2012. nov 23.

F1 Hamilton volt a pénteki nap legjobbja Interlagosban

írta: FormaNet
F1 Hamilton volt a pénteki nap legjobbja Interlagosban

Lewis Hamilton mindkét szabadedzésen a leggyorsabb kört futotta meg, a brit versenyzőt pedig délelőtt és délután is Sebastian Vettel tudta leginkább megközelíteni. A harmadik hely is változatlan maradt, Mark Webbernek köszönhetően. Fernando Alonso szintén duplázott, mindkét edzésen az ötödik legjobb időt autózta.  

lewis hamilton.jpg

 

 

Helyi idő szerint délután 14 órakor, 33 fokos melegben folytatódott a a szezonzáró Brazil nagydíjra való pénteki felkészülés. Délelőtt Lewis Hamilton kilenc ezredmásodperccel tudta megelőzni a bajnokság legnagyobb esélyesét, Sebastian vettel,t míg a német riválisa, Fernando Alonso az ötödik legjobb időt autózta, de mindössze 2.6 tizeddel maradt el a McLarentől. 

Délelőtt a többség kipróbálta a Pirelli 2013-as kísérleti kemény keverékeit, és első nekifutásra az illetékesek úgy vélik, a teszt gumik gyorsabbak voltak, mint az idei kemény keverékek.Többek között Hamilton is ezzel futotta legjobb körét. 

Ahogy az a délután folyamán lenni szokott, az installációs köröket követően szinte rögtön megkezdődött a munka az interlagosi, 4.3 kilométeres aszfaltcsíkon. Percek alatt megtelt a köridőket jegyző tábla, egyedül a HRT versenyzői időztek ismét a boxban, végül az egyenlőség jegyében összesen 15-15 kört engedélyezett Pedro de la Rosnáak és Narain Karthikeyannak a csapat. 

30 perc elteltével Hamilton délelőtti legjobbját (1:14.131) még senki nem szárnyalta túl, sőt az élen álló Sebastian Vettel ettől az időtől még bő egy másodperccel maradt el. A kisebb alakulatoknál az edzés második harmadában lassan előkerültek a lágyabb abroncsok is, a nagyok közül pedig először a Lotusok kapták meg, amivel Romain Grosejan elsőként ment be 1:15 alá, és az éppen élen álló Alonsót eggyel hátrébb tessékelte. A francia csapattársa, Räikkönen délelőtt szűk negyed órát tudott a pályán tölteni, és végül csak a 16 helyig tudta feltornázni magát. A finnre tehát sok munka maradt, így nem meglepő, hogy a mezőny egyik legszorgalmasabb pilótája volt a második tréningen.

Félidőben a közepes keverékeken autózó Grosjeant Alonso, Vettel és Button triója követte, összességében top 10-es listát a Lotus a Red Bull, a McLaren, a Ferrari, és a Mercedes párosai alkották. A sort Schumacher zárta, de mindössze fél másodperc volt a hátránya Gorsjean 1:14.994-es idejéhez képest. A komolyabb köridők viszont csak ezután következtek. Az utolsó fél órára már a nagyok is opciós gumikon folytatták a körözést, és Hamilton hamarosan megdöntötte délelőtti legjobbját. A brit mögött rövid ideig Massa állt, de csak amíg Webber le nem váltotta. Az ausztrál is hamar Massa sorsára jutott, és visszaállt „rend”, azaz Hamilton és Vettel a közepes Pirelliken is a leggyorsabbnak bizonyult. A Red Bull közel három tizeddel volt lassabb a 2008-as bajnoknál, míg a negyedik-ötödik helyen tanyázó Ferrarik több,mint fél másodpercet kaptak.

000 facebook_banner.jpg

Az utolsó 20 percben rövid időre előkerült a sárga zászló, miután a jövőre már Caterham színekben versenyző Charles Pic alatt megállt az autó, és kénytelen volt leparkolni az egyik kanyarnál.

A szokásos versenyre való felkészülés, azaz a hosszú etapok miatt az edzés utolsó harmadában már semmit nem változott a top10 sorrendje. Hamilton mögött a két Red Bull, a két Ferrari, majd a két Mercedes sorakozott föl, őket követte Button, Grosjean és Di Resta. Räikköne csak a 12. lett, és nem is tudott egy másodpercen belülre kerülni Hamiltonhoz, csapattársától pedig bő három tizedet kapott.

Második szabadedzés eredménye:

3. szabadedzés - interlagos.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 lewis hamilton szabadedzés brazil nagydíj interlagos formula-1