérséklet, máris teljesen másként viselkednek. Ezt a problémát meg kell érteni, és ennyi. Nem túl bonyolult, de nem is könnyű feladat.”

És, hogy mi kell a világbajnoki címhez?

„Mint mindig, egy jó autó. A legjobb csomag kell, hogy a tiéd legyen. A megfelelő gumikezeléssel még nem lehet bajnokságot nyerni, hiszen ha a Marussia megtalálná az abroncsok kezelésének módját, attól még nem kezdene el hirtelen versenyeket nyerni.” 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma-1 kimi raikkonen Formula-1