2012. nov 19.

F1 Alonso: A harmadik hely felér egy győzelemmel

írta: FormaNet
F1 Alonso: A harmadik hely felér egy győzelemmel

Az Amerikai Nagydíj visszatérése a száguldó cirkuszba minden tekintetben sikeresnek mondható. A futam előtt sokan úgy gondolták, hogy az austini dobogón konstruktőri és egyéni világbajnokot is avat a Formula-1, ám végül a Ferrari és Fernando Alonso győzni akarása meghiúsította, hogy Sebastian Vettel megszerezze harmadik világbajnoki címét. A pontverseny jelenlegi állása, Hamilton győzelmének köszönhetően rendkívül szoros küzdelmet vetít előre a Brazil Nagydíjra, hiszen a 13 pontos Vettel előny bár soknak tűnhet, ám egy Fernando Alonso számára az nem behozhatatlan még úgy sem, hogy a regnáló bajnok hibázását is bele kell kalkulálni a győzelmi esélyekbe. Alonso a tegnapi harmadik helyét kisebb győzelemként értékelte a futam után.

Alonso Austin.jpg

A hétvége biztatóan indult a Ferrari spanyolja számára, ám az időmérő katasztrofálisra sikeredett. Vettel legfőbb riválisa csak a kilencedik leggyorsabb időt futotta, Romain Grosjean büntetése miatt azonban a nyolcadik rajtkockából vághatott volna neki a versenynek. Ez a pálya porosabb oldala, ahonnan sokkal nehezebbnek tűnt egy jó rajt. A maranellói gárda azonban húzott egy nagyot, és Felipe Massa váltójának plombáját feltörték, így a brazilt váltócsere miatt öt rajthellyel hátrébb sorolták, azaz Alonso egy hellyel előrébb, és a tisztább oldalról várhatta a rajtot.

A spanyol ki is használta a helyzetet, hiszen egy sikeres rajtot követően már az első körben a negyedik helyre hozta fel autóját, majd Mark Webber kiesését követően a harmadik helyre került, amit a futam végéig sikerült megtartania. A verseny 42. körében ráadásul Hamilton megelőzte, az addig az élen álló Vettelt, elrabolva azt a hét pontot, ami némileg magabiztosabbá tehette volna a németet a brazil futamra, így Alonso hátránya mindössze 13 pont az évadzáró verseny előtt.

A spanyol pilóta a futamot követően elismerte, az első körnek döntő jelentősége volt a világbajnoki reményeit illetően.

„Tudjuk, hogy a világbajnokság életben maradása az első körnek köszönhető. Mindig a hetedik, nyolcadik helyre érkezünk csak az időmérőn, és az első kört már az első háromban, vagy négyben fejezzük be, és ezután válik a verseny kicsit könnyebbé, ha az élen haladó csoportban lehetünk.”

„Tudtuk, hogy jók az esélyeink. Az első kanyarban megpróbáltam megelőzni néhány embert, ahogy a sebességem javult, és egyszer csak az élbolyban voltam. Viszont lehetetlen volt olyan sebességet elérni, amilyen a két srácnak (Hamilton, Vettel) volt. Messze előttem voltak, így elég volt az is, ha mögöttük tudok maradni. Ezen a hétvégén ez olyan volt számunkra, mint egy győzelem.  Csupán három pontot veszítettem, és ezt senki sem gondolta még tegnap este, vagy éppen a pénteki edzések után. Így annak örülünk, hogy volt egy jó vasárnapunk, és ismét fontos pontokat szereztem.”

000 facebook_banner.jpg

Alonso a júliusi Német Nagydíj óta nem szerzett futamgyőzelmet, így Brazíliában legalább a harmadik helyen kell célba érnie - miközben Vettel nem szerez pontot - ahhoz, hogy ő legyen az idei év világbajnoka. Amennyiben nyerne, úgy Vettelnek a negyedik helynél rosszabb helyen kellene befutnia.

„Azzal a lehetőséggel megyünk Brazíliába, hogy harcolhatunk a világbajnoki címért. Ez olyan dolog, amiért egész évben harcoltunk. Seb nyilván valamivel jobb helyzetben van. Büszkék lehetünk magunkra, és élvezzük a versenyt, és a végén meglátjuk, mi lesz az eredmény” – nyilatkozta Fernando Alonso az első austini versenyt követően.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma1 austin fernando alonso formula1 amerikai nagydíj f1 világbajnokság