2012. dec 07.

F1 Adrian Newey elismeri, sok bosszúságot okozott az idei autó

írta: FormaNet
F1 Adrian Newey elismeri, sok bosszúságot okozott az idei autó

A Red Bull Racing tervezőzsenije, Adrian Newey nem tagadja, a szezon korai szakaszában rettenetesen frusztráló volt megtalálni az idei konstrukció, az RB8 betegségeit, és nagyon sokat küzdöttek az autó megértésével. Mindemellett úgy véli, hogy bár a kiélezett hajrá miatt a jövő évi autó építésével kissé csúszásban vannak, de ez nem jelent problémát, hiszen a szabályok nem változnak jelentősen.

adrian newey_1.jpg

Miután 2011-ben a Red Bull uralta az egész szezont, a 2012-es idény már a kezdetektől fogva sokkal keményebb volt számukra olyannyira, hogy az első 13 nagydíjból mindössze hármat nyert meg a címvédő alakulat. Sebastian Vettel addig mindössze egy bahreini futamgyőzelemmel büszkélkedhetett, míg csapattársa, Mark Webber Silverstone-ban és Monacóban állhatott a dobogó legfelső fokára. 13 nagydíj után a két red bullos csak a negyedik-ötödik helyet foglalta el a bajnoki pontversenyben, Vettel lemaradása pedig 39 pont volt a listavezető Fernando Alonsótól. A Szingapúri Nagydíjtól kezdve azonban újra a tavalyi domináns csapatot láthattuk, és a regnáló bajnok zsinórban három futamgyőzelem után átvette a Ferrari spanyoljának helyét a tabellán, majd ezt követően mégy egy diadallal, az Indiai Nagydíj után már több mint 10 egységgel vezetett rivális előtt.

„Egy olyan autóval kezdtünk, ami megvillantotta sebességét, hiszen Sebastian nyert Bahreinben, Mark pedig nyert Monacóban. Viszont nem volt annyira következetes, mint ahogy azt szerettük volna, és mérnökként ez nagyon frusztráló volt, mert az igazság az, hogy nem értettük meg teljesen a kocsit, és azt, hogy mi történik. Valenciában történt egy előrelépés, majd Szingapúrban további lépéseket tettünk előre, és Sebastian négy győzelme valóban visszahozott minket a bajnokságba” – ecsetelte Adrian Newey a Servus TV-nek.

Mivel a bajnoki csata miatt Red Bull egészen a szezonhajráig kénytelen volt az idei autóra koncentrálni, így a napokban a csapatvezető, Christian Horner elismerte, némi csúszásban vannak a jövő évi konstrukcióval. Newey szerint azonban ez egyáltalán nem akkora probléma, hiszen nem kell radikális változtatásokat végrehajtani 2013-ra.

„Egy kicsit később készülünk el, mint szerettük volna, mert a bajnoki cím érdekében az utolsó pillanatig az RB8 fejlesztésére kellett koncentrálnunk. De ez nem jelent komoly problémát, mert az RB9 a jelenlegi autó (RB) evolúciója lesz.”

000 facebook_banner.jpg

Ettől függetlenül persze jól tudják, hogy a tél folyamán nem ülhetnek a babérjaikon, és erre Christian Horner is figyelmeztette csapatát.

„A Formula-1-ben veszélyes dolog alábecsülni a riválisokat. Idén láthattuk, hogy a Ferrari, a McLaren, a Mercedes-Benz és Lotus is masszívan erős csapat, és nagyon motivált. Az elmúlt három évben csodálatos dolgokat sikerült elérnünk, és természetesen eltökélt szándékunk, hogy nálunk maradjanak a trófeák. De semmit sem vehetünk biztosra, és ez az ami leginkább motivál minket a 2013-as évre”- nyilatkozta a csapatfőnök. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 red bull adrian newey formula-1