2012. dec 21.

F1 Montezemolo biztos benne, hogy Massa megtartása helyes döntés volt

írta: FormaNet
F1 Montezemolo biztos benne, hogy Massa megtartása helyes döntés volt

A Ferrari csütörtökön a fioranói pálya tárgyalótermében tartotta meg hagyományos karácsonyi vacsoráját a média képviselői számára, ahol az elnök, Luca di Montezemolo értékelte a csapat idei szezonját, és versenyzőpárosát. Az elnök biztos benne, hogy jó döntés volt szerződést hosszabbítani Felipe Massával, Fernando Alonsót pedig a háromszoros világbajnok Niki Laudához, illetve a Ferrarival egyedüli sikereket elérő Michael Schumacherhez hasonlította.

luca_di_montezemolo - felipe_massa.jpg

"A pohár félig tele, félig pedig üres” kifejezést a Ferrari igencsak kedveli, hiszen nem egy értékelésnél hallottuk már többek között a csapatfőnöktől, Stefano Domenicalitól. Most a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo is ezzel a hasonlattal élt, és leginkább a rendkívüli megbízhatóságot dicsérte, mellette pedig a versenyképes autót hiányolta.

"Látható, hogy a pohár félig tele van, de félig üres, ami nyilvánvalóan nagyon sajnálatos. Egyrészt az eredmény miatt, hiszen Brazíliában az első kör után még úgy tűnt, hogy másként is alakulhatnak a dolgok, másrészt mert Fernando a nyári szünetben még úgy ment el nyaralni, hogy 40 ponttal vezetett legközelebbi riválisa előtt. Aztán megtörténtek azok az ütközések, amik kiesésre kényszerítettek minket, miközben másokkal semmi sem történt. Amit azonban a legjobban sajnálok az az, hogy nem volt egy olyan autónk, amivel megnyerhettük volna a bajnokságot”- sorolta a negatívumokat a 65 esztendős olasz.

"A pohár félig tele van azért, mert elképesztő volt az a megbízhatóság, ami lehetővé tette számunkra, hogy második helyen végezzünk a konstruktőri bajnokságban annak ellenére, hogy a McLaren gyorsabb volt nálunk, és annak ellenére, hogy a szezon első felében nagyon sokszor csak Alonso hozta a pontokat. Voltak nagy rajtjaink és boxkiállásaink, és tény, hogy Fernandónak rendkívüli szezonja volt, az eddigi legjobb amióta a Formula-1-ben van. Reméljük jövőre is elmondhatjuk, hogy a legjobb szezonján van túl, mert szeretnénk egy olyan autót adni neki és Felipének, amivel már a kezdetektől fogva versenyképesek lehetnek.”

Fernando Alonso idei fantasztikus formája miatt már rengeteg elismerést begyűjtött, és természetesen most sem maradt dicséret nélkül. Montezemolo két legendához is hasonlította a spanyol matadort

„Schumacher és Lauda keveréke” – jellemezte a kétszeres bajnokot az elnök.

„Az előzőnek az a tulajdonsága van meg benne, hogy a versenyen minden egyes körben úgy nyomja, mint ha kvalifikációs kört menne, míg az utóbbiból megvan benne az az intelligencia, hogy annyira érzi az autót, hogy tudja, mikor lehet nyomni, és mikor kell visszavenni.”

000 facebook_banner.jpg

A Red Bull csapatvezetője, Christian Horner nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a Ferrari helyében ő bizony nem hosszabbított volna Felipe Massával, hiszen a királykategória egy rendkívül eredmény-orientált világ, és csak meg kell nézni, Alonso mit ért el az idei Ferrarival. A Ferrari vezére azonban továbbra is kiáll a brazil versenyző mellett, és úgy véli, a lehető legjobb döntést hozták.

„A szezon első felében úgy tűnt, hogy Felipe egy világkörüli nyaralásra ment. Viccet félretéve, azt hiszem, helyesen döntöttünk, hogy hosszabbítottunk vele. Ha változtatni akarsz, akkor olyan emberre van szükség, aki nagyban különbözik, és nem mondanám, hogy túl sok versenyzőt láttam volna, aki garantáltan gyorsabb lenne Felipénél. Mindemellett nem is akartuk megbontani az egyensúlyt, és a csapaton belüli jó hangulatot. Domenicalival együtt úgy gondoltuk, hogy kivárunk, és úgy vélem, a tények végül minket igazoltak. A szezon vége felé Felipe egyszer-kétszer Fernandónál is gyorsabb volt, pontokat szerzett, és döntő szerepet játszott abban, hogy bebiztosíthattuk helyünket a konstruktőrök bajnokságában.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma-1 luca di montezemolo formula-1