2013. jan 10.

F1 Jöttem, láttam, győznék - Perez megkezdte a felkészülést a McLarennél

írta: FormaNet
F1 Jöttem, láttam, győznék - Perez megkezdte a felkészülést a McLarennél

Sergio Perez szerdán első alkalommal jelent meg a sajtó előtt Wokingban, a McLaren főhadiszállásán, ahol többek között arról is beszélt, hogy készen áll tanulni csapattársától, Jenson Buttontól, és egyben már első mclarenes szezonjában szeretné megverni a 2009-es világbajnokot. Természetesen határozott célja, hogy 2013-ban csapatával a világbajnoki trófeáért harcoljon, hiszen ha nem ez lenne  a terve, akkor semmi keresnivalója nem lenne a legendás istállónál. Ennek érdekében a mexikói máris munkába állt új alakulatánál, és elárulta, hogy már az idei McLarent is látta.  

s. perez - mclaren.jpg

Sergio Perez a Sauber engedélyével decemberben már eltölthetett egy kis időt a McLaren szimulátorában, ám hivatalosan csak szerdán mutatkozott be először a média előtt a wokingi csapatnál.  A mexikói pilóta nagyon jól tudja, hogy Lewis Hamilton helyét nem lesz gyerekjáték betölteni, főleg egy olyan tapasztalt csapattárs mellett, aki 2000-ben csatlakozott a szériához, és azóta vezetett a Williamsnél, Benettonnál, BAR-nál, a Hondánál, a Brawn GP-nél és most a McLarennél. A 22 esztendős versenyző örül, hogy egy ilyen tapasztalt csapattársat kapott Jenson Button személyében, ugyanakkor nyilvánvaló célja, hogy legyőzze.

„Úgy vélem Jensonnak rengeteg tapasztalata van, és egy nagyon gyors pilóta. A világ egyik legjobb versenyzője, ami garancia arra, hogy gyors lesz, és versenyképes, efelől semmi kétségem. Azt hiszem meg kell találnom a saját helyemet. Szerintem nagyon jól fogunk együtt dolgozni Jensonnal, mert ő már elég rutinos - jelenleg a legtapasztaltabb F1-es versenyző - , így számomra nagyszerű dolog, hogy csatlakozhatom hozzá. Ő egy nagy bajnok, és úgy vélem, van mit tanulnom tőle, ugyanakkor meg akarom őt verni” – jelentette ki eltökélten Perez, aki jól tudja, hogy egy nagy csapatnál nagyobbak a lehetőségek a fejlődésre.

„Azt hiszem, a McLaren sok területen segít majd fejlődnöm. Itt intenzívebb a felkészülés, mint amit eddig megszoktam, ez pedig automatikusan több munkát jelent, azt pedig majd a szezon kezdetével tudjuk meg, hogy pontosan milyen területeken kell még fejlődni.”

A mexikói tehetség elismeri, hogy elég nagy űrt kell kitöltenie Lewis Hamilton távozását követően, így idei célja nem is lehet más, mint a világbajnoki cím.

„Ő a világ egyik legnagyobb versenyzője, ezért egy ilyen űrt sosem könnyű betölteni. De azért vagyok itt, hogy minden egyes versenyen a lehető legjobbat nyújtsam, mind az autóban, mind azon kívül, és hogy együtt dolgozzak a McLaren nagy családjával."

Arra a kérdésre, hogy idén máris a vb trófeáért száll-e a harcba, Perez a következőt válaszolta: „Azt hiszem, amikor a McLarenhez jössz, ez kell, hogy legyen a célod, különben ne is akarj a McLarenhez  jönni.  Hiszen itt mindenki ezért a célért dolgozik, így egyértelmű, hogy most már én is” – nyilatkozta céljairól a mexikói, és felkészül az ezzel járó nyomásra is.

„Ha a McLarennél vagy, akkor elvárható, hogy minden versenyt megnyerj, hiszen a tiéd a legjobb csapat. Szóval ha nem nyersz, akkor ott valami baj van. Ebben a tekintetben biztos egyre nagyobb nyomásra számítok, de ez minden versenyző megtapasztalja, ha a legjobb csapathoz kerül, és versenyeket és világbajnokságot akar nyerni.”

perez - mclaren.jpg

A Saubernél töltött idő alatt Sergio nem egyszer bizonyította, hogy remekül bánik a Pirelli abroncsokkal, így ezen képességét szeretné idén is kamatoztatni, ugyanakkor tisztában van azzal is, hogy az eddigi megközelítés nagyban megváltozik új csapatánál.

„Azt hiszem a megközelítés idén más lesz. A Sauber ebből a szempontból segítségemre volt, mert ott az volt a megközelítés, hogy a versenyen maximalizáljuk a lehetőségeket, és az időmérőn nem volt akkora hangsúly. Itt a pole pozíció lesz a cél, majd az, hogy megnyerjük a versenyt. Általában a leggyorsabb stratégia az, hogy elől legyél, a tiéd legyen a legjobb kiállás, és mindvégig keményen nyomjad. Ebben a tekintetben természetesen a gumikezelési stílusommal megpróbálok segíteni. Ezzel együtt sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni az időmérőre, majd a versenyből a lehető legtöbbet kell kihozni” – részletezte az alapvető változásokat Pérez, de persze nem veszi magától értetődőnek, hogy egy gyors kocsival automatikusan meg lehet szerezni a rajtelsőséget.

"Nyilvánvaló, hogy még fejlődnöm kell. Ez nem úgy működik, hogy beülsz egy top autóba, és máris tiéd a pole. Van még tennivaló, de nem aggódom a kvalifikációs tempóm miatt. Ha minden rendben van, és maximálisan ki tudom használni az autót, akkor meg tudom csinálni.”

A McLaren ifjú pilótája szeretné, ha már a szezonnyitón, Melbourne-ben versenyképes lenne.

„Azt hiszem, kell egy kis idő, van rá hat nap (a teszteken), és természetesen a versenyek. Sokat kell tanulni, és megismerni a csapatot, de saját magamtól azt várom, hogy már Melbourne-ben versenyképes legyek. A legfontosabb most az, hogy felvegyem a ritmust, és például a kormánykeréken is minden automatikusan menjen a szezonkezdésre. Addigra teljes egészében meg kell ismerjem az autót, hogy minden beállítás megfelelő legyen számomra, és a mérnökeimmel is jó kommunikációs kapcsolatot kell kiépítenünk. Mindez nagyon fontos, és persze az is, hogy most az egész csapattal sok időt töltsek együtt, hogy mire elérkezünk az első tesztre, addigra a lehető legjobban megismerjem a csapatot. És mire elérkezünk Melbourne-be, felkészült legyek, és minden automatikusan menjen, hogy ezeken a dolgokon már ne kelljen gondolkodni, hiszen így is annyi minden történik. Minél több időt töltötök a felkészüléssel, annál jobb lesz.”

„Csütörtökön már megkezdjük a felkészülést a szimulátorban, illetve lesz néhány megbeszélés a csapattal, és megismerkedem az új kormánykerékkel is. És úgy általában, megkezdjük a felkészülést az első tesztre” - árulta el e heti programját Sergio. És, hogy látta-e az új autót?

„Egy kicsit már láttam az autóból, és még kicsivel többet is fogok látni belőle. Természetesen voltam már üléspróbán is. Nyilván nagyon szép lesz, mert a McLaren színei mindig fantasztikusak, de ami a tempót illeti, azzal kénytelenek leszünk megvárni a melbourne-i kvalifikációt.”

000 facebook_banner.jpg

 FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 mclaren formula-1 sergio perez woking