2012. nov 24.

F1 McLaren első sor Interlagosban, Lewis Hamilton a pole-ban

írta: FormaNet
F1 McLaren első sor Interlagosban, Lewis Hamilton a pole-ban

Az idei Formula-1-es szezon utolsó pole pozícióját az Amerikai Nagydíj győztese, Lewis Hamilton szerezte meg, mellőle csapattársa, Jenson rajtolhat. Vettel csak a negyedik, Alonso pedig a nyolcadik rajtkockát szerezte meg. 

lewis-hamilton.jpeg

Az idei szezon utolsó időmérő edzése előtt megérkezett az előre jósolt csapadék, mire azonban zöldre váltott a lámpa, addigra az interlagosi aszfaltcsík nagy része már felszáradt. A radarokra hagyatkozva a csapatok több esőre már nem számítottak, és az intermediate illetve az esőgumik  végül nem is kaptak főszerepet.

Q1

Mivel egy kivétellel mindenki slickeken hajtott ki a boxból, így néhány csúszkálással indult a kvalifikáció első 20 perce.  A jövőre már Sauber színekben versenyző Nico Hülkenberget ugyan köztes gumikon küldte ki a Force India, de a német egy kör után visszahajtott, mért kör nélkül. A nagyok inkább kivártak, és csak a Q1 második felében kezdték meg a munkát. Addig a két Williams állt az élen, 1:17-es időkkel. Hamarosan már Hamilton, és a két Ferrari volt a top3-ban, a köridők azonban egyre gyorsabban javultak, így a sorrend is folyamatosan változott. Az utolsó percekben rövid időre a sárga zászló hátráltatta a versenyzőket, miután Pedro de la Rosa és Romain Grosjean az utolsó kanyarban összeakadt. A franciának ki kellett állnia egy orrkúpcserére, ami miatt éppen csak felért még egy utolsó gyorskörre, de nem maradt ideje megfelelően felmelegíteni a gumikat, végül búcsúznia kellett.  Az ütközést az időmérő után vizsgálják a stewardok. A Q1 végét nem csak a gyorsan száradó ideális ív tette izgalmassá, de a nagy csapatokon kívül mindenki más felrakta a gyorsabb, közepes Pirelliket, aminek köszönhetően a sorrend nem a megszokott erőviszonyokat tükrözte. A top3-ba Lewis Hamilton, Bruno Senna és Jenson Button került be.

Kiesők sorrendje: Romain Grosjean, Vitalij Petrov, Heikki Kovalainen, Timo Glock, Charles Pic, Narain Karthikeyan, Pedro de la Rosa.

q1- interlagos.jpg

Q2

Nico Hülkenberg és Jean-Eric Vergne nyitotta meg az időmérő középső szakaszát, és a Force India német pilótája már 1:14-es gyorskört tudott összerakni. Az élmenők közül a Ferrarik jöttek ki leghamarabb, továbbra is az elsődleges gumikon, melyekkel Alonso 1:14.631-gyel vette át a vezetést, majd tovább javult, mögé pedig csapattársa, Massa zárkózott fel. A Red Bullok, és a McLarenek csak az utolsó hat percben hajtottak ki, Hamilton rögtön egy 1.13.398-as körrel indított, pillanatokon belül pedig Vettel kontrázott, és majd két tizeddel előzte meg a 2008-as bajnokot. Mögéjük Button és Webber sorakozott fel, a Ferrarik azonban nem voltak biztonságban. A kétszeres spanyol bajnok Q2-jét kicsit eltaktikázta a csapat, végül Alonso és Massa a kilencedik és a tizedik helyen jutott tovább. A Mercedes és a Lotus autóiból egy-egy képviseltette magát a legjobb 10-ben, Räikkönennel és Rosberggel. Michael Schumacher bő egy másodperces hátránnyal esett ki, és csak a rajtrács 14. helyét tudta megkaparintani.

Kiesők sorrendje: Paul di Resta, Bruno Senna, Sergio Pérez, Michael Schumacher, Kobajasi Kamui, Ricciardo, Jean-Eric Vergne.

q2-interlagos.jpg

Q3

Rosberg egy gyenge 1:22-es körrel nyitotta meg az időmérő utolsó 10 percét, majd ennél sokkal komolyabb, sőt a hétvége addigi legjobb idejével Hamilton repítette az élre McLarenjét. A wokingiaktól búcsúzkodó brit 1:12.850-nel adta fel a leckét riválisainak, miközben csapattársa, szintén beférkőzött 1.13 alá. A McLarenek mögé Webber ért fel, miközben a címvédő első nekifutásra csak közvetlenül Alonso mögé, a hetedik helyre elegendő kört rakott össze, miután a vizes műfüvön kissé megcsúszott. Az utolsó lehetőségnél Webber megelőzte Hamiltont, de csak rövid időre. Az ausztrál végül a másik McLarentől is kikapott, német csapattársát azonban legyőzte. Vettel csak a negyedik lett, míg legnagyobb ellenfele, a ferrari spanyolja házon belül szintén kikapott, és amíg Massa az ötödik-, addig Alonso csak a nyolcadik helyről várhatja a vasárnapi rajtot. Alonso elé még Maldonado és Hülkenberg is beférkőzött, az ötödik sort pedig Räikkönen és Rosberg foglalhatja el. 

Lewis Hamilton F1 pályafutása 26 rajtelsőségét szerezte meg, ebből hét pole-t az idei évben gyűjtött be. 

000 facebook_banner.jpg

Időmérő edzés végeredménye: 

q3- interlagos.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 brazil nagydíj időmérő interlagos formula-1