2012. nov 24.

F1 Továbbra is a McLaren a legjobb, ezúttal Jenson Buttonnal

írta: FormaNet
F1 Továbbra is a McLaren a legjobb, ezúttal Jenson Buttonnal

Pénteken Lewis Hamilton, míg az időmérő előtti utolsó, egy órás szabadedzésen Jenson Button uralta az interlagosi versenypályát. Sebastian Vettel a tegnapi naphoz hasonlóan, most is csak hajszállal maradt le a legjobb helyről. 

jenson button.jpg

A pénteki nappal ellentétben ma borult idő fogadta a száguldó cirkuszt, az eső azonban egyelőre elkerülte az interlagosi létesítményt.

Az installációs köröket követően a két Mercedes 1:15-ös köridőkkel nyitotta meg a 2012-es szezon utolsó szabadedzését, utolsóként pedig a két Ferrari hagyta el a garázst. Kimi Räikkönen Lotusában már az edzés legelején megadta magát a már kiöregedett motor, így a finn a péntek délelőtti problémák után ismét hosszú pihenőre kényszerült, mindössze három kört tett meg, majd a hátralévő szinte teljes egy órát kénytelen volt kihagyni, és mért idő nélkül az utolsó lett. A csapat egyébként közölte, hogy Räikkönennek még maradt egy tartalék motorja, így büntetlenül folytathatja majd a hétvégét.

Közben az első naphoz hasonlóan most is a McLarenek és a Red Bullok uralták a pályát. Félidőben a top három versenyző már 1:13-as köröket futott, az élen Jenson Buttonnal. Csapattársa, Lewis Hamilton ekkor a harmadik helyen állt, kettőjük közé Sebastian Vettel ugrott fel, Mark Webber pedig a negyedik helyre sorolt be. A rövid, mindössze 4.3 kilométeres pályán a különbségek igen kicsik voltak már a versenyhétvége első napján is, és ez az utolsó tréningre is jellemző volt. Vettel mindössze 66 ezredmásodperccel maradt el Button legjobbjától. Később a maranellóiak versenyző is csatlakoztak fő riválisaikhoz, sőt Felipe Massa felugrott a negyedik helyre, és csak másfél tized választotta el az élen álló McLarentől. Fernando Alonso a Red Bull ausztrálja mögött állt hatodikként.

Az utolsó 15-20 percben előkerültek a Pirelli közepes (azaz lágyabb) keverékei. A nagyok közül elsőként váltó Mercedes ezzel kissé megbontotta a sormintát, de csak a hatodik-hetedik helyre jöttek fel, a Ferrari spanyolját kiszorítva. A végső, 10 perces hajrá előtt kicsit lecsendesedett a brazil pálya, majd a közepes gumikon megkezdődtek az időmérő előtti utolsó, időmérőt szimuláló körök. Az idők ugyan javultak, ám az első kettő sorrendje változatlan marat, Vettel végül 57 ezredre tudta megközelíteni Buttont, Webber és Hamilton azonban már két tizeddel maradt el. A Ferrarik egészen a 8. illetve a 10. helyig csúsztak vissza. Alonso elé beférkőzött a két Force India, valamint Romain Grosjean is. A fenn marat kilencedik hely a williamses Pastor Maldonadóé lett, miközben a két Mercedes végül csak a 12. és a 15. legjobb időt autózta. 

000 facebook_banner.jpg

Harmadik szabadedzés eredménye: 

3. szabadedzés- interlagos.jpg

Formanet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 szabadedzés brazil nagydíj interlagos Formula-1