2012. dec 03.

F1 A Ferrari türelme elfogyott, Montezemolo keményen beszólt Ecclestone-nak

írta: FormaNet
F1 A Ferrari türelme elfogyott, Montezemolo keményen beszólt Ecclestone-nak

A szezonzáró Brazil Nagydíjat követő, leginkább a hatásvadász médiumok által kavart, Sebastian Vettel előzésével kapcsolatos botrány elült, ám az akkori megnyilvánulások újabb hullámokat kavarnak. A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo élesen reagált Bernie Ecclestone azon kijelentésére, hogy a Ferrari FIA felé megküldött állásfoglalást kérő levele egy vicc. A maranellóiaknál bizonyos szabályok kapcsán is elfogyott a türelem, és az elnök Ecclestone-nak visszavágva sokkal inkább a tesztek tilalmát tartja viccesnek. 

montezemolo beszólt ecclestone-nak.jpg

 

A Ferrari bizonyos szurkolói, és egyéb támogatói nyomásnak is eleget téve a Nemzetközi Automobil Szövetséghez fordult állásfoglalásért (nem óvást nyújtottak be!), Sebastian Vettel, Brazil Nagydíjon végrehajtott vitatott előzésével kapcsolatban, melyről a médiumok egymást is túllihegve igyekeztek úgy beszámolni, mintha reális esélye lenne annak, hogy Vetteltől akár a világbajnoki címét is elvehetik. Az F1 irányítótestülete azonban hamar rövidre zárta a kérdést, és válaszukban egyértelművé tették, hogy az előzés szabályos volt, így nincs is olyan ügy, amire válaszolni kellene. Ezt a maranellói istálló tudomásul vette, és részükről lezártnak tekintették az ügyet.

Úgy tűnik azonban, hogy némi tüske maradt a csapatban, nem is a konkrét  eset kapcsán, mint inkább a levéllel kapcsolatos megnyilvánulások miatt. Bernie Ecclestone egyenesen viccesnek nevezte, hogy a Ferrari megkereste az FIA-t, ami úgy tűnik kiverte az alakulatnál a biztosítékot. Az F1 teljhatalmú urának, a legendás alakulat felé némiképp sértő kijelentése nem maradt válasz nélkül, Luca di Montezemolo szokatlanul kemény hangot ütött meg a 82 éves Formula-1 vezérrel kapcsolatban.

„Édesapám mindig azt tanította nekem, hogy tiszteletben kell tartani az időseket, különösen olyankor, amikor már nem tudják kontrollálni azt, amit beszélnek. Szóval erről ennyit. Ugyanakkor az öregség egyértelműen összeegyeztethetetlen, bizonyos szerepekkel, és felelősséggel.”

"Néhány ember máris botrányról kiabált, de a történet nagyon egyszerű. Láttunk néhány felvételt, melyek közül párat az összes internetes oldal megjelentetett, és több ezer kérést kaptunk a rajongóktól, ezért a legegyszerűbb megoldás az volt, ha az FIA állásfoglalását kérjük, azzal a céllal, hogy bármit is mond, mi elfogadjuk. Azt hiszem ez a legjobb módja a felmerülő kérdések tisztázásának. Az FIA azt mondta, Vettel már zöld zászlót kapott, mielőtt előzésbe kezdett, így az ügy le is zárult. Ennél egyszerűbben nem is lehetett volna kezelni ezt az ügyet" - magyarázta a megkeresés okát Montezemolo, majd gratulált a Red Bullnak, mert úgy gondolja, bárki is nyerte volna meg az F1 történelmének leghosszabb, és egyik legnehezebb szezonját, az mindenképpen megérdemli a világbajnoki címet.

„Gratulálok Vettelnek és a Red Bullnak, mert bárki is nyer is egy ilyen nehéz szezont, az megérdemli a címet, és mert a Ferrari is erre törekedett. És mert mi is szeretnénk mindenki gratulációját fogadni, ha a következő szezonban mi leszünk majd a világbajnokok.”

Amikor azt kérdezték a Ferrari elnökétől, hogy nem gondolja-e úgy, hogy néhány rivális megkönnyítette Vettel versenyét a szezonzáró futamon, Montezemolo így válaszolt: "Én magam némileg más utolsó versenyt vártam Michael Schumachertől, mert ő az a pilóta, aki a Ferrarival együtt rendkívüli pillanatokat élt át, és aki úgy érzem, nagyon közel áll hozzánk.”

„Ami a többit illeti, nem szerezném kommentálni, de azt aláhúznám, hogy a múltban sokszor kritizálták már a nélkülözhetetlen a csapatmunkát. Mindig is mondtam a pilótáinknak, hogy nem magukért, hanem a Ferrariért versenyeznek. Mi egy csapat vagyunk, amit ugyanúgy láthatnak a boxkiállásoknál, mint ahogy láthatnak a pályán, és ha valamit méltányolhatok Felipével kapcsolatban az az a tény, hogy ő mindig is csapatjátékos, és tudom, hogy Fernando szintén az. Számtalan kritikát kaptunk már azért, ahogy ezeket a csapatjátékokat alkalmazzuk, de ezeket mi nyilvánosan tesszük meg, és a szurkolóinknak kell elbírálni ezeket a dolgokat. Nem szeretnénk felesleges vitákat kreálni. Csak előre tekintünk, és mindenki saját maga hozzon ítéletet. A Ferrari  mindig nagyra tartotta a csapatjátékot a sportban.”

Montezemolo most sem hagyta szó nélkül a jelenlegi szabályozást, és sokadik alkalommal adott hangot például azon véleményének, hogy a teszttilalom egyszerűen nonszensz.

„Vannak dolgok, amik nem mennek jól ebben a sportban, és elérkezett a pillanat, amikor egyszer és mindenkorra tisztázni kell ezeket a megfelelő helyen.”

„Nem szeretnénk hosszú távon is olyan helyzetben lenni, hogy ne tudjuk a pályán használt technológiát az országúti autókra alkalmazni, ami jelenleg minimális, a motorok és a sebességváltók mindig ugyanazok, és az aerodinamikának már semmi köze sincs a közúti autókhoz kapcsolódó kutatáshoz.”

000 facebook_banner.jpg

„Ráadásul ebben a a sportban nem lehet tesztelni. Már egy ideje mondogatjuk, és meg fogom ismételni a megfelelő helyeken, de ebben a pillanatban nem szeretnék többet mondani erről. De a türelmünk elfogyott, és valakinek végig kell ezt gondolni, hogy vajon akarnak-e még mindig a Formula-1-be befektetéseket, és meg kell fontolni, hogy a Formula-1 továbbra is a saját autókkal kapcsolatos kutatások helye legyen, ahogy az a Ferrari 1950 óta teszi.”

„Mi konstruktőrök vagyunk, és nem szponzorok. Egy ideje már elégedetlen vagyok azért, mert nem tesztelhetünk az aszfalton, és ezzel nem adunk lehetőséget a fiatal pilótáknak a felemelkedésre, és mióta néhány ember az elmúlt napokban azt a kifejezést használta, hogy ez egy vicc, és azt szeretném mondani, hogy ez a valódi vicc” - utalt vissza Montezemolo Ecclestone múlt heti nyilatkozatára. 

alonso.jpgFernando Alonso szintén beszélt a média által gerjesztett múlt heti esetről: „Volt egy csomó videó az interneten, és tudtuk, hogy a rajongók magyarázatot várnak, éppen ezért a Ferrarinak joga volt a szövetséghez fordulni. Kaptunk egy választ, és úgy vélem, ezzel mindenki megnyugodott. Én nem sokat foglalkoztam ezzel az üggyel, de úgy éreztem, hogy rajongóink megérdemlik a választ” – jelentette ki a spanyol, és nem érdekli, hogy emiatt a megkeresés miatt esetleg többen is kritizálták a csapatot, és őt magát is.

„Őszintén szólva nem érdekel, hogy milyen véleménnyel vannak rólam Németországban, vagy bárhol. Azt tudom, hogy az emberek, akik odajönnek hozzám, átölelnek és gladiátornak vagy éppen szamurájnak neveznek.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

ferrari alonso forma1 formula1 ecclestone luca di montezemolo