2013. jan 17.

F1 Button nem aggódik: Mindannyian láttuk, Pérez mire volt képes egy Sauberben

írta: FormaNet
F1 Button nem aggódik: Mindannyian láttuk, Pérez mire volt képes egy Sauberben

Az idei szezon egyik nagy kérdése, hogy Sergio Pérez mire lesz képes egy McLaren Mercedesszel, a mezőny egyik legrutinosabb csapattársa, Jenson Button mellett. A legtöbben azt jósolják, hogy a 22 esztendős Pérez nem lesz méltó ellenfele brit csapattárásnak, legalábbis kezdetben. Button ezt kicsit másként látja, és véleménye szerint a mexikói tavaly már egy közép csapatnál bizonyította tehetségét, így biztos abban, hogy új csapattársával együtt egy nagyon erős páros alkotnak majd.

jenson button_1.jpg

Jenson Button nem is kezdhette volna jobban a téli szünetet, hiszen az évadzáró Brazil Nagydíjon futamgyőzelmet aratott, azaz tökéletes eredménnyel zárta le 2012-es szezonját. A brit versenyző a McLaren hivatalos oldalán beszélt többek között az aktív pihenéssel töltött elmúlt időszakról is.

„A sao paulói győzelem egy igazán fantasztikus szezonzárás volt. Egy igazán kimerítő futam volt, hiszen a feltételek folyamatosan változtak, és egy pillanatra sem lehetett megpihenni, de igazán kielégítően zárult le egy korszak a Vodafone McLaren Mercedesnél. Most már az új kezdetre készülök.”

„Egy eléggé tipikus telem volt: sok edzéssel, de pihentetően, és sok időt töltöttem a szabadban, ami mindig szórakoztató. Voltam Hawaiiban, futottam egy maratont, sok mérföldet bicikliztem, meglátogattam a barátaimat, sokat pihentem és ettem. Úgy érzem teljesen megújultam, és készen állok.”

Miután Lewis Hamilton idén már a Mercedest erősíti, így a McLarennél egyértelműen Button veszi át az irányító szerepét, és a wokingiakhoz csatlakozása óta most először kap új csapattársat, Sergio Pérez személyében. A mexikói tehetség tavaly a Saubernél három dobogós eredményével felkeltette a szakma  figyelmét, és bár a szezon vége felé beleszürkült a mezőnybe, ettől függetlenül 2012-ben bizonyította, hogy képes jó eredményeket elérni. Button ez utóbbira épít, és úgy véli, eredményes párost alkot majd új kollégájával.

„Három fantasztikus szezont versenyeztem Lewis mellett, de a Formula-1-ben minden változik, és az emberek továbblépnek. Egy új csapattárs mindig érdekes, és elkerülhetetlenül van egy ismerkedési időszak, de örülök annak, hogy Checo itt van a Vodafone McLaren Mercedesnél. Mindannyian láttuk, mire volt képes tavaly a Sauber kormánya mögött, és azt hiszem ehhez a csapathoz is hozzá tud tenni valami pluszt.”

„A legfontosabb, hogy egy jó munkakapcsolat alakuljon ki, ahol megoszthatjuk egymással az ötleteket és információkat, és a csapat sikere érdekében jól tudjunk együttműködni a mérnökökkel. Ez sosem volt kérdés a Vodafone McLaren Mercedesnél, és szerintem jól együtt fogunk dolgozni. Igaz, hogy Checo csak 22 éves de nagyon okos, és tudja mi kell ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki az autóból, szóval csak azt tudom jósolni, hogy ez egy nagyon erős kapcsolat lesz.”

Ami a saját céljait illeti, Button természetesen reméli, hogy ugyanúgy kezdheti meg a 2013-as évet, mint ahogy a tavalyit befejezte. A 2009-es világbajnok mindemellett arra számít, hogy ebben a szezonban kevesebb meglepetés történik majd, többek között a gumik területén.

„Mint tudjuk, a tavalyi évben volt egy kis ismeretlen terület, és mindannyian küzdöttünk az új abroncsokkal, de nem valószínű, hogy ez most is megtörténik, nagyobb lesz a stabilitás. Most is lesznek ugyan eltérések a vegyületek között, de nem hinném, hogy ez annyira befolyásolja majd az autó teljesítményét, mint tavaly. Ami a szabályokat illeti, az is viszonylag stabilnak mondható, így azt várom, hogy a legtöbb csapat tovább fejlesztette csomagját a tél folyamán. Mindig nagyon érdekes látni az autók fejlődését egy olyan időszakban, amikor nem nagyon változnak a szabályok. A mérnökök finomítanak és fejlesztik gondolataikat, ötleteiket. Majd ennek eredményeként évről évre szemmel láthatóan javul az autó. Ez elképesztő.

"Remélem, hogy a stabilitásnak lesz egy másik oldala is: megnyertem a legutóbbi versenyt, így tökéletes lenne megnyerni az első 2013-as versenyt is.”

A téli feltöltődés után a 32 esztendős versenyző természetesen már alig várja, hogy végre vezethesse az MP4-28-ast, amiről a hónap utolsó napján rántja le a leplet új csapattársával együtt.

000 facebook_banner.jpg

„Mindig iszonyatosan motivált vagyok. Soha, de soha nem vesztettem el ezt a fajta izgatottságot egy új szezon előtt. Egy új autó tesztelése hatalmas kaland, mert igen sűrű és bonyolult a program, sőt egy új autó tesztelése nagyon is összhangban van a Bruce McLaren féle ideállal. Hallottam, hogy az 1960-as években Bruce folyamatosan tesztelte autóit, kereste a fejlesztéseket, és azt, hogy hogyan tudná kiküszöbölni a gondokat és a megbízhatósági problémákat. A tesztelés teljesen az ellenkezője egy versenyhétvégének - soha nem a nyers sebességről szól, hanem egy folyamatról, ismétlésről és megismételhetőségről, az ösztöneidet követve. Egy teljesen lenyűgöző folyamat, és a gyümölcse napról napra ott érik be a szemed előtt. A munka ezen része igazán élvezetes, és már alig várom!”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren jenson button formula-1