2012. dec 06.

F1 Horner szerint Vettel még nem érte el csúcsformáját

írta: FormaNet
F1 Horner szerint Vettel még nem érte el csúcsformáját

Annak ellenére, hogy Sebastian Vettel 25 évesen már három világbajnoki címmel rendelkezik, a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner biztos benne, hogy a német versenyző még nem érte el teljesítményének és tudásának maximumát, és karrierének csúcspontja még csak ezután következik.

christian horner - sebastian vettel.jpg

 

Sebastian Vettel nem csak a Formula-1 történelmének legfiatalabb háromszoros világbajnoka, de zsinórban három vb címe egyben azt is jelenti, hogy olyan nagy legendák nyomdokába lépett, mint Michael Schumacher és Juan Manuel Fangio. Rajtuk kívül ugyanis soha senkinek nem sikerült eddig egymást követő három szezonban is a bajnokság élén zárnia.

A Red Bull Racing csapatvezetője, Christian Horner elismeri, nehéz lesz olyan rekordokat beállítani, vagy megdönteni, mint amiket a hétszeres világbajnok Schumacher tart, de biztos abban, hogy Vettel még nem ért fel a csúcsra.

„Bármilyen versenyzőnek nehéz túlszárnyalni 91 futamgyőzelmet és hét bajnoki címet. Sebastian 25 éves, három világbajnokságot nyert, 101 nagydíjából 26-szor nyert, több mint 40 dobogós helyezése van, és 34 pole pozíciója, ami eddig egy igazán figyelemreméltó karrier. Pilótaként tovább fog fejlődni, hogy még jobb legyen. Még nem a legjobb formáját látjuk”- mondta az Autosportnak Horner.

„Az F1 most sokban különbözik a 15 évvel ezelőttitől. Sok szempontból egyenlőbb, hiszen mindenki egyforma gumikkal megy, nagyjából azonos időt tesztel, és a motorok korlátozva vannak. Csak az idő fogja megmondani, hogy Sebastian mire lesz képes a jövőben, de izgalmas, mert még nem láttuk tőle a legjobb teljesítményt.”

A csapatvezető azt is elismerte, hogy az eddigi legnehezebb 2012-es szezon után a következő évre további előrelépésekre lesz szükségük ahhoz, hogy a 2013-as szezonban is maguk mögött tudják tartani a vetélytársakat.

„Alkalmazni fogjuk mindazt a leckét, amit az elmúlt három évben tanultunk, és persze levonjuk a tanulságokat a idei szezonból, majd mindezt alkalmazzuk a következő évre. Van néhány félelmetes ellenfél, aki nem fog aludni a tél folyamán, így nekünk is szükségünk lesz további fejlődésre. Tovább kell lépnünk az autóval is, és csapat szinten is, hogy továbbra is fenntartsuk azt a teljesítményt, amit az elmúlt három évben.”

„Ez sosem egyszerű, és egyre nehezebb lesz. Biztos, hogy ez a szezon volt eddig a legnehezebb a három közül. Azt hiszem most meg kellett mutatnunk karakterünk igazi erejét, hogy egy olyan csapat vagyunk, amely képes harcolni az egyéni és a konstruktőri versenyben is.”

„Van egy jó alapunk, ami remek kiindulási pont. Ha az idei autóval sorakoznánk fel jövőre az első versenyre, az is egy jó kiindulási alap lenne, de az Formula-1 nem áll meg, és muszáj fejlődni. Ezt minden csapat nagyon jól tudja. Idén is javultunk, mint ahogy tettük ezt az elmúlt három évben, és ugyanezt fogjuk tenni jövőre is.”

 000 facebook_banner.jpg

Ami a nehéz szezont illeti, a szinte mindvégig nyugodtnak és magabiztosnak tűnő Sebastian Vettel is utólag bevallotta, hogy bizony a hajrára annyira kimerült, hogy a Brazil Nagydíj leintése utáni pillanatokban minden elsötétült körülötte, és csak azzal kellett foglalkoznia, hogy levegőhöz jusson. 

„Abban a pillanatban minden megszünt körülöttem, és egyszerűen csak légszomjat éreztem. Mint ahogy már sokszor mondtam, az idei év hihetetlenül hosszú és nehéz volt mindannyiunk számára. Különösen az utolsó hat verseny, hiszen szinte folyamatosan csak egy hét volt egy-egy futam között. Úgy vélem, ez egy kicsit horrorisztikus volt nem csak nekünk versenyzőknek, hanem az egész csapatnak, a mérnöktől kezdve a szerelőkig, mert az utolsó csepp energiánk is arra ment el, hogy minél jobb teljesítményt hozzunk ki magunkból. Aztán a stressz, ami egészen a szezon legvégéig tartott, majd az utolsó futamon minden elromlott ami csak elromolhat. És végül amikor megláttam a kockás zászlót, és hallottam, hogy megvan a cím, abban a pillanatban minden megállt körülöttem, néhány pillanatig semmit nem láttam, csak próbáltam levegőhöz jutni, és rájönni mi is történt valójában”- mesélte Vettel a Servus TV-nek. 

001_fórum logo.png

 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

forma-1 red bull sebastian vettel christian horner formula-1