2012. nov 16.

F1 Vettel volt a leggyorsabb az első austini edzésen

írta: FormaNet
F1 Vettel volt a leggyorsabb az első austini edzésen

Sebastian Vettel a szabadedzés utolsó pillanataiban másfél másodperccel előzte meg a szinte mindvégig élen álló Lewis Hamilton, míg legnagyobb riválisára, Fernando Alonsóra már több mint két másodpercet vert az új pályán. 

austin_1.PNG  

Öt év szünet után újra felbőgtek az F1-es motorok az Egyesült Államokban, és a szezon utolsó előtti állomásán, Austinban 20 fokos hőmérsékletben, és nem nagy meglepetésre, rendkívül csúszós aszfalton kezdődött meg a versenyhétvége első szabadedzése.  A csapatok a közepes és a kemény keverékű Pirelliket kapták erre a hétvégére, sőt az olasz gyártó péntekre plusz egy szett gumit adott a versenyzőknek, így mindenki három garnitúra kemény és egy szett közepes Pirellit használhat fel az első edzésnapon.

Ami a köridőket illeti, az előzetes szimulációk az 5.513 kilométeres körre a legjobbaktól nagyjából 1:37-es időket jósoltak, de az edzés végére kiderült, hogy ennél azért jobb idők fognak születni. Az első austini jegyzett mért időt az edzés 15. percében a sauberes Kobajasi Kamui futotta meg 1:54.846 másodperc alatt, majd következő nekifutásra már 1:48-ra javított. Mivel mindenki most ismerkedik az új pályával, így a szokásosnál kicsit hamarabb munkához látott a mezőny, és Kobajasi után sorra szállingóztak ki a többiek is.

A mezőnyből egyetlen állandó versenyző, Narain karthikeyan nem kezdhette még el az ismerkedést, mert az első edzésen a kínai Csing-Hua Ma vette át a helyét.

Több csapat is aerodinamikai tesztekkel foglalatoskodott, ezt az áramlásjelző festékek jól mutatták többek között a Ferrarinál és a Saubernél. A Lotus Kimi Räikkönen autóján tesztelte a továbbfejlesztett Coanda kipufogórendszerét, illetve a Mercedesek szintén két különböző kipufogóval voltak felszerelve.

A pálya eleinte szinte teljesen használhatatlan volt egy épkézláb körre, és mindenki szorgalmasan csúszkált, sőt például Nico Hülkenberg többször is piruettezett, és úgy jellemezte a csúszós aszfaltot, hogy teljesen olyan érzése van, mintha az eső esne. Az utolsó előtti kanyar, valamint a gyors fordulók is többeket megtréfáltak, köztük Sebastian Vettelt, Lewis Hamiltont és Romain Grosjeant is. 

Félidőnél 1:40.918-cal Hamilton állt az élen, mögötte Alonso, és Vettel  volt a top3 sorrendje. A negyedik-ötödik helyen Jenson Button és Felipe Massa állt, a legjobb tíz második fele pedig Nico Rosberg, Mark Webber, Rosmain Grosjean, Michael Schumacher és Nico Hülkenberg volt.

000 facebook_banner.jpg

A köridők persze fokozatosan javultak tovább, bár már nem olyan drasztikus mértékben. 30 perccel a leintés előtt Hamilton közel került ahhoz, hogy átszakítsa az 1:40-es határt, bár ekkor még mindössze a két mclarenes valamint Fernando Alonso neve mellett állt 1.40-es idő. A trióhoz nem sokkal később csatlakozott a Red Bull bajnoka, aki a második helyre ugrott fel, mindössze két tizedes lemaradásban Hamiltontól, legalábbis egy ideig. A 2008-as bajnok ugyanis még az utolsó percekben rálépett a gázra, és folyamatosan javított köridején, és elsőként ment be 1:40 alá. Vettel egy ideig megelégedett a második hellyel, majd három perccel a leintés előtt egy 1:38.692-es gyorskörrel kontrázott, és állt az élre. Ráadásul a németnek is maradt még ideje javítani, és végül 1:38. 125-nél állította meg az órát.

Hamilton mögötte közel másfél másodperces lemaradásban zárt, míg a harmadik legjobb időt autózó Alonso már két másodpercen kívül volt. A következő hármast a csapattársak alkották, Button, Webber, Massa sorrendben. A top 10-be még a két Sauber, valamint Hülkenber és Rosberg került be. 

Első szabadedzés eredménye: 

1. szabadedzés - austin.PNG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 austin szabadedzés amerikai nagydíj formula-1