2013. már 02.

F1 Vettel: A top pilótáknak idén még keményebben kell dolgozniuk

írta: FormaNet
F1 Vettel: A top pilótáknak idén még keményebben kell dolgozniuk

Már csak két tesztnap áll a csapatok rendelkezésére a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj előtt, ám a regnáló bajnok, Sebastian Vettel továbbra sem tudja megtippelni, hogy csapata vajon milyen erősen kezdheti meg a 2013-as évet. A jóslatokban persze a barcelonai időjárási körülmények sem segítenek, és egyelőre az új, passzív DRS-ről sem sikerült pontos adatokat gyűjtenie a Red Bullnak. Vettel mindenesetre úgy látja, hogy ez a szezon is meglehetősen izgalmas lesz, és a top versenyzőknek még keményebben kell dolgozniuk, mert a középmezőny is csökkentette hátrányát.

vettel-jerez.jpg

Sebastian, mit tudnál mondani legutóbbi tesztnapodról?

Sebastian Vettel: Nos, tényleg nem sokat. Nem mentem sok kört. Az időjárás nem volt jó, és sajnálatos módon olyan hűvös volt, hogy a gumik sem működtek megfelelően. De azt hiszem ez mindannyiunk számára gondot okozott, és mindez lehetetlenné teszi, hogy összehasonlítsuk a tesztünket a többiekével.

Mit mondanál, hol áll most a Red Bull?

SV: Nos, nem vagyunk abban a helyzetben, hogy azt mondhatjuk, Melbourne-ben mindenki előtt leszünk. A tény az, hogy nem tudjuk, hol állunk. Persze van némi sejtésünk, ami nagyon jó érzéssel tölt el minket. Elégedettek vagyunk az autó viselkedésével - ami nagyon pozitív -, de hogy elég-e vagy sem, azt a szezon ezen szakaszában még nem tudjuk. Inkább azt mondanám, hogy még mindig van dolgunk. A barcelonai körülmények miatt Melbourne-ig nem fogjuk biztosan látni, hogy mi a helyzet, ezen kívül pedig megvan az esélye annak is, hogy a melbourne-i körülmények egyeseknek jobban fekszenek majd.

Van valamilyen nagyobb probléma?

SV: Nem, nem igazán. Itt-ott voltak megbízhatósági gondok, de semmi olyan, ami miatt túlzottan aggódnunk kellene. Most is tanultunk egy kicsit, és remélhetőleg a következő két napban még valamennyit tudunk tanulni, és felkészülünk Melbourne-re.

Jött néhány új alkatrész az autóra, többek között egy passzív DRS-ről beszélnek az emberek. Mit gondolsz, ez Melbourne-ben hasznos lehet?

SV: Majd meglátjuk. Ezt még nagyon korai lenne értékelni. Az biztos, hogy most nem a legjobb körülmények között teszteltük a rendszert, hiszen a gumik semeddig nem tartottak. Mindemellett az időjárás sem volt ideális, például a szél is fújt, így egyelőre nem olyan könnyű olvasni a kapott adatokból.

Akkor a jelenlegi autód olyan, amivel Melbourne-ben elégedett lennél?

SV: Azt hiszem, igen. És csak remélem, hogy a gumik ott majd tovább tartanak, mert elég vicces lenne mindannyiunk számára, ha egy kör után máris szemcsésedni kezdenének. Nem hiszem, hogy ez csak a hűvös időjárásnak tudható be. Összességében azt mondanám, hogy jobb alapokkal rendelkezünk, mint tavaly ilyenkor – és ez azért nem hangzik olyan rosszul ugye? (Nevet)

Egyesek most is téged tartanak favoritnak. Ezt mennyire méltányolod?

SV: Ó, hát köszönöm mindenkinek ezt a megtisztelő véleményt. Remélem, igazuk van! Hogy őszinte legyek, nagyon kevés az idő arra, hogy a többiek munkáját figyeljük. Azt hiszem, hogy Melbourne-ben sem fog nagyon változni a trend, de kétlem, hogy egy-két versenyt követően képesek leszünk felállítani egy sorrendet. Tavaly is megtanulhattuk, hogy mostanság sokkal tovább tart megállapítani, hogy kikre kell figyelni.

Eddig volt már 10 tesztnap, csak van valami sejtésed, hogy kik azok, akikre oda kell figyelni…

SV: Nos, meglepő ha azt mondom, hogy a szokásos esélyesek? Mindemellett azt gondolom, hogy a középpályán is szűkült a szakadék. Hogy mit jelent ez? Hogy a szokásos élmenőknek még keményebben kell dolgozniuk, és azt, hogy a rajongók egy újabb izgalmas szezont láthatnak!

000 facebook_banner.jpg

Mi lett a neve a 2013-as autónak?

SV: Majd a következő héten, Melbourne-ben ülünk le, hogy megvitassuk, milyen névre kereszteljük „őt”…

Ez azt jelenti, hogy az autó soha nem lesz mindössze „ő”?

SV: Kizárt dolog!

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 red bull sebastian vettel formula-1