2012. dec 16.

F1 Domenicali elismeri, Alonso és a csapat is csalódott volt Interlagosban

írta: FormaNet
F1 Domenicali elismeri, Alonso és a csapat is csalódott volt Interlagosban

Fernando Alonso méltóságteljesen viselte a világbajnoki vereséget, ám a Ferrari csapatvezetője, Stefano Domenicali elárulta, a spanyol természetesen nagyon csalódott volt, mint ahogy az egész csapat is. Domenicali biztos benne, hogy a kétszeres bajnok 2013-ban még erősebben fog visszatérni, a csapat pedig tanult az idei évből, és jól tudják, mit kell tenni a javulás érdekében.

alonso - interlagos.JPG

Miután a múlt hónapban Brazíliában 3 ponttal marat alul Sebastian Vettellel szemben a bajnoki küzdelemben,  Fernando Alonso büszkeséggel beszélt idei szezonjáról, és úgy véli, eddigi F1-es pályafutása alatt idén volt a legjobb formában, éppen ezért nincs oka bánkódni. A Scuderia Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali ugyanakkor nem tagadta, valójában nagyon nehéz volt veszíteni, főleg egy ilyen tökéletes teljesítmény mellett.

"Egy ilyen hihetetlen szezonban, ilyen teljesítmény mellett nem könnyű veszíteni. De egy bajnok erejéhez az is hozzátartozik, hogy a szünetben feltöltődjön, és ismét a legjobb formájában térjen vissza” – mondta Domenicali a BBC-nek adott exkluzív interjúban.

„Képzeljék a helyébe magukat. Jól tudta, és tudja most is, abban a szakaszban megérdemelte volna a bajnoki címet. Őszintén mondom, anélkül, hogy Sebastianról bármi negatívumot is gondolnék, hiszen megnyerte a bajnokságot, és meg is érdemli. De ha megnézzük Alonso az első versenytől kezdve minden egyes alkalommal képes volt maximalizálni a lehetőségeit, még az szezon elején is, amikor nagyon nehéz dolgunk volt az autóval. Azt hiszem, a versenyeken mindenki másnál többször előzött. Miután felfogta, hogy elvesztette a lehetőséget a bajnoki címre, és mivel bajnokságot nyerni nem két másodpercenként lehet, ezért szerintem abban a pillanatban elég mélyre került, mint ahogy a csapat is” – vélekedett Domenicali, de  biztos abban, hogy Alonso mentálisan elég erős ahhoz, hogy a kudarc után talpra álljon, és jövőre is elszántan harcoljon a címért.

„Ha nem ezzel a megközelítéssel állsz hozzá - és nem csak a sportban, hanem az élet bármely területén - akkor minden lehetőséget és erőt el fogsz veszíteni, és én biztos vagyok abban, hogy Fernando nem fog így járni.”

A csapatfőnök nem csak Alonso erősségeiben, de abban is elszántan hisz, hogy a legendás márka 2013-ban nagyobb kihívást jelent majd a riválisoknak.

"Megtanultuk, hogyan kell javítanunk, és semmi kétség, ez elsősorban az autó fejlesztése, de ezeket a dolgokat csapaton belül kell megoldani. Nem akarom a médiát használni erre, mert nem itt akarom megmutatni, hogyan kell dolgoznunk, de az irodákon belül jól tudjuk, mit kell tennünk.”

Arra a kérdésre, hogy egyetért-e Alonso Indiai Nagydíjon tett kijelentésével - mely szerint nem Vettellel, hanem a Red Bull tervezőzseniével, Adrian Newey-vel kell megküzdenie - , az olasz szakember a következőt felelte: "Ha megnézzük Vettel és (csapattársa), Mark Webber teljesítményét, akkor láthatjuk, hogy Vettel képes volt kihozni a maximumot a Red Bullból. Ez tény. A Red Bull az elmúlt években megmutatta, hogy övé az egyik legjobb autó. Ez tehát a referenciapont, hiszen más szinten voltak, mint a Ferrari, és erről kell példát vennünk a javulás érdekében. Ha mások jobb munkát végeznek, akkor meg kell értened, hogy miért történt. Ehhez hozzátartoznak az emberek, a módszertan, különböző alkatrészek, és szervezeti szinten is rengeteg dolog kombinációja. Ezekkel az elemekkel kell úgy dolgozni, hogy a maximumot hozzuk ki abból, amink van.” 

 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

forma-1 fernando alonso formula-1 stefano domenicali