2012. nov 16.

F1 Button szerint Austinban a 2. rajtkocka jobb hely lehet, mint az első

írta: FormaNet
F1 Button szerint Austinban a 2. rajtkocka jobb hely lehet, mint az első

A hétvégén debütáló austini versenypálya Jenson Button szerint egy egészen ideális helyszín ahhoz, hogy megmutathassák mire is képes egy Formula-1-es autó. A brit pilóta szerint a texasi létesítmény nagyobb sikerre van ítélve, mint a legutóbbi helyszín, Indianapolis. A versenypálya vonalvezetését is igen izgalmasnak tartja, és azt jósolja, hogy a trükkös 1-es kanyar okozhat majd kisebb-nagyobb felfordulást a rajtot követően.

austin.PNG  

Jenson Button úgy véli, hogy az új amerikai helyszín, Austin sikeresebb lesz, mint Indianapolis volt, amely 2000 és 2007 között adott otthont az Amerikai Nagydíjnak. A brit ezen véleményét a lendületes, gyors 2-es és 8-as kanyar közötti szakasszal indokolta, ahol a Formula-1-es gépek megmutathatják valódi sebességüket.

„Indianapolis egy érdekes versenypálya és érdekes helyszín volt, de nem nekünk épült. Nekünk olyan pályákra van szükségünk, ahol több nagy sebességű kanyar van, és igazán meg lehet mutatni, mire képes egy F1-es autó. A 2-es és a 8-as kanyar közti szakasz a sok irányváltásával együtt igen látványos. Ha megnézzük, láthatjuk, hogy ott a határokon lehet autózni. Ez nagyon különleges, hiszen sok helyen ezt nem lehet megtenni. Az, hogy ez ennyire gyors szakasz, ennyi irányváltással, az nagyon különleges, és olyan valami, amit nem gyakran látunk, főleg az új pályák esetében. Remélem úgy is érezzük majd, mint ahogy most látjuk.”

Button nem tartja kizártnak, hogy az első austini futam nem múlik el rajtbaleset nélkül, és előzetesen úgy gondolja, hogy a második helyről indulni talán szerencsésebb, mint a pole-ból.

„Azt hiszem, hogy valójában a második rajthely talán jobb is lehet, mint az első. Itt egy kicsit lankásabb a domb, mint ha az első pozícióból indulsz az emelkedő felé.”

„Fontos lesz jó pozíciót szerezni a kvalifikáción, mert az 1-es kanyarban szokatlan dolgokat próbálhatnak majd egyesek. A baj az, hogy mindannyian meg fogunk ott próbálni mindent megtenni, de igazán csak az élen álló fog belátni teljes egészében mindent, míg a többieknél lesznek holtterek. Ezért a startnál nagyon fontos lesz, hogy elkerüljük az ütközéseket. Továbbá a start utáni emelkedőn a fékezési pontok nagyon különbözőek lehetnek. Ha sík területen egy méterrel előbb kell fékezni, az felfelé menetben annyit jelent, hogy két méterrel előbb kell ezt megtenned, így ezt sokan elronthatják, és nem mindenkinek fog sikerülni bevenni az 1-es kanyart. Hogy a magassági változásokat mennyire fogjuk érzékelni, azt nem tudom. Az 1-es kanyar egészen extrémnek tűnik, de a többinél nem tudom mennyit fogunk érezni belőle, hiszen nagyon gyorsan megyünk majd.”

000 facebook_banner.jpg

A brit bajnok csapattársa, Lewis Hamilton egyetértett abban, hogy mind a versenyzők, mind pedig a nézők számára nagyon izgalmas az új aszfaltcsík.

„Elég érdekes pálya. Így elsőre elég nehéz megtanulni, de úgy tűnik, fantasztikus lesz rajta vezetni. Tényleg nagyon élveztem, amikor már megszoktam,(szimulátoron) bár a tanulás kicsit hosszabb ideig tartott, mint néhány más pálya esetében. Nagyon érdekesnek ígérkezik ez a hétvége”- nyilatkozta Hamilton. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren austin jenson button amerikai nagydíj formula-1