2012. nov 28.

F1 Lauda: Vettel a legjobb, Alonso jól tudja, hogyan legyen még erősebb jövőre

írta: FormaNet
F1 Lauda: Vettel a legjobb, Alonso jól tudja, hogyan legyen még erősebb jövőre

Vasárnap Interlagos az egyik legizgalmasabb szezonzárónak adott otthont, ahol végül három pontos különbséggel Sebastian Vettel zsinórban harmadjára is megszerezte a világbajnoki címet. A háromszoros világbajnok, Niki Lauda nagyon is jól tudja milyen egy szoros küzdelemben nyerni, hiszen 1984-ben mindössze fél pontos különbséggel nyert csapattársával, Alain Prosttal szemben. A Formula-1 hivatalos weboldalának adott exkluzív interjúban Lauda a 2012-es szezont értékeli.

niki lauda - sebastian vettel_1.jpg

Niki, ez egy elképesztő szezon volt, de egy olyan valakinek, aki már több, mint 40 éve a sportban van, hogy néz ki az idei bajnokság?

Niki Lauda: Igen, ez ​​a szezon kimagasló volt. Nem is lehettek volna nagyobb hullámvölgyek, mint amit a gumik és az autók mutattak. Ez volt a legszórakoztatóbb szezon amit láttam amióta itt vagyok, bár amikor versenyzel, akkor teljesen más perspektívából látod a dolgokat.

Elég későn körvonalazódtak egyes csapatok és versenyzők nevei. Mit gondol, miért volt ez?

NL: Annyiszor hallottuk már, hogy a csapatok teljesítménye ciklikus. És ez ennyire egyszerű.  Elég egy rossz gumi, egy rossz szárny, rossz aerodinamika, és máris irány lefelé. Ebben a szezonban sok ilyet láttunk. A Red Bullnak, a Ferrarinak és a McLarennek is voltak hullámvölgyei. Minél okosabb vagy, annál rövidebb ez a ciklus.

Hogyan volt képes a Red Bull fordítani?

NL: Őket kéne megkérdezni, de azt mondanám, hogy azért, mert okosak voltak! (Nevet)

Adrian Newey-nek is szerepe volt ebben?

NL: Nagyon valószínű. De legyünk őszinték, ezt manapság mindenki tudja.

Mi történt a Ferrarival?

NL: Fogalmam sincs. Ilyen a Formula-1. Néhányan képesek fordítani, míg mások nem. Ez minden sportban megtörténik, nem olyan valami, amit nagyon körbe kéne magyarázni.

Néhány héttel ezelőtt úgy beszélt Fernando Alonsóról, mint a Formula-1 legösszetettebb versenyzőjéről. Később az austini dobogón azt mondta, hogy a széria három legjobb versenyzője áll ott, Alonso, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton személyében. Ön szerint ki az első az egyenlők között?

NL: Ez ismét egy egyszerű kérdés. Az egyetlen, aki megnyerte a bajnokságot, az Sebastian Vettel. És mindezt úgy csinálta meg, hogy sok minden ellene játszott. Amit vasárnap Brazíliában mutatott, az merő akarat volt, hogy sikerüljön. Ha egy ilyen pillanatban elveszel, akkor nem tudod megfelelően véghezvinni a dolgokat. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy a nehéz körülmények között Alonso a legtehetségesebb, még akkor is, ha az autó nem olyan gyors.

Alonso végül nagyon közel került a címhez, és még Christian Horner is csodálattal beszélt róla…

NL: Ha megvan benned az a tapasztalat és sebesség, mint ami Alonsóban, akkor mindig ott leszel az élen. Jövőre újra erős lesz, és ha egyszer már meg tudta csinálni, akkor miért ne tudná még egyszer? Tudja mit kell tennie, és tudja, hogyan legyen egyre jobb. Ebben a sportban évről évre egyre jobbnak kell lenned.

A három nagy csapaton kívül Ön szerint is a Lotus volt a legnagyobb sikertörténet?

NL: Elég sok sikertörténet volt idén, leginkább a pilóták terén. Ott van például Pastor Maldonado, aki megnyerte a Spanyol Nagydíjat, és persze ott van Kimi Räikkönen, aki nagyon kiemelkedő teljesítményt nyújtott csapatával, a Lotusszal együtt.

000 facebook_banner.jpg

Austinban látható volt egy Formula-1-es dokumentumfilm a régi időkről, amikor még ez a sportág nagyon veszélyes volt. Ön volt az egyik főszereplője, és a film bemutatta, hogy anno mennyire kockázatos volt…

NL: …és a karakterek is mások voltak, hiszen amikor elindultál otthonról, sosem tudhattad, hogy vasárnap visszatérsz-e. Egyáltalán nem volt bennünk félelem, és ezért tudunk versenyezni. A félelem és a kockázat ma már nem tartozik a versenyzéshez, és hála Istennek, hogy ez így van. És éppen ezért a régi idők hőseit nem lehet összehasonlítani a jelenkor hőseivel.

Ön azért kezdett versenyezni, mert magával ragadta a veszély és a sebesség. Manapság is szívesen csatlakozna?

NL: Hát persze. Micsoda kérdés ez? Szeretnék tízszer annyival többet keresni, mint akkor, és mindezt elhanyagolható kockázat mellett. Ezt nagyon is értékeltem volna. (Nevet)

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá