2012. nov 17.

F1 Vettelé a pole, Alonso csak a 8. helyről rajtolhat

írta: FormaNet
F1 Vettelé a pole, Alonso csak a 8. helyről rajtolhat

Az első austini időmérő edzés nem nagy meglepetésre Sebastian Vettel és Lewis Hamilton csatáját hozta, amiből végül az egész eddigi hétvégén domináló német jött ki győztesen. Vettel mindössze egy tizeddel verte meg mclarenes vetélytársát, és ezzel megszerezte F1-es pályafutása 36. pole pozícióját. Legnagyobb riválisa, Fernando Alonso csak a kilencedik legjobb időt autózta.

vettel austin.PNG  

A Formula-1-es mezőny 20 fokos hőmérsékletben, 30 fokos aszfalton kezdte meg az Amerikai Nagydíj időmérős edzését, ahol a legnagyobb esélyes Sebastain Vettel volt, aki mindhárom szabadedzés első helyét begyűjtötte Austinban, és csak Lewis Hamilton volt az, aki valamennyire meg tudta őt közelíteni a harmadik tréningen. A 2008-as bajnok az időmérőn végül tovább szorongatta a címvédőt, legyőznie azonban nem sikerült.

A mezőny hátsó részében is volt izgalom, konkrétan a HRT-nél, ugyanis a kiscsapat hosszú idő óta először nem tudott 107 százalékon belüli időt produkálni az utolsó gyakorláson, így nagy kérdés volt, hogy a kvalifikáción sikerül-e valamit előhúzniuk a szegényes kalapból, de végül mindkét versenyző gond nélkül teljesítette a szükséges köridőt.

Q1

Az eddig látottakhoz képest az időmérő első szakaszában sem történt változás az élen – Vettel és Hamilton bérelte ki a top helyeket, az időkülönbség pedig kereken öt tizedmásodperc volt kettőjük között. A harmadik-negyedik helyen Webber és Grosjean végzett, ez utóbbi versenyző Lotusában váltót kellett cserélni, így ő már biztos, hogy öt rajthelyes büntetéssel várhatja a futamot. Csak a top csapatok nem vetették be a lágyabb abroncsokat, végül a már megszokott hetes csoport búcsúzott. A leintés előtt nem sokkal Narain Karthikeyan autója a 2-es kanyarnál megállt, ami miatt a sárga zászló is előkerült, ekkor azonban már meg volt a 107 százalékhoz szükséges köre, és bár a szokásos helyről, utolsóként rajtolhat, de legalább hiánytalan lesz az F1-es mezőny az első austini versenyen.

Kiesők sorrendje: Daniel Ricciardo, Timo Glock, Charles Pic Vitalij Petrov, Heikki Kovalainen, Pedro de la Rosa, Narain Karthikeyan

Q1 - austin.jpg

Q2

A középső etapban már mindenkinél megjelentek az opciós gumik, elsőként a Lotusok valamint Maldonado és Rosberg hagyta el a garázst, Räikkönen pedig egy 1:37. 672-es körrel nyitotta meg a sort, és egészen addig a top helyen állt, amíg a hétvége eddigi sztárjai meg nem érkeztek. Ezúttal is csak Vettel mögött változott a sorrend, most Webber és Hamilton helyet cserélt, majd az utolsó pillanatban a McLaren elé felugrott Felipe Massa A német 1:35. 796-os idejétől a csapattárs négy tizedet kapott, míg a negyedik helyen záró Hamilton már egy másodpercet. Alonso csak kilencedikként jutott tovább, de az etap végén Schumacher feltartotta gyorskörén, így lehet, hogy a hétszeres bajnokra vár egy büntetés kék zászló figyelmen kívül hagyása miatt. Schumacher egyébként nyolcadikként tovább jutott, miközben márkatársa csak a 17. helyről rajtolhat. A két Lotus, valamint Pastor Maldonado és Nico Hülkenberg volt még a szerencsés továbbjutó, a meglepetés kieső pedig Button, akinek autójával problémák adódtak. A brit arról tájékoztatta csapatát, hogy hiába nyomja a gázt, a motorban csak alapjárat van, így végül csak 12. helyet tudta csak megszerezni.

Kiesők sorrendje: Bruno Senna ,  Jenson Button, Paul di Resta, Jean- Eric Vergne, Sergio Pérez, Kobajasi Kamui, Nico Rosberg.

q2- austin.jpg

Q3

Első nekifutásra vóVettel három tizeddel volt gyorsabb mclarenes vetélytársánál, de a hajrában nagy csata bontakozott ki a két versenyző között. Hamilton ugyan meg tudta szorongatni a Red Bullt, de végül egy tizeddel elmaradt, így csak a második rajtkockából indulhat, míg a regnáló bajnok 100. nagydíját stílusosan a pole-ból kezdheti meg. Mögöttük Webber és Grosjean sorakozott fel, de a francia öt rajthelyes büntetés miatt csak a kilencedik rajtkockából indulhat, éppen onnan, ahol eredetileg Fernando Alonso végzett. A spanyolnak az utolsó 10 perc nagyon siralmasan alakult, hiszen bőven több, mint másfél másodpercet kapott Vetteltől. 

Grosjean hátra sorolásával csapattársa, Räikkönen léphet előre Webber mellé a második sorba, mögöttük pedig a Ferrarikat megelőző Schumacher, illetve Massa kapott helyet, aki kisebb meglepetésre mindhárom etapban gyorsabb volt spanyol csapattársánál. Őket követi majd Hülkenberg és Alonso, végül Grosjean és Maldonado. 

Az időmérő végeredménye: 

q3- austin.PNG 

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá