2013. feb 17.

F1 Rosberg szerint nem kérdés a Mercedes stabilitása

írta: FormaNet
F1 Rosberg szerint nem kérdés a Mercedes stabilitása

A Mercedes elmúlt három évének sikertelenségét követő jelentős személyi változások vezéráldozatokat is követeltek, és emiatt sokan úgy vélték, az F1-es csapat stabilitása is veszélybe kerülhet. Az istállónál a visszatérés óta versenyző Nico Rosberg azonban úgy gondolja, a szakemberváltozás semmilyen módon nem befolyásolja az alakulat működésének kiegyensúlyozottságát.

Rosberg szerint nincs gond a stabilitással.jpg

A Mercedesnél a visszatérés óta eltelt három versenyszezon gyengécske szereplése egyértelművé tette, hogy a szerkezetváltás kiemelten fontos a jövőre nézve. A Brackley-i istálló 2010-ben a regnáló világbajnok csapat, a Brawn GP felvásárlásával tért vissza hosszú évtizedeket (1955) követően a királykategóriába, és természetesen hatalmas várokozás előzte meg a legendás márka visszatérését. Mára azonban bebizonyosodott, hogy nem csak a túlzott várokozásokhoz képest, de úgy általában a lehetőségekhez képest is jelentősen alul teljesített az istálló.

A nyomás hatalmas az alakulaton, hiszen a részvényesek sokáig nem nézik jó szemmel a gyenge szereplést, hiszen ennek komoly kihatása lehet a márka nemzetközi megítélésére is, különös tekintettel a fő riválisok, az Audi, és a BMW más szériákban való remek szereplése miatt is. A részvényesek között már tavaly elhangzott olyan vélemény, hogy ki kellene vonulni a szériából, ám ennek egyelőre nem volt nagy a támogatottsága, hiszen egy ilyen lépés a kudarc teljes elismerését jelentené.

A változtatás jelentősége azonban tavaly év végére egyértelművé vált.

A legnagyobb vezéráldozat Norbert Haug alelnök, sportigazgató távozása volt még decemberben, és helyére a Williams ügyvezető tulajdonosát (kisebségi 16 százalékkal), Toto Wolffot szerződtette az istálló, ráadásul Wolff az istálló részvényeinek 30 százalékát is megszerezhette, ami anyagilag is érdekeltté tette a szakembert. Wolff érkezését a háromszoros világbajnok, Niki Lauda készítette elő, mint ahogy Lewis Hamilton szerződésében - Schumacher helyére- is jelentős szerepe volt az osztráknak.

Wolff érkezését követően felröppentek találgatások a műszaki személyzet jelentős változtatásával kapcsolatban is, sőt egyes források a csapatfőnök, Ross Brawn helyét sem gondolták biztosnak. Természetesen ezen a területen is volt átrendeződés, ám a struktúra legfőbb pillérei megmaradtak, és jelenleg Aldo Costa vezeti a csapatot, aki 2012-ben is jelen volt a W04 fejlesztési munkálatainál.

Éppen ezért Nico Rosberg úgy véli, a jelentős személyi változásoknak nem lesz kihatása az idei versenygépre, és úgy általában az istálló stabilitására sem.

„Mindezeknek (a változásoknak) nem lehet jelentős hatása erre a szezonra nézve, mert ahogy eredetileg is volt, a legfontosabb emberek az autó építése kapcsán nem cserélődtek ki.”

„Szóval ez egy stabil terület.”

A német pilóta úgy gondolja, a jelentős átrendeződés hasznos lesz az istálló számára.

„Haladunk előre, és a nagy döntéseket figyelembe véve a következő szezonra, ezek olyan dolgok, melyek magukkal hoznak néhány jelentős változást.”

000 facebook_banner.jpg

„A vezetésben végbe ment változásoknak leginkább hosszútávon lesz majd hatásuk. Ez pedig jó dolog, mert rövidtávon stabilitásra van szükségünk, míg hosszú távon pedig arra, hogy még jobb versenycsapattá váljunk. Azt hiszem a változás bizonyos mértékig jó dolog, mert jó lehet majd a továbbiakban” – vélekedett Rosberg.

Természetesen a változások újabb elvárásokat is jelentenek az istálló irányába, és nem csak a szurkolóktól, hanem a világkonszern vezetésétől és részvényeseitől is, hiszen a Mercedes számára az F1-es részvétel nem különíthető el csupán sport-üzleti vonatkozásban, mert ha valamely alakulatra igaz, hogy a név kötelez, akkor a Mercedesre nézve ez hatványozottan igaz.

FormaNet, Varga Viktória 

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma1 nico rosberg ross brawn aldo costa formula-1 toto wolff AMG Mercedes