2013. feb 20.

F1 Alonso vb címről álmodik, Räikkönen elégedetlen, Vettelt továbbra sem izgatják a köridők

írta: FormaNet
F1 Alonso vb címről álmodik, Räikkönen elégedetlen, Vettelt továbbra sem izgatják a köridők

Kimi Räikkönen kedden mindössze hét ezredmásodperccel kapott ki az élen álló Nico Rosbergtől, ennek ellenére a finn kissé frusztrált amiatt, hogy nem tölthetett kint elegendő időt a pályán. A harmadik legjobb időt autózó Fernando Alonso idei első tesztnapja után nem látja okát annak, hogy miért ne harcolhatna idén is a világbajnoki címért, míg a spanyolt követő Sebastian Vettelt jó szokása szerint most sem érdekli a riválisok munkája és eredményei.

kimi.jpg

 

A barcelonai teszthét nyitónapján Nico Rosberg mögött három világbajnok sorakozott fel a tabellán, közülük elsőként Kimi Räikkönen, aki mindössze hét ezreddel maradt el a Mercedestől. A 2007-es bajnok ugyanakkor mindössze 44 kört tudott megtenni a katalán ringen, így kilométerek számát tekintve az utolsó helyet bérelte ki. Éppen ezért félig-meddig elégedetlenül értékelte napját.

"Csak rövid etapokat mentünk. Semmiféle adatot nem tudtunk előcsalni, a kocsiból, ezért nem nagyon volt értelme sok kört teljesítenünk, mert nem láthattuk, hogy nincs-e valami baj"- árulta el a Lotus versenyzője, és mint később kiderült, a csapat ( a Red Bullhoz hasonlóan) szoftver problémákkal küzdött, és nem működött a telemetria. 

"Nem volt egy ideális nap a körök számát tekintve, de az autó érzésem szerint erős, és történtek előrelépések. Jerez után jó dolog egy olyan pályán lenni, ahol versenyzünk is, és az E21 egyértelműen a helyes irányba fejlődik. Sok munka vár még ránk a héten, ettől függetlenül elégedett vagyok azzal, ahol jelenleg állunk” – értékelt Räikkönen, bár hozzátette, hogy a pálya még nem volt túl jó állapotban az első napon, és az idő is elég hűvös Barcelonában.

fernando alonso.jpgA Ferrari spanyol sztárpilótája, Fernando Alonso több mint három tizedmásodpercet kapott Rosbergtől, ám hazai közönsége nagy örömére, magasan a mezőny legszorgalmasabb versenyzője volt 110 körével. Alonso elismerte, hogy vannak még megoldásra váró problémák, de biztos benne, hogy a csapat már most sokkal jobb helyzetben van, mint tavaly ilyenkor. Éppen ezért egy erős szezonkezdetben bízik, és mivel 2012-ben végig harcban volt a bajnokságban, így semmi okát nem látja annak, hogy egy jobb indítással idén miért ne sikerülhetne megszereznie a trófeát.

„Meglehetősen elégedett vagyok az első nappal, és osztom Felipe véleményét azzal kapcsolatban, hogy a tavalyihoz képest ez az autó egy egészen más világ. Most elsősorban a megbízhatóságra koncentrálunk, és célunk, hogy minden nap 100 kör felett teljesítsünk.”

„Ausztráliában erősek leszünk, mert ezt kell tennünk. Jobban kell dolgoznunk, mint tavaly, mert nyilván a második hely nem elég jó. Szeretnénk az első helyen lenni.  Fejlődés tekintetében az év első része nem lesz túl nehéz feladat, így viszonylag magabiztosak vagyunk. Tavaly úgy harcoltam a világbajnoki címért, hogy a téli hónapokban két másodperc volt a lemaradásunk. Szóval optimisták vagyunk, ás úgy vélem, ha egy kicsit még javul az autó, akkor idén is bajnoki címért fogunk harcolni.”

redb-vettel.jpgSebastian Vettel kedden még délelőtt a tabella élén állt, és végül csak az utolsó 20 percben taszították le trónjáról, igaz akkor hárman is. A háromszoros német bajnok a tavalyi nyerő taktikát alkalmazva, most sem foglalkozik a riválisok idejével, és csak a saját csapata fejlesztési ütemére összpontosít.

„Ez a pálya mindig jól mutatja, hogy jó autód van, vagy sem, de ezen a ponton még mindig nagyon nehéz megítélni, hogy állunk a többiekhez képest. Hogy őszinte legyek, nem foglalkozunk ezzel, hiszen elég sok dolgunk van a garázsban” – nyilatkozta Vettel, de azt azért hozzátette, hogy sokkal elégedettebb, mint tavaly ilyenkor.

„Úgy gondolom, hogy a tavalyihoz képest sokat javult az autó, és sokkal elégedettebb vagyok, mint egy évvel ezelőtt. Rengeteg fejlesztés történt azóta, így össze sem lehet hasonlítani azzal a kocsival, ami tavaly a szezonzárón, Brazíliában versenyzett. Azt hiszem jó formában vagyunk. Elégedett vagyok az autó egyensúlyával is, és egy kicsit boldogabb vagyok, mint az előző év elején.”

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

barcelona forma-1 alonso raikkonen vettel formula-1 kollektív teszt