2012. nov 25.

F1 Eddig meglehetősen balszerencsés a Lotus F1 Team szezonzáró hétvégéje

írta: FormaNet
F1 Eddig meglehetősen balszerencsés a Lotus F1 Team szezonzáró hétvégéje

A Lotus csapatát nem kerülte el a balszerencse a szezonzáró versenyhétvége eddigi részében. Kimi Räikkönent pénteken és szombaton műszaki probléma hátráltatta, Romain Grosjean pedig önhibáján kívül az időmérőn kisebb balesetbe keveredett, ami miatt búcsút inthetett a jó rajtpozíciónak. Nyilvánvalóan egyik pilóta sem elégedett jelenlegi helyzetével, így mindössze az E20 versenytempójában bízhatnak.

kimi raikkonen - spa.jpg

 

Kimi Räikkönen csak a kilencedik legjobb köridőt tudta megfutni a szombati időmérő edzésen, viszont Pastor Maldonado büntetésének köszönhetően eggyel előrébb léphet a rajtrácson. A finn szerint ennyi kényszerkihagyás után rosszabb is lehetne a helyzete, és biztos abban, hogy a 71 körös verseny ennél csak jobb lehet.

Hogy sikerült az időmérő?

Kimi Räikkönen: Az biztos, hogy rosszabb is lehetett volna! Nem sokat tudtunk készülni, mert délelőtt elfüstölt a motor. A pénteki első edzésen sem tudtunk sok időt a pályán tölteni, mindezek tükrében elég messze vagyunk onnan, ahol eredetileg lenni akartunk a kvalifikáción. Ebben a tekintetben egy kicsit találomra történtek meg a beállítások, az eredmény pedig egy nyolcadik hely a rajtrácson.

Mennyivel volt több lehetőség az autóban?

KR: Tudjuk, hogy van még sebesség az autóban, és abban is biztos vagyok, hogy ezt vasárnap megmutathatjuk. Persze jobb lett volna előrébb kvalifikálni magunkat, hogy még többet javíthassunk a futamon.

Mennyire volt nehéz a kvalifikáció kezdete a nedves pályán?

KR: Eléggé trükkös volt, hiszen még vizes volt a pálya, de már száradt, így slickeken kezdtünk, anélkül, hogy előtte kipróbáltuk volna a köztes gumikat. Néhány helyen még kissé csúszós volt, és nehéz volt kihasználni az erőt az egyenesekben is. Végül azért rendben megcsináltuk.

Az előrejelzések vasárnapra esőt jósolnak. Segíthet ez a versenyen?

KR: Az időjárást nem tudjuk befolyásolni, és ez mindenki számára ugyanaz lesz. Megpróbáljuk a lehető legjobbat nyújtani a csapat és a rajongóink számára. Idén az autónk különböző időjárási feltételek között is jól szerepelt, szóval biztos vagyok abban, hogy vasárnap is ez lesz a helyzet.

Van valami probléma a motorral?

KR: Ez az a motor, amit Austinban és Abu Dzabiban is használtam. Ez segített Abu Dzabiban megnyerni a versenyt, szóval nem lehet túl rossz! Ez egy olyan dolog, ami miatt nem aggódom majd a versenyen.

romain grosjean - eric boullier.JPGRomain Grosjeantól is elpártolt a szerencse Interlagosban, miután még az időmérő első szakaszában összeakadt Pedro de la Rosával, majd egy boxlátogatás után már nem maradt elég ideje arra, hogy megfelelően felmelegítse a gumikat. Ennek következtében nem jutott be a Q2-be, és csak a 18. helyről kezdheti meg a szezonzáró futamot.

Romain, nyilván nem így képzelted el az időmérőt. Elmondanád mi történt?

Romain Grosjean: Sajnos nincs sok mondanivalóm. Pedro de la Rosa mögött maradtam, hogy ne zavarjam meg a gyorskörén, majd amikor az egyenesbe értünk, megpróbáltam elmenni mellette, ő pedig egyszerűen nem vett észre. Lassítottam amennyire csak tudtam, de már túl késő volt, összeértünk, ami miatt eltört az autóm első szárnya, és itt tönkre is ment a délutánom. Hogy őszinte legyek, nagyon bosszús voltam, mert ugyan mindenki a jobb pozícióért harcol, de az egyszerűen értelmetlen, ha valaki egy gyorsabb autó előtt nem húzódik le.

Volt még remény az ütközést követően?

RG: Sikerült visszatérnem a boxba egy orrkúp cserére, és a csapat nagyszerű munkát végzett, hogy még egy körre vissza tudjak menni. De a gumik még hidegek voltak, illetve olyan kár is keletkezett a kocsin, amit akkor nem lehetett gyorsan kijavítani, szóval nem sok reményem volt egy jó körre.  Nem csak Pedróval értem össze, hanem kicsit a korlátot is súroltam, így az autóm nem volt éppen a legjobb formájában.

000 facebook_banner.jpg

A harmadik szabadedzésen biztató volt a sebességed. Mit vársz a versenytől?

RG: Nagyon jó volt az autónk szombat délelőtt, hiszen az élmezőnyben zártam, és az időmérőn is így kellett volna lennie. Sok munka vár még ránk, de tudjuk, hogy a sebességünk megvan, és remélhetőleg szerezhetünk néhány pontot a versenyen. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma-1 kimi raikkonen formula-1 romain grosjean