2012. dec 04.

F1 Ecclestone vs Montezemolo szópárbaj folytatódik

írta: FormaNet
F1 Ecclestone vs Montezemolo szópárbaj folytatódik

Bernie Ecclestone és Luca di Montezemolo médián keresztüli párbeszéde tovább folytatódik, most éppen a FOM vezér térfelén pattant a labda, aki úgy véli, a Ferrari Fernando Alonso nyomására kereste meg az FIA-t azzal a kéréssel, hogy tisztázza Sebastian Vettel Interlagosban történő kérdéses előzési manőverét. Flavio Briatore ugyanakkor biztos abban, hogy a cinizmustól nem mentes odaszólogatások ellenére Ecclestone és Montezemolo tíz nap múlva újra nagy barátok lesznek.

montezemolo - ecclestone.jpg

A  múlt héten Bernie Ecclestone egyszerűen viccnek nevezte a Ferrari kérelmét, melyet a Formula-1 irányító testülete felé nyújtott be annak érdekében, hogy hivatalosan is tisztázzák a Brazil Nagydíj után nagy port kavaró videófelvételeket, ahol Sebastian Vettel sokak által szabálytalannak vélt előzései voltak láthatók.

A Ferrari szezonzáró eseményén az elnök, Luca di Montezemolo nem hagyta szó nélkül a FOM vezér véleményét, és igen keményen visszaszólt: „Édesapám mindig azt tanította nekem, hogy tiszteletben kell tartani az időseket, különösen olyankor, amikor már nem tudják kontrollálni azt, amit beszélnek. Szóval erről ennyit. Ugyanakkor az öregség egyértelműen összeegyeztethetetlen, bizonyos szerepekkel, és felelősséggel.”

A 82 éves Bernie Ecclestone 17 évvel idősebb a Ferrari elnökénél, és bár az életkorával nem tud mit kezdeni, de a nyelve még jól forog. 

„Az egyetlen dolog, amiben igaza van, az a korom. Ez nem kétséges. Ezzel semmit nem tudok kezdeni, 82 éves vagyok, és kész”- reagált Ecclestone a korára tette megjegyzésre, majd Montezemolo politikai szerepvállalását célozta meg, ahol véleménye szerint szintén felfedezhető némi szenilitás.

„Feltételezem, hogy vele is hasonló dolog történt a politikában, ahol az emberek elég udvariatlan véleménnyel voltak róla. Azt mondja, gyakran nem emlékszik arra, amit mond. Luca nem olyan idős, mint én. Biztos vagyok benne, hogy az ő esetében ennek semmi köze a korához, mivel ő mindig ugyan olyan. Legalább következetes. Isten tudja, mi történik majd, ha ő is 82 éves lesz. Luca egy kedves srác, és legalább akkora támogatója vagyok, mint bárki más. Nagy csodálója vagyok, és nagyon sajnálom az összes problémáját, amiben részesült a politikában. Sohasem kellett volna érintettnek lennie ebben” - nyilatkozta a FOM vezér a BBC Sportnak.

Mindemellett a múlt heti nagy port kavaró ügyről az a véleménye, hogy a Ferrari Alonso nyomásának engedve kereste fel az FIA-t, és továbbra is úgy véli, hogy ennek az egésznek zárt ajtók mögött kellett volna megtörténnie.

„Azt hiszem volt némi nyomás a pilótájuk (Fernando Alonso) részéről. Emlékezzünk csak vissza, idén szinte minden versenyen elmondta, hogy milyen vacak az autó, és kissé nehéz lett volna nem ráharapni erre a lehetőségre, éppen azért, hogy így legalább kicsit megpróbálják segíteni (Alonsót).”

000 facebook_banner.jpg

A másik vitás ügy, hogy Montezemolo Ecclestone szavával élve inkább a jelenlegi szabályokat tartja viccesnek, és immár sokadik alkalommal hangsúlyozta, hogy a tesztek hiánya, és az aerodinamika megnövekvő szerepe egyszerűen elfogadhatatlan, és nem mellesleg egyáltalán nem segíti a közúti autók fejlesztését.

„Vannak dolgok, amik nem mennek jól ebben a sportban, és elérkezett a pillanat, amikor egyszer és mindenkorra tisztázni kell ezeket a megfelelő helyen. Nem szeretnénk hosszú távon is olyan helyzetben lenni, hogy ne tudjuk a pályán használt technológiát az országúti autókra alkalmazni, ami jelenleg minimális, a motorok és a sebességváltók mindig ugyanazok, és az aerodinamikának már semmi köze sincs a közúti autókhoz kapcsolódó kutatáshoz.”

„Ráadásul ebben a a sportban nem lehet tesztelni.Mi konstruktőrök vagyunk, és nem szponzorok. Egy ideje már elégedetlen vagyok azért, mert nem tesztelhetünk az aszfalton, és ezzel nem adunk lehetőséget a fiatal pilótáknak a felemelkedésre, és mióta néhány ember az elmúlt napokban azt a kifejezést használta, hogy ez egy vicc, és azt szeretném mondani, hogy ez a valódi vicc”- fogalmazta meg éles kritikáját Montezemolo, ám Ecclestone ebben sem ért egyet a maranellóiak első emberével.

„Nem tudom, mit gondol, hogy mit is tudnánk csinálni egy F1-es autóval, hogy az jobban segítse a közúti autók fejlesztését, hiszen jelenleg is nagyon sok mindent átvesznek az F1-ből, és alkalmazzák az utcai kocsikban. Az F1 szabályai azért vannak, hogy mindenki a lehető legjobb módon használja őket, és mindenki számára ugyanazok.”

A Renault egykori csapatfőnöke, Ecclestone jó barátja, Flavio Briatore mindenesetre úgy véli, ez a szópárbaj csak provokáció, és a két fél pár nap múlva ismét nagy barátságban lesz egymással.

„Néha Bernie próbál vicces lenni, de nem az. Luca pedig csalódott volt, mert senki nem szeret ilyen kijelentést hallani, aztán válaszolt rá. Tíz napon belül újra barátok lesznek” – szögezte le Briatore.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma-1 bernie ecclestone luca di montezemolo formula-1