2013. feb 08.

F1 Räikkönen: Kezdetnek nem rossz

írta: FormaNet
F1 Räikkönen: Kezdetnek nem rossz

Csütörtökön Jerezben, az idei első kollektív teszthét harmadik napján a Lotus finn klasszisa, Kimi Räikkönen is elkezdte a 2013-es szezonra való felkészülést. Az első teszttel töltött napot követően a 2007-es világbajnok csapattársához, Romain Grosjeanhoz hasonlóan elégedetten nyilatkozott az enstone-i alakulat idei konstrukciójáról, az E21-ről, és határozottan úgy véli, az autó már most, a szezon előtt jobb formában van elődjénél, az E-20-nál.

lotu-raik-jerez.jpg

Räikkönen tegnap a negyedik legjobb időt autózta a jerezi aszfaltcsíkon, de mindössze 40 kört sikerült teljesítenie, mert gondjai adódtak az üléssel, és kisebb elektronikus problémák is akadályozták, ennek ellenére úgy gondolja, amit tapasztalt, az meggyőző volt abban a tekintetben, hogy az autóval sikerült előrelépniük.

„Úgy érzem, jobb, mint tavaly ebben az időben” – válaszolta Kim az Autosport azon kérdésére, hogy általánosságban milyen érzései vannak az új autóról.

„Azt hiszem, egy jó autónk van, de hogy mennyire lesz jó ebben az évben, azt majd csak a versenyeken, és a szezon közben láthatjuk majd. De kezdetnek nem rossz.”

Csapattársa, Romain Grosjean előző nap elmondta, hogy az autó minden területen fejlődött, ám Räikkönen úgy érzi, még nem sikerült feltárni az E21 teljes potenciálját.

„A változások nem jelentősek, ám mégis jobb érzés. Hiányzik még néhány alkatrész, de rossz pontja (az autónak) nem igazán van. Ez egy normális nap volt.”

„Egyetlen változtatást tettünk, és csak kemény abroncsokat használtunk.”

„Jelenleg még nincs meg az összes alkatrész, melyekkel versenyezni fogunk, csak azok, melyeket tavaly használtunk, úgyhogy ez csakis jobb lehet. Szóval nem rossz.”

Räikkönen elmondta, hogy az üléssel kapcsolatban csütörtökön elvégzett átalakítás, melybe beletartozott a biztonsági öv helyzetének módosítása is, jelentősen javította a helyzetet, így reményei szerint az utolsó tesztnapon már teljesen el fogja tudni végezni a tesztprogramot.

„Némi munka akadt az üléssel, ami teljesen normális az első tesztnapot követően.”

„Amikor az ülés elkészül a gyárban, az ember úgy érzi, hogy minden oké, de csak akkor tudjuk meg, hogy ez valóban így van, miután vezettünk benne. Holnapra most már rendben van, így végre egy megfelelő napnak kezdhetünk majd neki” – nyilatkozta Kimi Räikkönen.

000 facebook_banner.jpg

Alan Permane, a csapat pálya menti műveletek igazgatója eddig maximálisan elégedett azzal, amit az elmúlt három napban tapasztalt, és bár ilyenkor természetesen még nem tökéletes az autó, de a szakember egyértelművé tette, semmi komoly problémával nem találkoztak. 

„Minden pozitív, amit eddig láttam. Romain két napot töltött az autóban, hamar felvette a tempót és pozitív visszajelzéseket kaptunk tőle a 2013-as gumikról. Kimi eddig egy napot töltött el, és különböző kipufogó csomagot tesztelt a Coanda rendszerünkhöz.”

„Semmi olyan problémánk nem volt, ami miatt aggódnunk kellene, és ez ígéretes. Persze még nem volt minden tökéletes, de ezért vannak a tesztek, hogy finomítsunk a kocsin, és megoldjuk az esetleges hiányosságokat. A harmadik nap végén akadt néhány kérdés a kuplunggal, ami miatt nem tudtunk megfelelően haladni. Ezt még vizsgáljuk, és remélhetőleg meg tudjuk oldani, hogy a jövőben ne forduljon elő.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

lotus forma1 kimi raikkönen jerezi teszt formula-1