2012. nov 09.

F1 Whitmarsh érzelmes búcsúra készül Brazíliában

írta: FormaNet
F1 Whitmarsh érzelmes búcsúra készül Brazíliában

A McLaren csapatfőnök, Martin Whitmarsh a Formula-1 hivatalos oldalának adott exkluzív interjúban nem titkolta azon véleményét, hogy szerinte Lewis Hamilton rossz időben döntött a csapatváltásról, éppen az után, hogy Szingapúrban az élről kiesett, ami nagy csalódás volt számára. Whitmarsh szerint rossz pillanatokban általában rossz döntések születnek, így azt sem tartja kizártnak, hogy Hamilton már megbánta, hogy a Mercedes választotta. A wokingiak csapatfőnöke mindemellett biztos benne, hogy akármilyen könnyedén is kezelik most ezt a nagy változást, de Brazíliában a búcsú mindkettőjük számára nagyon érzelmes lesz.

Hamilton-Whitmarsh.jpg

Martin, mik voltak a McLaren és Lewis Hamilton elválásának okai?

Martin Whitmarsh : (mély lélegzetet vesz) A legegyszerűbb válasz az, hogy nem tudom. Erre a kérdésre Lewis sokkal jobban tudna válaszolni, mint én. Ha spekulálnom kéne a számos tényező közül, akkor elsődlegesen azt választanám, hogy szerintem eljött nála az az idő, amikor úgy érezte, el kell hagynia a fészket. Úgy vélem kicsit ez is benne volt, illetve különböző érzelmek. Olyan sokáig volt velünk, hogy igazából nem teljesen értem.

Voltak olyan spekulációk, hogy annál azért többről volt szó, mint egyszerűen elhagyni a fészket. Meg volt az esélye, hogy 2013-ban világbajnok legyen, de vélhetően a Mercedesnél erre nincs esélye, hiszen nem lesznek jelentős szabályváltozások a következő szezonban. Szóval mi történt?

MW: Lewisnak tettünk egy ajánlatot, ami véleményem szerint több pénzt tartalmazott, mint amit jelenleg bármelyik versenyző keres.  Ebből kifolyólag azt feltételezzük, hogy versenytársunk és partnerünk, a Mercedes-Benz kicsivel többet ajánlott. Nem tudom biztosan, de szerintem Lewis ezért döntött így. Bizonyos értelemben csalódott vagyok, de most már a jövőre kell összpontosítani.

Három hónappal ezelőtt azt mondta, biztos abban, hogy ez a csodálatos kapcsolat nem ér véget 2012-ben…

MW: Ha három hónappal ezelőtt azt mondtam volna, hogy Lewis talán távozik, akkor valószínűleg fantasztikus címlapsztorik születtek volna, de ez nem állt érdekünkben, hiszen elég sok zavart és nagy nyomást okozott volna. Beszéljünk őszintén. A média a melléfogásainkból próbált szórakoztató dolgokat létrehozni, és ha én még erre azt mondom, hogy Lewis távozhat, az végtelenül destabilizáló lett volna. Mindemellett őszintén mondom, nem gondoltam, hogy el fog menni. Meglepődtem, de azért nagy döbbenet nem volt. Ezt rögtön Szingapúr után mondta el, és biztos vagyok benne, hogy addig nem így gondolkodott. Szingapúr után hétfőn vagy kedden mondta el, és azt hiszem egy rossz verseny utóhatásaként rossz döntés születhet. Biztos volt abban, hogy meg fogja nyerni a versenyt, majd csalódott, és ahogy az előbb is mondtam, soha nem jó, ha ilyen helyzetben hoz döntést az ember.  Tiszteletben tartom a döntését, de úgy gondolom, hogy jobb helyen lenne nálunk. Mi erősebb csapat vagyunk, és jövőre szeretnénk őt legyőzni!

Hamilton arról beszélt, hogy milyen nagy lehetőségeket adhat neki egy olyan csapat, mint a Mercedes. Mit jelent ez az Ön számára?

MW: Nyilván meg kellett indokolnia a döntését. Nem mondhatja azt, hogy ’Hé, több pénzt ajánlottak.’És azt sem fogja mondani, hogy hibát követett el. Remélem, hogy jelenleg már úgy véli, hogy hibás döntést hozott, és együtt kell élnie ezzel a döntéssel. 11 éves kora óta ismerem, tinédzser kora óta együtt dolgozunk, és jól tudom, hogy Brazíliában mindketten nagyon érzelmes pillanatokat fogunk megélni. Már a döntés megszületése óta is volt egy-két érzelmes pillanatunk, és úgy hiszem – de ezt tőle is meg kell kérdezni -, hogy nagyon jó a kapcsolatunk.

Gondolja, hogy már megbánta a döntését?

MW: Azt hiszem volt már olyan pillanat, amikor igen. Valószínűleg úgy van, hogy ha hozol egy döntést, onnantól már azt kell mondanod magadnak, hogy ez a döntés megszületett, innentől a jövőbe kell tekinteni. És ekkor azt mondod, hogy mindez már a múlt, nem érdemes a miérteken rágódni. Egyszerűen csak előretekintesz, és megpróbálod a lehető legjobbat kihozni az új helyzetből. Most az van, hogy szeretnénk versenyeket nyerni, és a beszélgetéseink is erről folynak. És lehet, hogy most abszolút érzelem mentes, de azt hiszem Brazíliában, amikor majd eljön az elválás ideje, akkor mindkettőnknek nagyon érzelmes pillanatai lesznek.

Hamilton is egy tapsztalatlan versenyzőként érkezett, és Ön megütötte vele a főnyereményt. Vajon ugyanez lesz a helyzet Sergio Pérezzel is? Ez egyfajta szenvedély, hogy tapasztalatlan pilóták kapjanak egy esélyt?

WM: Igen, igen. A legnagyobb pillanatok az életemben azok voltak, amikor a fiatal Mika Häkkinennel dolgoztam, és megnyerte a bajnokságot. Aztán jött Lewis, nagyon fiatalon, ezért most ismét nagyon izgatott vagyok. Egy fiatal versenyzőnél megvan a kockázatvállalás. Ne feledjük, hogy amikor lewis először itt versenyzett, éppen annyi idős volt, mint most Sergio. Hihetetlenül fiatal, hihetetlenül nyers, és hihetetlenül tehetséges. Amikor majd 2013-ban Sergio megérkezik Ausztráliába, akkor olyan nyomással érkezik meg, amit jelenleg még el sem tud képzelni. Ha a Ferrari vagy a McLaren versenyzője, valószínűleg sokkal nagyobb az elvárás, mintha például a Red Bullnál, vagy a Mercedesnél, vagy bármelyik más csapatnál vezetnél. Ha az első versenyen nem az első két sorba kvalifikálja magát, és nem lesz harcban a győzelemért, akkor máris hatalmas nyomás lesz rajta. Ő mindezt még nem tudja…

De Önre is nagy nyomás hárulhat, hiszen kétségbe vonhatják, hogy jó döntést hozott…

MW: Persze, hogy lesz. De szerencsémre – vagy szerencsétlenségemre – én már sokkal idősebb vagyok, és hozzászoktam ezekhez a helyzetekhez. (Nevet) Miattam nem kell aggódni, és én sem aggódom ő miatta. Előttünk áll egy tél, hogy felkészítsük…

Mit ért felkészítés alatt:  

MW: Nem fog túl sok időt Mexikóban tölteni. (Nevet) Ez annyit jelent, hogy szimulátorban dolgozik majd, versenymérnökökkel, stratégiai szakemberekkel, és az általános mérnöki csapattal tölti majd az idejét, és mire elérkezik az idő, erősebb és fittebb lesz, mint most.

Mit látott benne először? Egy hatalmas tehetséget, vagy valakit, akinek nagy szponzor áll a háta mögött?

MW: Egyértelműen a nyers tehetsége miatt került hozzánk. Nagyon izgalmas olyan valakivel dolgozni, mint ő. Újonc évében is lenyűgöző tempót mutatott, idén pedig fantasztikus dobogós eredményeket ért el. Mindezt egy olyan környezetben érte el, ahol természetes tehetségéhez párosult egy jó autó, nagy nyomás azonban nem volt rajta. Ezt most a McLarennél majd megkapja. Abban nem lehetünk teljesen biztosak, hogy ő a megfelelő ember számunkra. Ezt előre sosem lehet tudni. De nem tettük volna meg, ha nem gondolnánk ezt jó ötletnek. Szerződést kötöttünk vele, és elég jó fizetést fog kapni tőlünk. Egészen a mai napig egy mexikói szponzorunk sem lett, és egyetlen pesót sem kaptunk Mexikóból. Hogy a jövőben fogunk-e kapni? Lehet, de nem ez motivált minket. Nézzünk körül, kik voltak a lehetőségek. Lehetőség volt még Paul di Resta és Nico Hülkenberg. Mi Sergio Pérezt választottuk. Egy kicsit túlságosan is britek vagyunk, így egy kis latin vér elég érdekes lesz. (Nevet) Nem mindig következetes, és talán néha egy kicsit vadóc, de már villantott. Az igazán jó srácok mindig megtalálják a lehetőségeket, és megcsinálják. Igaz, hogy szerencse is kellett a dobogóhoz, de ott volt, és készen állt arra, hogy megragadja. Nem ijedt meg attól sem, ha egy Ferrarival kellett versenyeznie. Természetes tehetséggel van megáldva, és megfelelően felkészítve profi autóversenyző válhat belőle. Néha egy versenyző túl korán ér fel a csúcsra, és onnan már nem lesz sokkal jobb. De amikor Checóval beszélsz, akkor egy gyermeket látsz benne, aki halálosan komolyan gondolja, hogy mindenki másnál jobb lesz. És ezt el kell hinni!

000 facebook_banner.jpg

Szóval már ismeri a Checo becenevet?

MW: Igen, Checónak hívjuk, és Ron (Dennis) is így hívja.

Milyen kapcsolatra számít Jenson és Sergio között? Vajon Jenson hogy fogja viselni, hogy egy 10 évvel fiatalabb srác akarja legyőzni?

MW: Nos, ez egy érdekes dolog! Azt kell mondjam, hogy amikor felhívtam Jensont, és közöltem vele a hírt, akkor egy klasszikus, Jenson-választ kaptam. Azt mondta, hogy „Igen, ez egy jó döntés, támogatom és már alig várom. Ez egy különleges dolog lesz.” Jenson egy úriember, és annyira okos, hogy már mondtam Checónak, hogy mindent amit lehet, tanuljon tőle. De tény, hogy amikor eljutunk Ausztráliába, Jenson érvényesülni akar majd, mint első számú pilóta, Sergio pedig le akarja majd győzni. Azt gyanítom, hogy jól kijönnek majd egymással, de természetesen a pályán le akarják győzni a másikat. Szerintem egy igen kemény harcot láthatunk majd a következő évben. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren martin whitmarsh formula-1