2012. nov 27.

F1 Brazil Nagydíj - Statisztikák, érdekességek

írta: FormaNet
F1 Brazil Nagydíj - Statisztikák, érdekességek

Jenson Button futamgyőzelmével kezdődött a 2012-es Formula-1-es világbajnokság, és Interlagosban Button diadalával ért véget. A kettő között számtalan izgalmas, fordulatokban és meglepetésekben gazdag versenyhétvégéket tartogatott szurkolói számára a királykategória, és nem mellesleg Sebastian Vettel a széria történelmének harmadik olyan bajnoka lett, aki sorozatban háromszor nem talált legyőzőre.

brazil nagydíj.jpg

- A szezonzáró Brazil Nagydíj hétvégéjét a McLarenek uralták. Lewis Hamilton pályafutásának 26. pole pozícióját szerezte meg, és a 71 körös versenyen összesen 13 kört töltött az élen, végül az 55. körben a Nico Hülkenberggel való ütközés után kiesett, és csapattársa, Jenson Button vette át a stafétát. A 2009-es világbajnok 15. F1-es győzelmét aratta, mellyel az összesített statisztikában a 17. helyre lépett előre.

- Button és Hamilton együtt 58 nagydíjon állt rajthoz a McLaren Mercedesnél, és összesen 1329 pontot gyűjtöttek a csapatnak. Hároméves együttműködésük alatt egyszer sem fordult elő, hogy a wokingi gárda nullázott volna valamelyik versenyhétvégén. Kettőjük házon belüli csatája is igencsak kiegyenlített, hiszen Button 2010-től 2012-ig összesen 672 pontot gyűjtött, míg Hamilton ez alatt az idő alatt 657 pontot.

- Meglepő, és egyben szerencsétlen érdekesség, hogy a McLaren futamgyőzteseit idén valamiféle átok sújthatta, hiszen mindannyiszor, amikor valamelyik pilóta megnyerte a futamot, a következő versenyen nullázott: 

Button: Ausztrália – győzelem, következő futam Malajzia -14. hely

Hamilton: Kanada – győzelem, következő futam Valencia - DNF

Hamilton: Magyarország – győzelem, következő futam Spa - DNF

Button: Spa – győzelem, következő futam Monza - DNF

Hamilton: Monza – győzelem, következő futam Szingapúr - DNF

Hamilton: Austin – győzelem, következő futam Interlagos - DNF

- Idén Lewis volt az, aki mindenki másnál többször indulhatott az első helyről. A 27 esztendős pilóta nyolc alkalommal bizonyult a kvalifikáció legjobbjának, de Barcelonában büntetést kapott, így 7 pole-t jegyez idei statisztikájában. Mindemellett a brit tehetség a szezon 20 kvalifikációján mindannyiszor bejutott a Q3-ba, és amíg tavaly ez nem csak Hamiltonnak, de Vettelnek, Alonsónak és Massának is sikerült, ebben az évben csak a 2013-ban már Mercedes pilótájaként harcoló Lewis tudott minden szombaton bekerülni a legjobb 10-be.

- A leggyorsabb körök tekintetében Sebastian Vettel végzett az élen, míg a legtöbb dobogós helyezést Fernando Alonso tudhatja magáénak 2012-ben.

Pole pozíciók száma 2012

Lewis Hamilton:7

Sebastian Vettel: 6

Fernando Alonso, Mark Webber:2        

Nico Rosberg, Pastor Maldonado, Jenson Button: 1

Leggyorsabb körök 2012

Sebastian Vettel: 6

Kimi Räikkönen, Nico Rosberg, Jenson Button: 2

Kobajasi Kamui, Romain Grosjean, Sergio Perez, Michael Schumacher, Bruno Senna, Nico Hulkenberg, Mark Webber, Lewis Hamilton:            1

Dobogós helyezések száma 2012

Fernando Alonso: 13

Sebastian Vettel: 10

Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton: 7

Jenson Button: 6

Mark Webber: 4

Romain Grosjean, Sergio Perez: 3

Nico Rosberg, Felipe Massa: 2

Pastor Maldonado, Michael Schumacher, Kobajasi Kamui: 1

- A 2010-es Koreai Nagydíj óta ez volt az első alkalom, hogy két ferraris pezsgőzhetett a dobogón. A két verseny között a maranellóiak összesen 24 dobogós eredményt szereztek, ebből 23-at a spanyol klasszis.

sebastian vettel_1.jpg- Három csapat, a McLaren, a Ferrari és a Lotus mondhatja el magáról, hogy ebben a szezonban minden versenyen pontot szerzett. A világbajnok Red Bull egyetlen egy alkalommal nullázott, mégpedig Monzában, amikor mindkét autójuk kiesett. Ettől függetlenül a csapat, és német pilótája, Sebastian Vettel immár zsinórban harmadik világbajnoki címét szerezte meg a mindvégig izgalmas 2012-es évben. Vettel 25 évesen a Formula-1 legfiatalabb háromszoros világbajnok lett, és mindeddig csak Juan Manuel Fangiónak illetve Michael Schumachernek sikerült egymást követő három szezonban is az összetett pontverseny élén zárnia.

- Érdekesség, hogy a bajnoki tabella első öt helyét világbajnokok foglalják el (Vettel, Alonso, Räikkönen, Hamilton, Button), ami egyedülálló a széria történelmében. 1967-ben már előfordult, hogy az első négy helyen világbajnokok álltak (Denny Hulme, Jack Brabham, Jim Clark, John Surtees), de öten még sosem sorakoztak fel egymás mögött.

micheal schumacher - interlagos.jpg- Miközben a Red Bull sztárja újabb rekord felé közeledett, addig honfitársa, és gyermekkori bálványa, Schumacher búcsúversenyét futotta, melyen végül hetedikként szelte át a célvonalat. A hétszeres világbajnok összesen 306 nagydíjon indult, az elsőn (1991 Spa) éppen a hetedik helyről.  A hetes számmisztikán kívül további érdekes egybeesés, hogy  Schumacher első búcsúversenyén (2006 Interlagos) is Jenson Button, Fernando Alonso és Felipe Massa végzett dobogós helyeken, éppen mint most, bár akkor más sorrendben. (1. Massa, 2. Alonso, 3. Button) 

 

- Nico Hülkenberg életében először vezetett Formula-1-es nagydíjat, és a Force India történelmében sem sűrűn fordultak még elő ilyen nagyszerű pillanatok. Az idei Bahreini Nagydíjon Paul di Resta egy kör erejéig állt az élen, illetve 2009-ben a Belga Nagydíjon Giancarlo Fisichella négy körön át vezette a versenyt. Hülkenberg most 30 kört töltött a mezőny elején, végül azonban csak az ötödik helyet tudta megszerezni.

- Kimi Räikkönen interlagosi bóklászása, és néhány kicsúszás miatt elég sok időt veszített ahhoz, hogy végül nem sikerült teljesítenie a 2012-es szezon 1192 körét. A finn körhátrányban ért célba, de összesen 1191 körével így is ő vezeti ezt a listát, és a mezőnyben csak ő mondhatja el magáról, hogy eddig minden versenyen meglátta a kockás zászlót. Nem mellesleg Paul di Resta kiesésével Kimi megörökölte az egy pontot érő 10. helyet, így zsinórban a 17. futamon ért célba pontszerző helyen.

2012- megtett körök száma (20 nagydíj=1192 kör)

Kimi Räikkönen - 1191

Felipe Massa - 1178

Daniel Ricciardo - 1175

Sebastian Vettel - 1162

Heikki Kovalainen - 1153

Paul di Resta - 1136

Mark Webber - 1131

Jenson Button - 1105

Timo Glock - 1098

Fernando Alonso - 1095

Nico Hülkenberg - 1075

Charles Pic - 1060

Bruno Senna - 1054

Jean-Eric Vergne - 1048

Lewis Hamilton - 1045

Kobajasi Kamui - 1043

Vitalij Petrov - 1036

Nico Rosberg - 1036

Michael Schumacher - 966

Pastor Maldonado - 943

Sergio Perez - 931

Pedro de la Rosa - 928

Narain Karthikeyan - 897

Romain Grosjean - 803

Jerome D’Ambrosio – 53

000 facebook_banner.jpg

- A három - jelenleg Marussia, Caterham és HRT néven futó - kiscsapat 2010-es debütálása óta Interlagosban Vitalij Petrov 11. helye volt a legjobb eredmény.

- Pastor Maldonado volt az első olyan versenyző, aki a megrovások összegyűjtésével végül 10 rajthelyes büntetést kapott. A venezuelai pilóta idén összesen 10 büntetést szedett össze, ami kétszer annyi, mint amit bármely más versenytársa kapott 2012-ben. Ebből három szankció sebességváltó csere miatt történt.

- Sergio Péreznek végül nem sikerült szépítenie, és megfelelő eredménnyel búcsúznia a Saubertől. A mexikói egyetlen egy pontot nem tudott szerezni azóta, mióta bejelentették mclarenes szerződését.

- Ez volt a Renault motorgyártó 500. nagydíja, de sajnos egyik Renault motoros autó sem végzett a top3-ban, mint ahogy Ford-Cosworth a 500. nagydíján (2001 Ausztrália), illetve és a Ferrari 500. nagydíján ( 1992 Nagy-Britannia) sem sikerült a jubilálóknak dobogós eredményt ünnepelniük.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 brazil nagydíj interlagos formula-1 f1-statisztika