2012. dec 10.

F1 A kis hableánytól a diszkógömbig - Vettel egyedi sisakfestéseinek története

írta: FormaNet
F1 A kis hableánytól a diszkógömbig - Vettel egyedi sisakfestéseinek története

Sebastian Vettel nem csak a jelenlegi Formula-1-es mezőny legjobbja, de különlegesebbnél különlegesebb sisakfestésekben is az élen jár. A Red Bull hivatalos weboldalán most a német pilóta egyedi bukósisakjainak megálmodója, Jens Munser beszél többek között az szingapúri LED-es dizájnról.

Jens Munser Designs,0.jpg

Manapság sok versenyző készül egyedi sisakfestéssel egy-egy különleges nagydíjra, legyen ez jubileumi alkalom, hazai verseny, vagy éppen a széria egyik legpatinásabb, legkülönlegesebb helyszíne, Monaco. A versenynaptár egyetlen éjszakai futama, a Szingapúri Nagydíj is megmozgatja a pilóták, és tervezők fantáziáját, és például Alonso, Hamilton, és Webber is olyan festéssel érkezett, ami különösen csillog a villanyfényben, ám Vettel "diszkógömbje" mindent vitt. 

„Az F1 annyira megváltozott. Tudom, hogy nem mindenki kedveli ezt, és a hagyományokhoz ragaszkodó rajongók inkább a Senna és Prost időszakokat kedvelték, amikor minden egyes versenyzőnek egyféle sisakja volt, de változnak az idők” - mondja Vettel egyedi fejvédőinek tervezője, Jens Munser, mert úgy véli, hogy manapság szinte már csak a sisak az, amivel a versenyzők ki tudják fejezni egyéniségüket.

„Nem is kell mondanom, hogy egy csapatnál ma milyen nagy szerepet játszanak a szponzorok. Manapság a pilótának nem marad túl sok esélye, hogy megmutathassa személyiségét. A sisak arra ad neki lehetőséget, hogy szabadon megmutathassa vele stílusát.”

Munser sisakfestő karriere visszavezethető motocross versenyzői múltjához, amikor saját maga számára keresett egy egyedi dizájnt.

„Amikor elkezdtem a motocross versenyzést, már akkor saját sisakot festettem, mert Európában ilyen lehetőség nem volt, és minden üzletben csak fekete, fehér, vagy csúnya sisakot lehetett kapni. Utánanéztem, hogy Németországban van-e sisakfestő, de nem volt senki. Szóval vettem egy festékszórót, és elkezdtem a munkát. Sokáig tartott mire megtanultam a megfelelő festési technikákat. Az első saját sisakom a pályán ért véget, mert minden kavics, ami felverődött felsértette a festést, és a verseny végére már csak újra egy szimpla sisak volt."

„Az első Formula-1-es sisakot Tora Takaginak csináltam 1998-ban. Króm alapút szeretett volna, és Japánban nem talált ilyet, ezért megkért, hogy készítsem el. Két évvel később Nick Heidfeld jött oda hozzám. Akkor még az F3000-ben versenyzett, majd onnantól kezdve egész pályafutása alatt együtt dolgoztunk”- mesélt a Formula-1-es kezdetekről Munser.

vettel sisak - hockenheim.jpgLegismertebb konstrukciói természetesen Sebastian Vettelhez köthetők, akivel együtt már több, mint 50 fejfedőt álmodott meg. A német klasszis bukósisakjai szinte minden nagydíj előtt külön beszédtémát szolgáltatnak, és természetesen a tervező erre nagyon büszke. Az idei modellek közül a szingapúri, LED-es izzókkal ellátott sisak volt a legegyedibb és leglátványosabb. A mozgásérzékelőkkel ellátott izzókat egy akkumulátor működtette, ami Seb nyakánál volt elhelyezve.

„Az első sisakja még a gokartos években készült, és teljesen más volt, mi manapság. Nyolc éves volt, és a sisakjára kis hableányból szerette volna a rákot, akit szintén Sebastiannak hívtak. Aztán amikor bekerült a Formula-1-be tesztpilótaként, akkor újra eljött hozzám, és megkérdezte, mit tudnék csinálni."

vettel sisak - austin.jpg

"Idén az austini (fenti kép) sisak nagyon különleges volt. Az emberek azt mondták róla, hogy nagyon eredeti, és számomra nagyon fontos, hogy mit gondolnak az emberek egy sisakról. Tetszett a monacói, a régi jelenetekkel tűzdelt dizájn, és a Német Nagydíjra készített aranyszínű is, de a legemlékezetesebb a szingapúri villogó sisak volt. Ennek megalkotása elég sokáig tartott, és ki kellett találni, hogy lehet működtetni a LED-eket, és milyen akkumulátort használjunk hozzá. Aggódtam, hogy esetleg megzavarja a csapatrádiót, és reméltem, hogy az akkumulátor kibírja a hosszú, közel két órás versenyt. Elképesztő volt, hogy amikor megnyerte a versenyt, és a rajongókat köszöntötte, a sisak még mindig villogott. Ez nagy megkönnyebbülés volt, és igazán boldog voltam!”

 

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

Bevezetőkép: Tom Bellingham/Jason Croxall

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 red bull sisak sebastian vettel formula-1 jens munser