2013. feb 14.

F1 A Pirelli a gumiválasztással a csapatok dolgát akarja megnehezíteni

írta: FormaNet
F1 A Pirelli a gumiválasztással a csapatok dolgát akarja megnehezíteni

A Pirelli szerdai bejelentése az első négy futam gumiválasztásával kapcsolatban igencsak nagy meglepetést okozott a Formula-1 berkeiben. Különösen a nyitó futam, az Ausztrál Nagydíj abroncsválasztékát vélik sokan rendkívül agresszívnek, mivel ez az első alkalom az olasz márka visszatérése óta, hogy Melbourne-ben a szuper lágy keveréket vetik be.

első négy futam gumiválasztás.jpg

A Formula-1 egyetlen gumiszállítója tegnap bejelentette az első négy futam gumikiosztását, ami már elsőre is figyelemreméltó volt, hiszen egyik versenyre sem szállít azonos párosítást. Az Ausztrál Nagydíjon idén a szuper lágy és a közepes keverékeken versenyeznek majd a pilóták, míg tavaly a lágy és közepes abroncsait vitte Melbourne-be az olasz cég.

Az agresszív stratégia alapján a szuperlány gumik ugyan rendkívül jó tapadást biztosítanak az autóknak, ám rövid élettartamuk miatt komoly taktikai kihívást jelentenek mind a pilóták, mind az alakulatok számára.

„Ezzel a lépéssel a keverékek kiválasztása kapcsán teljes mértékben biztosítani szeretnénk a különbséget az autók teljesítménye között, ami arra ad lehetőséget, hogy a stratégia is része legyen a játéknak” – állt a Pirelli sajtóközleményében.

Az áprilisi Bahreini Nagydíjra is az eddigiektől eltérő gumipárosítással szállhatnak harcba a versenyzők, mivel a tavalyi lágy és közepes abroncsok helyett idén a kemény és a lány gumik kerülnek bevetésre.

000 facebook_banner.jpg

A Pirelli motorsport igazgatója elmondta, az ötletet az tette indokolttá, hogy a csapatok egyre jobban megismerték a Pirelli gumikat, így egy ilyen agresszív megközelítés kissé felrázhatja a lassan rutinná váló stratégiát, és a beállításokkal kapcsolatosan kialakult menetrendet.

„Azt vettük észre, hogy a tavalyi szezon közepére a csapatok túlzottan is jól kezelték a gumijainkat. Szóval az FIA-val szoros együttműködésben, igyekeztünk kicsit nehezíteni a feladaton” – nyilatkozta Hembery a Speed Weeknek adott interjúban.

FormaNet, Varga Viktória 

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

pirelli forma1 bahreini nagydíj formula-1 ausztrál nagydíj gumiválaszték