2012. nov 30.

Grosjean: Az F1 világa sokkal nehezebb, mint gondoltam

írta: FormaNet
Grosjean: Az F1 világa sokkal nehezebb, mint gondoltam

A Lotus F1 Team francia pilótájának, Romain Grosjeannak továbbra is bizonytalan a jövője, sőt a napokban a sajtóban Kobajasi Kamui és Heikki Kovalainen neve is felmerült, mint lehetséges választás 2013-ra, Kimi Räikkönen mellé. Grosjean szerint sokat tanult a hullámvölgyekkel teli szezonjából, de nem tagadja, a Formula-1 egy nagyon kemény világ, és sokkal nehezebb, mint amire számított.

Grosjean visszatér.jpg

Romain Grosjean 2012-es visszatérése meglehetősen látványosra sikeredett, bár nem feltétlen a szó pozitív értelmében. A kétségtelenül gyors és tehetséges versenyző számtalan alkalommal saját hibájából esett ki a futamokról, és az összesített statisztikában mindössze a Monzában egy alkalommal (éppen az eltiltott Grosjean helyére beugró) rajthoz álló Jerome D’Ambrosiót előzi meg a szezonban megtett körök számával. Míg csapattársa, a két évet kihagyó Räikkönen majdnem száz százalékos eredményt produkált ebben a tekintetben ( a 20 nagydíj 1192 köréből Kimi 1191-et teljesített), addig a 24 esztendős pilóta mindössze 803 körrel dicsekedhet, és az állandó pilóták között ezzel az utolsó helyet foglalja el.

Számtalan balesetét követően a csapat mindvégig kiállt mellette, de nem meglepő módon a szerződéshosszabbításon jelenleg még gondolkodik a vezetőség. A sajtóban már a Saubertől menesztett Kobajasi Kamui nevét is pletykálják. A japán versenyző szponzorok híján alig pár napja rajongóit kérte fel, hogy támogassák, és az erre a célra nyitott számlán máris nagyjából 775 ezer eurót sikerült összegyűjtenie, ám ez a siker még egyáltalán nem biztosíték arra, hogy jövőre is lesz helye a szériában. A Caterham versenyzője, Heikki Kovalainen is nehéz helyzetben van, és mint rutinos F1-es pilóta, állítólag az ő neve is előtérbe került az enstone-i csapat listáján.

000 facebook_banner.jpg

Romain Grosjean jól tudja, hogy nincs könnyű helyzetben, de úgy véli, ezen a szinten ez teljesen normális. 

„Ez egy könyörtelen világ. De a legfelső szinten ez teljesen normális. Ugyanez a helyzet a bankszférában vagy az óragyártásban is. Nincs sok hely az F1-ben, és azokat nem ajándékba osztogatják.”

A 2012-es évét összességében pozitívan értékelt, és arra a kérdésre, hogy mit tanult ebből az idényből, a francia elárulta, hogy bár személy szerint úgy érzi, sokat tanult, de a királykategória sokkal nehezebb, mint amire számított.

„Sokat tanultam, többet is, mint amit előzetesen elképzeltem. Az F1 világa sokkal nehezebb, mint gondoltam. Mikor visszatértem, láttam a hegyet amit meg kell másznom, de amikor elkezdtem rá felkapaszkodni, csak akkor láttam, hogy milyen magas is valójában.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma-1 formula-1 romain grosjean