2013. feb 05.

F1 Ecclestone meglátogatta az orosz medvét - A FOM vezér már 2014-re is gondol

írta: FormaNet
F1 Ecclestone meglátogatta az orosz medvét - A FOM vezér már 2014-re is gondol

Nem egészen másfél hónappal a 2013-as Formula-1-es szezon első futama előtt, továbbra sem tisztázott, hogy idén 19 vagy 20 verseny lesz a programban. New Jersey egy éves halasztása miatt vált bizonytalanná a helyzet, és bár jelentkező akadna (Törökország, Franciaország, Portugália), úgy tűnik, egyelőre nem sikerült megegyezniük Ecclestone-nal. A FOM vezére azonban már a 2014-es szezon előkészítésén is munkálkodik, ennek keretében hétfőn Oroszországban járt, hogy Szocsiban megtekintse az első Orosz Nagydíjnak helyet adó pálya állapotát.

Szocsi.jpg

Az orosz pályával kapcsolatban szinte a szerződés aláírása pillanatában kétségek merültek fel, hiszen a beruházás párhuzamosan kezdődött, a szintén Szocsiban megrendezésre kerülő 2014-es téli olimpia sportkomplexumának építkezésével, ami miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság aggodalmát fejezte ki. Leginkább a finanszírozás miatt merültek fel aggályok, és ez nem is volt teljesen alaptalan.

A NOB kéréssel fordult az orosz szervezőkhöz, hogy egy évvel halasszák el az F1-es futam megrendezését, ám végül a szervezők megnyugtatták az aggodalmaskodó sportdiplomatákat, sőt egy elkészült tanulmány is alátámasztotta, hogy a két rendezvény finanszírozása nem jelent gondot a hatalmas országnak.

000 facebook_banner.jpg

A tavalyi politikai változás (ami ugyan nem nevezhető gyökeresnek), mely szerint Vladimir Putyin a miniszterelnökséget követően ismét elnökként került vissza a hatalomba, tovább erősíti az ország elkötelezettségét a Formula-1-es verseny irányába, hiszen maga Putyin is nagy rajongója az autóversenyeknek.

Ecclestone hétfői látogatása során elégedetten nyilatkozott a nagyjából 5800 méteres pálya jelenlegi állapotáról, és úgy általában elégedett volt a látottakkal. A fehér lovagot a pályabejárásra elkísérte Dmitrij Kozak miniszterelnök helyettes, aki ebben a tisztségében tagja a futam szervezőbizottságának is.  

„Voltam itt akkor, amikor a munkálatok elkezdődtek, és már akkor is nagy hatással volt rám. Jelenleg elégedett vagyok azzal, ahogy a dolgok haladnak” – nyilatkozta Ecclestone a látogatást követően.

Ecclestone és Putyin.jpg

Az F1 teljhatalmú ura a helyszíni szemlét követően találkozott Putyin elnökkel is, és az ilyen kapcsolatok komoly garanciát jelentenek arra vonatkozóan, hogy jövőre valóban megrendezik az első Orosz Nagydíjat, mely immár Magyarország után a második helyszín az egykori keleti tömb országai közül.

Hogy Ecclestone miért nem tud megegyezni az idei jelentkezőkkel New Jersey helyettesítését illetően, azt egyrészt a rendezési díjakban kereshetjük, ám minden bizonnyal más oka is lehet. Egy éves szerződésben nem igen gondolkodik egyik pálya rendező szerve sem, ám jövőre, elvileg két pálya is bejelentkezik (New Jersey és Szocsi) ami azt jelenteni, hogy a 20 futamos szezont figyelembe véve, valakinek a régiek közül ismét el kell hagyni a szériát.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma1 formula 1 szocsi bernie ecclestone vladimir putyin orosz nagydíj