2013. jan 23.

F1 Toto Wolff szerint nincs terítéken Ross Brawn menesztése

írta: FormaNet
F1 Toto Wolff szerint nincs terítéken Ross Brawn menesztése

Az elmúlt napokban váratlan és meglepő fordulatok zajlottak a Mercedes háza táján, és a legutóbbi spekulációk most arról szólnak, hogy a csapatfőnök, Ross Brawn és az F1-es alakulat vezérigazgatója, Nick Fry pozíciója is veszélyben van. A Mercedes-Benz Motorsport részlegének új igazgatója, Toto Wolff azonban mindezt csak pletykának minősítette, és a jövőben is számít Brawn segítségére. 

Ross Brawn a szabályokról.jpg

A Mercedes F1 csapatánál radikális átalakítások kezdődtek meg, ami talán annyira nem is meglepő, tekintve, hogy az elmúlt három szezonban egyértelműen a várakozásokon alul teljesített a német istálló. A 2010-es visszatéréskor a Mercedesnél mindenki abban reménykedett, hogy folytatódnak a Ross Brawn-Michael Schumacher páros lenyűgöző sikerei, és a német legenda nyolcadik világbajnoki címét az Ezüst Nyíllal szerzi majd meg. Ehhez képest három év alatt mindössze egy futamgyőzelmet sikerült begyűjteni Nico Rosberg révén, Schumacher legjobb eredménye pedig egy harmadik hely volt a tavalyi Európa Nagydíjon. Ennek tükrében tavaly már néhányszor megszellőztette a média, hogy a német gyár elnökségében többen is a Formula-1-es projekt befejezése mellett tennék le voksukat, hiszen meglehetősen kellemetlen egy ilyen hosszadalmas sikertelenség.

Szerencsére a kivonulás gondolata nem fenyeget a Mercedesnél, Lewis Hamilton és Niki Lauda érkezése azonban már ősszel előre sejtette, hogy egy korszakváltás veheti kezdetét a legendás márka versenyrészlegén. Michael Schumacher után távozott Loic Bigois és a brixworth-i motorrészleg első embere, Thomas Fuhr, illetve Norbert Haug, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója is a vezéráldozatok körébe került. Niki Lauda közbenjárásával most a Williams F1 Team részvényese, és eddigi ügyvezetője, Toto Wolff lép a 22 évet szolgáló Haug helyére, és nem mellesleg Laudával együtt 40 százalékot birtokolnak a csapat F1-es részvényeiből ( Lauda 10%, Wolff 30%).  Az osztrák szakember érkezését követően most a McLaren technikai igazgatóját, Paddy Lowe-ot hozták összefüggésbe a brackley-i központú gárdával, sőt a BBC F1 szakértője, Eddie Jordan (aki egyébként tavaly elsőként számolt be Lewis Hamilton csapatváltásáról) úgy tudja, hogy Lowe igen magas pozícióba érkezik a csapathoz.

„Paddy Lowe a Mercedeshez megy, és úgy tűnik, Brawn és Fry is távozni fog, Lowe pedig nagyon magas hatáskörrel rendelkezik majd. Lowe nem technikai igazgató lesz, ennél magasabb rangú pozíciót kap. De nem is a csapatfőnök, mert ezt a feladatot Wolff fogja ellátni. Tulajdonképpen Lowe irányítja majd a csapat mindennapos ügyeit” – vélekedik Eddie Jordan.

A Mercedes keddi média telefonos konferenciáján Wolff cáfolta, hogy Ross Brawn távozása terítéken lenne, sőt reményei szerint Brawn továbbra is a Mercedest erősíti majd.

„Olvastam a spekulációkat, de azt hiszem tudnék róla, ha ez történne. Ross itt van, része a csapat vezetőségnek, és remélem, hogy itt is fog maradni. Ez a jelenlegi helyzet. Ha megnézzük Ross múltját, láthatjuk, mennyire fantasztikus” – zárta le a kérdést az osztrák, és természetesen Paddy Lowe érkezését sem volt hajlandó megerősíteni vagy cáfolni (mint egyébként a McLaren sem).

 „Paddy Lowe egy elismert személy a paddockban, és már vagy 20 éve dolgozik a McLarennél. Olvastam a sztorit az újságban. Ez minden amit mondhatok. Persze a Formula-1-ben mindig rengeteg a spekuláció arról, hogy kik távoznak, esetleg érkeznek egy-egy csapathoz, de jelenleg még semmit sem tudok mondani.”

Nick Fry helyzetéről Wolff annyit mondott, hogy a csapat „most vizsgálja át a helyzetet”, és egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy mielőtt még bármilyen nagyobb horderejű átalakításba kezdene, először is teljesen meg kell értenie a csapat szerkezeti felépítését, ehhez pedig Brackley-ben az összes kulcsfontosságú szakemberrel le kell ülnie, és mindent átbeszélni.

000 facebook_banner.jpg

Azt mindenesetre elmondta, hogy Niki Laudával és Ross  Brawnnal is nagyon jó a kapcsolata, és számít a segítségükre. Ami saját munkáját illeti, elsősorban az F1-re fókuszál, míg a DTM-ben pedig leginkább egy helyettesre támaszkodik majd.

„Minden Formula-1-es versenyen ott leszek, ez a legkiemeltebb terület, míg a DTM-ben a fontosabb versenyekre utazom majd el.” 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 ross brawn formula-1 toto wolff