2013. jan 21.

F1 A kevés szabályváltozás idén felértékelheti a pilóták teljesítményét

írta: FormaNet
F1 A kevés szabályváltozás idén felértékelheti a pilóták teljesítményét

Nem egészen két hónappal a 2013-es Formula-1-es szezonnyitó futam-, az Ausztrál Nagydíj előtt, egyre több nyilatkozat hangzik el arról, ki milyen versenyidényre számít. Sok szakember a tavalyi évhez hasonló izgalmakat vár, sőt vannak, akik ha lehet, még szorosabb küzdelmeket vetítenek előre, a szabályok viszonylagos változatlansága miatt. Szoros versenyre számít többek között a Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali is.

Lewis-Hamilton and Fernando-Alonso.jpg

Az elmúlt év izgalmait mi sem tükrözi jobban, mint hogy hat különböző csapatnak sikerült futamgyőzelmet szereznie, ami ritkaságszámba megy a száguldó cirkusz történelmében. Az idei szabályok (már ami az autók technikai kialakítására vonatkoznak) nem változnak jelentősen, így szinte minden istálló az előző évi autója fejlesztésétől várhat jó eredményeket.

Stefano Domenicali szerint a szabályok minimális változása miatt, az idei év a tavalyihoz hasonló izgalmakat hozhat. 

„A szabályok stabilitása mindig olyan feltételeket teremt, ami kedvez annak, hogy a versenytársak hasonló teljesítményre legyenek képesek.”

„Nem gondolom, hogy bárki is előrukkol valami kritikus dologgal, mint a Brawn GP 2009-ben, vagy a Red Bull 2011-ben, amikor jelentős kiegyensúlyozatlanságot hoztak létre” – tette hozzá a Ferrari csapatfőnöke a brazil O Estado de S.Paulonak adott nyilatkozatában.

Egyetért a maranellói szakemberrel a Toro Rosso újonnan kinevezett sportigazgatója, Steve Nielsen is.

„A kipufogógázok leszorítóerő generálása lesz idén is a kulcs. Ám a csapatok az előző évben alapvetően kimerítették a lehetőségét annak, hogy valami újat fedezzenek fel ezen a területen” – vélekedett Nielsen.

Ez az ok – mármint az autók viszonylagos változatlansága az idei évben - az, ami miatt többen is azt várják, hogy idén a pilóták teljesítménye nagyobb hatással lehet az eredményekre.

000 facebook_banner.jpg

Így gondolja ez a háromszoros világbajnok, Sir Jackie Stewart is.

„Lewis érkezése határozottan megerősíti a Mercedest. Ő képes bárki másnál többet kihozni az autóból, még ha az nem is a legjobb.”

„Elnézést – Fernandóhoz hasonlóan” –tette hozzá a legendás Stewart.

Felipe Massa azonban úgy véli, még ha a 2012-es és 2013-as szabályok annyira hasonlóak is, a Ferrarinál vannak olyan területek, ahol jelentősen tudnak majd javulni.

„Az előző szezont jól fejeztük be. Nem úgy, mint a McLaren, vagy a Red Bull, viszont mi fejlesztettünk a leggyorsabban. Legfőbb erősségünk a fejlesztés, ami továbbra is kiváló” – vélekedett a Ferrari brazil pilótája.

FormaNet, Varga Viktória 

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

jackie stewart forma1 lewis hamilton formula1 felipe massa stafano domenicali steve nielsen