2012. nov 29.

F1 Alan Jones szerint Räikkönen visszatérése Lauda bravúrjához hasonlítható

írta: FormaNet
F1 Alan Jones szerint Räikkönen visszatérése Lauda bravúrjához hasonlítható

Kimi Räikkönen visszatérése a Formula-1-be egyértelműen sikertörténet, mind a finn pilóta, mind csapata, a Lotus számára, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az elért világbajnoki harmadik hely, és a rendkívül stabil, következetes versenyzés, melyet a 2007-es világbajnok futamról-futamra mutatott. Így gondolja ezt Alan Jones is, az 1980-as szezon ausztrál világbajnoka, aki Kimi visszatérésének sikerességét Niki Lauda visszatéréséhez hasonlította.

Kimi az egyik legsikeresebb visszatérő.jpg

 

 

 

Räikkönen két év kihagyás után idén tért vissza a királykategóriába, és olyan szezont futott, ami talán még az irányába megfogalmazott hatalmas várokozást is felülmúlta. Egyetlen futamon, a Kínai Nagydíjon nem szerzett csak pontot, és egy kör híján az összes verseny teljes távját teljesítette, egyedüliként a mezőnyben. Abu Dzabiban futamgyőzelmet szerzett, és végül a világbajnoki pontverseny harmadik helyén zárt, olyan pilótákat maga mögé utasítva, mint a McLaren két versenyzője, Lewis Hamilton, és Jenson Button, vagy éppen a világbajnoki RB8-as autóban versenyző Mark Webber.

A finn klasszis idei teljesítménye, és csapata, a Lotus ez évi formája mindenképpen biztató a jövőre nézve, hiszen az E20 megbízhatóságból rendkívül jól vizsgázott, és a McLarennél láthattuk, hogy a sebesség mellett ennek van kiemelt jelentősége a világbajnoki címért folytatott csatákban.

Alan Jones nem véletlenül hasonlította Kimi visszatérését az osztrák legenda, Niki Lauda egykori visszatéréséhez.

Lauda 1979-ben, még a szezon befejezése előtt két futammal elhagyta a száguldó cirkuszt, a Brabhamnál töltött rendkívül sikertelen versenysorozatot követően, ám két év kihagyás után, 1982-ben, a McLarennel visszatért az F1 rajtrácsára. Az első évben a negyedik helyet szerezte meg, majd következő éve kissé gyengébbre sikeredett, ám visszatérését követő harmadik szezonjában harmadik világbajnoki címét zsebelte be, még ha csak fél(!) ponttal is győzte le nagy riválisát, és egyben csapattársát, Alain Prostot.

Az 1980-as év világbajnoka, Alan Jones maga is visszatérő versenyző volt, azt követően, hogy 1981-ben elhagyta a szériát, az 1985-ös évadban három versenyen, majd 1986-ban a teljes szezont az újonnan alakult amerikai istállónál, a Team Haas Lolánál versenyezte végig, de visszatérését nem koronázta siker, miután összesen négy pontot szerzett, és ezzel a pontverseny 12. helyén végzett.

„Azt hiszem, sok ember meglepődött, többek között én magam is. Ahogy visszatért a Formula-1-be, rendkívül jó munkát végzett. Valószínű, hogy ez az egyik legsikeresebb visszatérés,  Lauda mellett, csak így tovább, minden jót neki.”

000 facebook_banner.jpg

Jones nem feledkezett meg a második alkalommal, a Brazil Nagydíjon vasárnap búcsúzó német legendáról, Michael Schumacherről sem, ám kritikák helyett inkább megvédte a hétszeres világbajnok döntését a visszatérésről, annak ellenére is, hogy az elmúlt három évet nem a siker jellemezte Schumacher pályafutása során.

„Azt hiszem, Michael nem olyan autót kapott, mint amilyenre gondolt. Az emberek azt mondják, nem kellett volna visszatérnie, de végül is ő egy olyan ember, aki eldönthette, hogy visszatér vagy sem, és ő így döntött. Ő ezt magáért csinálta, nem pedig másért” – vélekedett az ausztrál világbajnok.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

schumacher lotus forma1 kimi raikkönen formula1 alan jones f1-es visszatérők