2012. nov 17.

F1 Kisebb döbbenet a McLarennél

írta: FormaNet
F1 Kisebb döbbenet a McLarennél

A McLaren Mercedes versenyzőit kissé meglepte a Red Bull pénteken mutatott formája, és amíg Lewis Hamilton az energiaitalosok sebességén csodálkozik, addig honfitársa, Jenson Button ebben a tekintetben nyugodtabb, viszont az neki is feltűnt, hogy az RB8-asok mennyire jól kezelik az abroncsokat.

hamilton - austin.jpg  

Az első szabadedzésen Sebastian Vettel az utolsó pillanatokban tessékelte hátrébb az addig élen álló Lewis Hamilton, ráadásul nagyjából másfél másodperccel szárnyalta túl a brit bajnok addigi legjobbját, majd a következő tréningen is közel nyolc tizedet vert rá a mezőnyre úgy, hogy a rendelkezésre álló 90 perc egyharmadát a garázsban kellett töltenie egy kisebb műszaki probléma miatt.

Lewis Hamilton nem is titkolta, igazán meglepődött a Red Bull tempóján.

„Nem tudom, honnan jött ez az idő, de ez nagyon gyors. Nem tudom, hogy tartani tudjuk-e a lépést, de holnapra még elvégzünk néhány változtatást, és egészen biztos, hogy tudunk még javítani az autón. Teszteltünk valamit, ami nem volt túl jó, de remélhetőleg vissza tudunk térni oda, ahol az első szabadedzésen voltunk, és akkor szombaton jobb helyzetben leszünk."

Az eredményektől függetlenül Hamilton el volt ragadtatva az új pályától, a tömött lelátóktól, és a remek hangulattól.

„Ez egy nagyszerű péntek volt! Sosem gondoltam volna, hogy ennyire sokan lesznek a lelátókon, ezért nagyon izgatottan várom a szombatot és a vasárnapot. A pálya nagyszerű – nagyon nehéz három tökéletes szektort összerakni. Ami engem illet, az utolsó két szektor könnyebb, mint az első, ahol a gyors irányváltásokhoz meg kell találni a jó beállítást, és a megfelelő egyensúlyt, a trükkösebb, lassabb kanyarok igényeivel szemben. Az 1-es kanyar kívülről talán kicsit izgalmasabbnak tűnik, mint az autóban ülve, és természetesen nem könnyű. Túlkormányzottá válhat a kocsi, vagy blokkolhatnak a kerekek, és elég trükkös megtalálni ott a tökéletes ívet. Összességében egy nagyon jó nap volt. Délelőtt a legnagyobb nehézséget az abroncsok munkára bírása jelentette a hűvösebb időjárási körülmények között. Holnapra még elvégzünk néhány módosítást, és biztos, hogy tudunk még javítani.”

Hamilton csapattársa, Jenson Button azért annyira nem rémült meg a Red Bull sebességétől, és véleménye szerint ez mindössze csak annyit jelent, hogy mások még nem mutattak meg mindent a hétvégi csomagból. Mindemellett azért Button figyelmét nem kerülte el, hogy amíg többen is szenvedtek az abroncsokkal (többek között ő is), addig a Red Bull autóinál nem tűnt fel ilyen probléma.

000 facebook_banner.jpg

„Nem hinném, hogy sokan voltak, akik valóban összeraktak volna egy jó kört, kevés üzemanyagszint mellett. De tény, hogy a Red Bullnak nagyon gyors autója van, és Seb nagyon gyors vele. Az időmérőn valószínűleg az élen lesznek, de nem olyan nagy különbséggel, mint ami most látszik.”

„Nem csak a tiszta sebességről van itt szó, hanem arról, hogy milyen könnyen működésbe hozzák az abroncsokat. Már az első körben nagyon gyorsak, míg nekünk ezt lehetetlen összehozni.”

„De nem hiszem, hogy az időmérőn egy másodperc lesz a különbség Seb és köztünk, szerintem közelebb leszünk.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren austin lewis hamilton jenson button amerikai nagydíj formula-1