2012. nov 20.

F1 Räikkönen saját, és csapata idei eredményeit értékeli

írta: FormaNet
F1 Räikkönen saját, és csapata idei eredményeit értékeli

Kimi Räikkönen ugyan már kiesett a vb csatából, ám következetes versenyzéssel a bajnoki pontverseny harmadik helyén áll, olyan csapat bajnokait megelőzve, mint a McLaren. F1-es visszatérése minden kétséget kizáróan sikeresnek tekinthető, de a 2013-as idényre nagyobb tervei vannak mind a Lotusnak, mind pedig a 33 esztendős finnek. Räikkönen az Amerikai Nagydíjat követően, egy futammal a szezon vége előtt értékelte saját-, és csapata ez évi teljesítményét.

kimi - abu dzabi.PNG  

A finn világbajnok két héttel ezelőtt Abu Dhabiban aratta idei első győzelmét. Visszatérésének első évében több alkalommal is közel állt a győzelemhez. Ha csak a legemlékezetesebb összecsapásokat említjük, Bahreinben Sebastian Vettel mögött másodikként ért célba, Magyarországon pedig Lewis Hamiltonnal vívott óriási harcot a győzelmi trófeáért. Hat dobogós helyezés, és a Kínai Nagydíj kivételével folyamatos pontszerzése elegendő volt ahhoz, hogy a bajnoki táblázat élmezőnyében sorakozzon fel. A sors fintora, hogy a világbajnoki cím reménye épp akkor szállt el végleg számára, amikor végre Abu Dzabiban egy futamgyőzelemmel hétre növelte idei dobogós eredményeinek számát.

Azzal együtt, hogy az idei év mezőnye rendkívül szoros, a Lotus F1 Team következetesen sorra gyűjtötte a pontokat, és a Ferrari, valamint a McLaren mellett az egyetlen olyan csapat a mezőnyben, amely ebben a szezonban egyszer sem nullázott.  Az egykori Renault csapatból újjászületett istálló futamról futamra az élmezőnnyel harcolhatott, bár a szezon előrehaladtával a fejlesztési versenyben kissé alulmaradtak, és a Coanda kipufogórendszer alkalmazása is sokat váratott magára, majd bevetése kezdetben nem hozta meg a várt eredményt. Az egyik gyenge pont az egykörös tempó volt.

"A nyári szünet után egy nehezebb időszak következett be a csapat életébe. Ennek legfőbb oka az volt, hogy az autónkon nem váltak be a fejlesztések. A többi csapattal ellentétben, nem sikerült jelentős mértékben javulnunk. Mióta elkezdtük az új kipufogót használni, sokkal jobban teljesítünk a futamokon" - értékelt Räikkönen, aki belátja, az új kipufogórendszer fejlesztése időigényes volt.

"Egy kipufogó fejlesztése egyszerűen időt vesz igénybe még a nagy csapatok számára is, és mi nem vagyunk azok. Így nálunk ez egy kicsit hosszabb időt ölelt fel, mint a nagyoknál. Ez normális."

"Ha az autónk első konfigurációja versenyképes lett volna, könnyebben tudtunk volna támadni. Akkor talán az első versenytől kezdve a legjobb pozíciókért harcolhattunk volna. Mindez persze a bajnoki küzdelem szempontjából kiábrándító. Ha erősebben kezdjük a szezont, még most is küzdhetnénk a világbajnoki címért. Ennek ellenére jó szezont zárunk, remek eredményekkel. 2013-ra pedig a legfontosabb, hogy már az évadnyitón jó autónk legyen, és később arra tudunk majd építeni" –vélekedik a 2012-es Abu Dhabi Nagydíj győztese.

000 facebook_banner.jpg

A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier egyetért a pilótájával, és hisz abban, hogy a következő év sokkal reménytelibb lesz.

"A következő évben már a kezdetektől fogva a versenyben leszünk a nagy csapatokkal" - mondta Boullier.

"Kimi top formában van az első versenye óta, ami nagyon biztató a jövőre nézve. Második pályafutása világbajnoki győzelmet is rejtegethet magában.”

A siker természetesen nem csak a pilótákon múlik, nagyban függ a partnerektől is. A csapatvezető meg van elégedve jelenlegi motorszállítójukkal, a Renault-val.

"A Renault megbízható és erős motorokat szállít nekünk, és kapcsolatunk hibátlanul működik. Szükségük van egy másik csapatra, amely képes versenyezni az adott technikai feltételek mellett akár a Red Bull-lal is. Biztos vagyok benne, hogy hasonlóan sikeresek leszünk velük a jövőben."

Räikkönen lotusos debütáló szezonja a végéhez közeleg, melyet (bárhogy is alakuljon az évadzáró Brazil Nagydíj) remekül teljesített. A számos dobogós és pontszerző helyezéseket követően beteljesült a hőn áhított győzelem is, mellyel feltette az i-re a pontot, jelezve, hogy velük bizony számolni kell a jövőben. 

FormaNet, Futó Dóra

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma-1 kimi raikkonen formula-1