2013. feb 23.

F1 Hamilton egyelőre elképzelhetetlennek tartja a futamgyőzelmet

írta: FormaNet
F1 Hamilton egyelőre elképzelhetetlennek tartja a futamgyőzelmet

A második kollektív teszthéten kétszer is az élen zárt a Mercedes idei versenyautója, a pilóták szerint ugyanakkor jelenleg még nem egy nyerő autót vezetnek, Lewis Hamilton például kizártnak tartja, hogy a szezon elején győzelemért harcoljon a W04-gyel.

hamilton.jpg

A barcelonai teszthét nyitónapján Nico Rosberg-, míg az esős zárónapon Lewis Hamilton végzett a tabella élén. Mindemellett a Mercedesnél ez a hét sem telt el megbízhatósági problémák nélkül, ettől függetlenül a négy nap alatt összességében 335 kört tett meg a 2013-as Ezüst Nyíl, amivel a csapat a negyedik helyet foglalja el a kilométereket számláló barcelonai statisztikában, a Williams (367), a Ferrari (363) és a Sauber (343) után.

Lewis Hamilton utolsó tesztnapja után elmondta, úgy érzi, a szezon elején még nem lesz képes a győzelemért harcolni. A brit szerint leginkább aerodinamika területén vannak még lemaradások.

„Jelenleg még nem gondoljuk azt, hogy nyerhetünk. Reméljük, hogy pontszerző helyeken lehetünk, és harcolhatunk a top10-ben. Az autó nem elég gyors például egy leggyorsabb körhöz, de az biztos, hogy nem is lassú.”

Fernando Alonso nemrégiben Hamilton győzelmi esélyeivel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy igencsak meglepődne, ha Lewis nem nyerne versenyt a Mercedesszel, de a 2008-as világbajnok egylőre ezt nehezen tudja elképzelni.

„Nem lehetetlen. Egyesek beszélnek ilyesmiről – Vettel és Fernando is azt mondja, hogy versenyben lehetünk a világbajnoki címért… Nos, tényleg nem tudom, hogy jelenleg ez hogyan történhetne meg. Természetesen ez a célunk, de nem szabad elfelejteni, hogy tavaly néha két másodperccel maradt el az autó a legjobbaktól. Idén ráadásul mindenki tovább fejlődik, és nem tudunk hirtelen három másodpercet előhúzni. Ezek tények. Remélhetőleg az év végéig be tudunk hozni három másodpercet, de egészen biztos, hogy nem az év elején.”

Arra a kérdésre, hogy az idei Mercedes van-e olyan jó, mint a tavalyi McLaren, a brit versenyző egyértelmű nemmel felelt.

„Nem, a leszorítóerő egy olyan tényező, amin még dolgoznunk kell. De a csapat tavaly már nyert egy versenyt, így ebből a szempontból nyilvánvaló, hogy alapjában véve a mechanikai területekkel nincs gond, de a leszorítóerő terén még van hova fejlődni. Érzékelhető az is, hogy egyes területeken a megbízhatóságon is javítani kell, de leszorítóerő annyi kell, amennyi csak lehetséges” – hangsúlyozta Lewis, aki a tavalyi Mercedest nyilván nem tudja összehasonlítani a mostanival, így ez ügyben csak Nico Rosberg tapasztalataira lehet alapozni.

000 facebook_banner.jpg

„Az autó nyilvánvalóan egy nagy előrelépést jelent, és úgy érzem nagyon jó vezetni, illetve nagyon jó az egyensúlya. Ez egy hatalmas lépés előre” – mondta Rosberg, majd az egyik nagy előrelépésről  kicsit konkrétabban is beszélt: „Az autó hátsó része. Nagy problémát jelentett a gumik felmelegítése, ami miatt tapadást vesztettünk, és hasonló dolgok. Úgy tűnik, hogy mindez már a múlté, és ez tényleg egy hatalmas változást jelent.”

„Persze, van még néhány megbízhatósági probléma, de arra vannak a tesztek, hogy ezeket megszüntessük. Egyáltalán nem aggódom, sokkal inkább lelkesít az a tempó, amit tapasztaltam” – mondta optimistán Rosberg, és kifejezetten elégedett azzal, hogy az egyik tesztnapon ő volt a leggyorsabb.

„Őszintén szólva mindig jó érzés az élen lenni, nem számít, ki mit mond.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 lewis hamilton nico rosberg formula-1