2012. nov 19.

F1 A Ferrari megvédte, a Massa kikényszerített büntetésével kapcsolatos döntését

írta: FormaNet
F1 A Ferrari megvédte, a Massa kikényszerített büntetésével kapcsolatos döntését

Az Amerikai Nagydíj előtt nagy port kavart a Ferrari azon akciója, hogy megsértették Felipe Massa sebváltójának egyik záró részét, ezért ki kellett cserélni a brazil autójának sebváltóját, ami  automatikusan öthelyes rajtbüntetést jelentett Massa számára. A büntetés következtében Fernando Alonso egy hellyel előrébb került a rajtnál, és ami még fontosabb, a tisztább oldalról indulhatott. Sokan felháborodtak a maranellói csapat taktikai húzásán, ám a Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali megvédte a döntést.

Massa büntetése Austinban.jpg

A maranellói gárda a futam előtt sem titkolta, hogy Massa kikényszerített büntetése taktikai okból történt, azután, hogy a pilóták aggodalmukat fejezték ki, hogy a porosabb oldalról rajtolók nagy hátránnyal kezdhetik meg az 56 körös Amerikai Nagydíjat. .

A Ferrari húzásának köszönhetően Alonso így a hetedik helyről indulhatott, és egy remek rajt után már az első körben a negyedik helyen autózott, végül Webber kiesését követően még egy helyet nyert, és végül harmadikként helyen ért célba, ezzel fenntartva a világbajnoki reményeit az utolsó versenyre.

Massa a versenyt követően elmondta, hogy megértette a csapata döntését, de nem volt boldog tőle. A brazil nagy versenyt futott, mert így is sikerült a negyedik helyen célba érnie, értékes pontokat szállítva csapatának, ami kiemelkedő jelentőségű lehet, hiszen a Ferrari továbbra is szoros küzdelmet folytat a McLarennel a konstruktőri második helyért.

A csapatfőnök, Stefano Domenicali hangsúlyozta, hogy ez volt a helyes döntés, és véleménye szerint ezt bármely más istálló is meglépte volna.

„Igen, mert egyébként nem végeztünk volna itt” – válaszolta az olasz szakember, amikor arról kérdezték, hogy az ilyen döntés összeegyeztethető-e a verseny szabályzatának szellemiségével.

„Jobban szeretem, ha teljesen őszinték vagyunk, mert ha akarjuk, akkor könnyű lenne az ilyesmit akár szimulálni is. De úgy éreztem, sokkal korrektebb, ha elmondjuk az igazságot. Ez inkább a mi stílusunk, az én stílusom.”

„Ez egy olyan dolog, ami a mi felelősségünk, és utólag is megtudtuk, hogy a rajtrács két oldala között nagyon nagy volt a tapadásbeli különbség. És azt is tudtuk, hogy ha Brazíliában szeretnénk folytatni a harcot, akkor nagyon fontos, hogy az első autónk az első pár körben az élre kerüljön, különben vége lehet a versenynek. Így utólag is azt hiszem, hogy helyes döntés volt. Ha valaki a Ferrari csapatának dolgozik, tudja, hogy központi döntések születnek, és ezt a pilóták tudomásulveszik. Köszönetet mondok ezért Felipének."

Domenicali megerősítette, hogy Felipe Massa megértette az istálló érveit.

„Azt gondolom, megértette. Elmagyaráztam neki a döntést. Azt kell mondanom, ha egy másik csapatfőnök azt mondaná, hogy nem döntöttünk helyesen, az hazudna."

Domenicali azt is elismerte, úgy gondolták, hogy a Red Bull is meglépi ezt, Mark Webberrel, hogy Alonso a rajtnál visszakerüljön a porosabb oldalra. Azt is hozzátette, hogy ez volt az egyik ok, amiért az utolsó pillanatig vártak a döntéssel.

000 facebook_banner.jpg

„Igen, éppen ezért vártunk a döntéssel az utolsó pillanatig. Ez a stratégiánk része volt, és döntenünk kellett erről. Ez része a játéknak” – vélekedett Domenicali.

Azt azonban elismerte, arra egyáltalán nem gondoltak, hogy mi lesz a többi pilótával, akik az időmérőn Massa mögött végeztek.

„Hogy őszinte legyek, nem. Őszintén beszélek. Ha mást mondanék, nem hinne nekem senki, szóval azt mondom, hogy nem” – zárta mondanivalóját a Ferrari csapatfőnöke.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma1 austin fernando alonso formula1 felipe massa amerikai nagydíj