2013. jan 28.

F1 Pérez: A McLaren jól tudja, hogyan kezelje a fiatal pilótákat

írta: FormaNet
F1 Pérez: A McLaren jól tudja, hogyan kezelje a fiatal pilótákat

Sergio Pérez úgy érzi, teljes mértékben felkészült a nagy megmérettetésre, és nem tart a nyomástól, amivel egy top csapat versenyzőjeként kell majd megismerkednie. A mexikói Lewis Hamilton példájából merítve tudja, hogy a McLaren nagyon jól kezeli a fiatal tehetségeket. A Formula-1 hivatalos weboldalán azt is elárulta, hogy a tél folyamán nem sokat pihent, és természetesen idén a győzelemért száll majd harcba.

s. perez - mclaren.jpg

 

Checo, több mint két hét telt el azóta, hogy hivatalosan is McLaren versenyző lettél. Emlékszel milyen volt amikor első alkalommal látogattad meg a gyárat?  

Sergio Pérez: Szenzációs volt, egy fantasztikus nap. Mindannyian láttunk már lenyűgöző képeket a gyárról, de határozottan állíthatom, hogy belsősként sokkal szebb. Hatalmas élmény, hogy a versenyzőjük vagyok, és most már ez az én bázisom is.

Ha 2005-re visszatekintünk, amikor még a Formula BMW-ben versenyeztél, akkor gondoltad volna, hogy egy napon majd a McLaren pilótája leszel?

SP: Hogy is lehetne ilyesmit megjósolni? Persze reménykedsz és imádkozol azért, hogy esélyed legyen erre az útra, és vannak csodák, ha keményen megdolgozol érte, de mások is ezt teszik. Célom persze az volt, hogy bekerüljek a Formula-1-be, de abban az időben mindez úgy tűnt, hogy fényévekre van, és semmi garancia nem volt arra, hogy beteljesül. Így visszatekintve azt kell mondjam, fantasztikusan alakult a karrierem. Egy jó csapattal - a Sauberrel - bekerültem a Formula-1-be, és két év után a világ legjobb csapatában vagyok. Megtisztelve érzem magam, és büszke vagyok.

A Formula BMW-től eljutottál a McLarenig, ami már azt sugallja, hogy bizonyos nyomást megtanultál kezelni, de vajon készen állsz arra, hogy ezen a szinten idén tovább fokozódik majd ez a nyomás?

SP: Biztos, hogy egy-két fokkal nagyobb lesz a nyomás. Egy olyan autót kapok, amivel nyerni lehet, így a győzelem az, amit el kell érnem. Hogy őszinte legyek, ha nem tudod kezelni ezt a fajta nyomást, akkor valószínű, hogy nem a Formula-1 a megfelelő hely számodra. Akkor el kell menni, keresni valami mást.

Az első szezon előtti teszt már itt van a sarkon. A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh megígérte, hogy addigra készen fogsz állni. Te hogy látod?

SP: (nevet) Nézz csak rám, nem látszik? És ami a felkészülést illeti, már szimulátorban is voltam, és minden osztályt végigjártam, hogy minden eljárást és minden lépést megismerjek. Martinnak igaza volt, amikor azt mondta, hogy a tél folyamán nem sokat fogok látni Mexikóból!

A Pirelli múlt héten azzal az ígérettel mutatta be új abroncsait, hogy 2013-ban még izgalmasabbak lesznek a versenyek. Tavaly az egyik erősséged a gumikezelés volt, és csapattársad, Jenson Button is erről híres. Vajon, nagyban segíti az a csapatot, ha tudja, hogy mindkét pilótája megfelelően bánik az gumikkal?

SP: Remélhetőleg igen, de jelenleg még minden csak spekuláció. Semmi nem biztos addig, míg nem ültem az autóban, és nem futottam még vele. De gyanítom, hogy nyilvánvalóan segíti a csapatot, ha két versenyzőjének hasonló a vezetési stílusa. De, hogy mennyiben hasonlítunk, azt csak a következő hetekben tudjuk meg, amikor majd ugyanabban az autóban ülünk. Addig bármi összehasonlítás olyan lenne, mintha az almát a naranccsal akarnánk összehasonlítani.

000 facebook_banner.jpg

Mindössze két évet versenyeztél még a Formula-1-ben. Gondolod, hogy két év elég idő ahhoz, hogy készen állj egy top csapatra?

SP: Jó hírem van mindenki számára:  a McLaren egy olyan csapat, mely tudja, hogyan kell kezelni a fiatal pilótákat. Gondoljunk csak az elődömre, Lewis Hamiltonra. Ő úgy csatlakozott a csapathoz, hogy egyáltalán nem volt még F1-es tapasztalata. A csapat segített neki abban, hogy egy győztes, világbajnok versenyzővé fejlődjön. Csak annyit szeretnék, hogy ugyanezt a bánásmódot kapjam meg.

Akkor mi a cél 2013-ra?

SP: A győzelem

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren formula-1 sergio pérez