2012. nov 12.

F1 Mercedes: Jogosak a kritikák

írta: FormaNet
F1 Mercedes: Jogosak a kritikák

Mercedes Motorsport igazgatója, Norbert Haug elismeri, jogosak a csapat utóbbi versenyeken nyújtott teljesítményét érintő kritikák. A szakember a gyengélkedés okait is elárulta, melyek elsősorban a Coanda kipufogórendszer maximális kihasználásának hiányaiban keresendők.

mercedes-embléma.JPG  

A szeptemberi Szingapúri Nagydíj óta a Mercedes egyetlen egy pontot sem szerzett, aminek köszönhetően a konstruktőri versenyben immár elérhetetlen a negyedik hely, de még az ötödik helyet is veszélyezteti a mindössze 20 pont távolságra lévő Sauber F1 Team.

Szingapúrban a csapat jelentős fejlesztési csomagot vetett be, ami már tartalmazta a Coanda hatást felhasználó kipufogót, és Haug szerint még nem sikerült kiaknázni maximálisan a rendszert, azaz a dolog negatívumait még nem tudták kiküszöbölni, ezért nem mutatkozik meg az előrelépés a pályán.

„Biztos, hogy még nem sikerült a Coanda teljes előnyét kiélveznünk. Két-három verseny alatt ezt még nem lehet elérni. Elég nagy árat kell érte fizetni az üzemanyag mennyiségben, lóerőben és így tovább. Azt hiszem, először ezeket kell kompenzálni, ami még nem történt meg. De a megoldás megtalálásának nincs más módja, mint ezt ( a kompenzálást) elérni. Mi ezt tesszük, és ez nem kifogás. Másfél-két hónapba telt, mire 50-ről 60 százalékosra változtattuk a szélcsatorna rendszert. Meg kellett csinálnunk, hogy felkészüljünk a jövő vére”  - beszélt a problémákról az Autosportnak Norbert Haug. Mindemellett hangsúlyozta, hogy a Mercedes már bebizonyította, hogy képes versenyt nyerni, így semmi oka nincs kételkedni abban, hogy az aktuális problémák megoldása után visszatérnek a sikeres útra.

„Nem ajándékba kaptuk azt a győzelmet. A kínai pálya feküdt az autónknak, de ez csak egy dolog, hiszen elég fölényesen, 20 másodperccel nyertünk, és akár kettős győzelem is lehetett volna. Aztán gyorsak voltunk Monacóban és Montrealban is, és volt néhány olyan verseny, ahol úgy tűnt, elég versenyképesek vagyunk. De tény, hogy a nyári szünet óta nem ott vagyunk, ahol lenni szeretnénk, és ennek megvannak az okai. Az egyik, hogy meg kell még értenünk a Coanda kipufogót. Megítélésem szerint ebből jelenleg még nem hoztuk ki a maximumot. Másrészt pedig a szélcsatorna programmal is foglalkoznunk kellett.”

000 facebook_banner.jpg

„A kritikákat teljes mértékben elfogadom, de fél évvel ezelőtt nem a szerencsének köszönhetően nyertünk, és nagyon keményen dolgozunk azon, hogy fél év múlva ismét az élen legyünk. Ez a célunk, és ezt szeretnénk elérni.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

mercedes forma-1 norbert haug formula-1