2013. jan 29.

F1 Hamilton reálisan maximalista

írta: FormaNet
F1 Hamilton reálisan maximalista

Lewis Hamilton gőzerővel látott hozzá új csapatánál, a Mercedesnél az idei felkészüléshez. A 2008-as világbajnok szerint azonban az istállónál már jó ideje keményen dolgoznak azon, hogy megértsék, a tavalyi évben hol siklott félre az autó fejlesztése, melynek köszönhetően az év utolsó harmadában annyira gyengén sikerült a szereplés. Legfontosabb cél, hogy jó alapra építkezhessenek az idei szezonban. Lewis úgy érzi, futamgyőzelemről még korai lenne beszélni, ugyanakkor azt sem tagadja, ez az egyetlen eredmény, amin elfogadható számára.

hamilton - mercedes.jpg

A Brackley központú gárda tavaly - az előző két évhez képest - bíztatóan kezdte meg a szezont, sőt a harmadik futamon, Kínában Nico Rosbergnek köszönhetően visszatérésük óta, első futamgyőzelmüket is megszerezték.  A lendület azonban az év második felére megtorpant, és az utolsó hat versenyen mindössze hat pontot sikerült gyűjteniük.

Hamilton a Sky Sports-nak adott nyilatkozatában elmondta: „Ahogy arról már beszéltem, láttam, hogy ezek a srácok már jó ideje keményen dolgoznak azon, hogy néhány dolgot megváltoztassanak: a szélcsatorna, illetve bizonyos szerkezetátalakítás a csapatnál, ez amire most összpontosítanak.”

„Azt hiszem, jobban megértették, hogy hol állunk, és így tudják, hogy merre tartsunk. Nehéz azt tudni, hogy merre menj, anélkül, hogy tudnád, merre voltál. Szóval keményen dolgoznak azon, hogy jobban megértsék, mi volt az előző évben. Erre építve fejlesztenek ebben az évben, és az eddigi eredmények alapján úgy érzem, már most van néhány pozitív olvasata a dolognak.”

„Természetesen arra van szükség, hogy megtartsák ezt az irányt, de egyszer csak elkezdődik majd a szezon, és akkor ha lehet, még keményebben kell folytatni ezt az utat, amit már elkezdtünk.”

„Azt hiszem, tavaly azt mondták, hogy egészen jól indultak, de azt követően valahogy eltévedtek, és ezután nem igazán tudták, hogy merre menjenek tovább. Ezt követően már nem úgy tűnt, hogy fejlődnének, inkább csak egyhelyben topogtak. Idén szeretnénk visszatalálni, és megmaradni a helyes úton.”

Hamilton elárulta, hogy jelenleg az aerodinamikai részlegen dolgozik a W04-en, mely a jövő héten Jerezben mutatkozik be, az első kollektív teszten.

„Némi tapasztalatról már beszélhettem velük, és dolgozunk együtt, miközben próbálom megtanulni, mi hogyan megy itt…van egyféle gondolkodásmódja ezeknek az embereknek, különösen a mérnököknek. Szóval amióta együtt dolgozunk, próbálok új gondolatokat szerezni tőlük. Minden alkalommal elmegyek a szélcsatornába, és csak kérdezek, állandóan kérdezek, hogy mi van már meg, és mi az, amit még nem próbáltak.”

Hamilton azt is jól tudja, hogy egy hétszer világbajnok helyére érkezett, ami miatt ha lehet, talán még nagyobb lesz rajta a nyomás. Ugyanakkor úgy érzi, ő sokkal többet vár magától, mint a csapat.

„Kiváltság olyan csapattal dolgozni, mellyel egy ilyen legenda versenyzett, és semmi esetre sem képzelem, hogy a helyébe tudok lépni. Senki nem pótolhat egy olyan valakit, aki ennyi mindent elért pályafutása során. Én egyszerűen csak fiatalabb vagyok, és még nagyon sok mindent kell tennem a jövőben. Persze a csapat eredményeket vár tőlem, de ez csak jó, hiszen ezért élek, és ez az, amit elvárok magamtól. Talán többet is várok magamtól, mint amennyit ők tőlem.”

000 facebook_banner.jpg

A ferraris Fernando Alonso nemrégiben azt nyilatkozta, hogy meglepődne, ha egykori csapattársa idén nem nyerne futamot a Mercedesszel. A brit nem tagadta, számára csak az első hely az elfogadható, ugyanakkor realista marad, és tudja, milyen kemény ellenfelekkel áll szemben.

„Számomra mindig is csak az első hely volt elfogadható, de természetesen reálisnak kell lennünk, és tudjuk, hogy komoly versenytársaink vannak, akik már most jó autóval rendelkeznek, és ezt fejleszthetik tovább a szezon folyamán. Szóval ők eleve jó helyzetből indulnak. Számomra most az a fontos, hogy idén a tavalyinál jobban teljesítsünk.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 lewis hamilton formula-1